Готуємося до школи: яких лікарів мають пройти учні та вчителі

Готуємося до школи: яких лікарів мають пройти учні та вчителі
Фото ілюстративне

Дізнавайтеся які довідки необхідні кожному школяреві та вчителеві та яких лікарів слід пройти. 

Остання декада серпня завжди нагадує усім школярам та батькам про початок навчального року. Цьогоріч, в умовах війни, виникає багато дискусій щодо того, яким має бути навчання — очне чи дистанційне. Частина шкіл на Хмельниччині вже знають, що навчатимуться дистанційно через брак укриттів. У Хмельницькому ж готуються до офлайн-формату. Відтак, до 1 вересня всім учасникам освітнього процесу слід пройти щорічний медичний огляд та, за потреби, зробити необхідні щеплення.

— Коли діти повертаються за парти під час війни, головна умова — безпека всіх учасників навчального процесу. Проте важливо пам’ятати і про ще один вагомий чинник, що сприятиме продуктивному навчанню та ефективному засвоєнню знань, — здоров’я, — зазначають в Міністерстві охорони здоров’я.

Які довідки потрібні та яких лікарів мають пройти вчителі та учні дізнавайтеся далі 

Відео дня

Довідки та лікарі для учнів

Для школярів різного віку передбачена схема періодичності проходження медогляду. 

Першокласники перед зарахуванням до школи повинні пройти комплексний медичний огляд, зокрема й у вузьких спеціалістів. Перед зарахуванням їхні батьки мають надати медичному працівнику школи дві довідки:

Порядок проведення обов’язкових профілактичних щеплень та їхні оптимальні строки закріплені Національним календарем профілактичних щеплень.

Першачки мають пройти огляд в таких лікарів:

  • дитячого хірурга
  • ортопеда-травматолога
  • дитячого стоматолога
  • дитячого офтальмолога.

Огляд в лікарів інших спеціалістів необхідний лише за певними показаннями. 

До 11 років діти, які переходять до наступного навчального класу, обов’язково мають проходити медичний профілактичний огляд у сімейного лікаря/педіатра раз на рік. Проте можуть робити це незалежно від дати початку навчального року.

В 11 років слід повторно оглянутися в дитячого хірурга, ортопеда-травматолога, дитячого стоматолога та дитячого офтальмолога. З 14-річного віку додається огляд в дитячого гінеколога, дитячого ендокринолога та, в разі потреби, психолога. 

Щороку проводиться перевірка гостроти зору, слуху постави та плантографії. Детальніше дивіться в таблиці від МОЗ. 

У навчальному закладі можуть додатково попросити надати довідку про вакцинацію дитини у випадку, коли такі дані відсутні (наприклад, якщо учню довелося змінити школу). Якщо ж дитина залишається у своїй школі, можна надати оновлену довідку про щеплення, якщо їх робили останнім часом. 

— Пам’ятати про здоров’я школяра потрібно незалежно від форми навчання, яку оберуть для нього батьки. Дбайте про дитину і проходьте профілактичні медогляди щороку. Це допоможе вчасно реагувати на можливі проблеми зі здоров’ям, — закликають медики.

Медогляд для вчителів

Вчителі мають проходити обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди.

Обов'язковий профілактичний медичний огляд передбачає:

Для проведення медичного огляду освітянин має подати медичну книжку та фотокартку розміром 3 х 4 сантиметри. Працівників, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов'язковий медичний огляд у повному обсязі, мають відсторонити від роботи і можуть притягнути до дисциплінарної відповідальності.

До слова, щорічний медогляд мають проходити не лише педагоги, а й увесь шкільний персонал. 

— Профілактичний медичний огляд — один із найбільш ефективних способів дбати про власне здоров’я, попереджати і вчасно лікувати захворювання, — наголошують в МОЗ. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up