Харчування за мільйон: як годують в Хмельницькому міському перинатальному центрі

Харчування за мільйон: як годують в Хмельницькому міському перинатальному центрі
  • На харчування пацієнток, вагітних і новоспечених мам щорічно виділяють більше мільйона гривень.
  • Заглянемо в меню і дізнаємося, як годують в міському перинатальному центрі.

На годиннику - 13:00. Час обідати. Прийом їжі розпочався і в міському перинатальному центрі. У кожному відділенні чути дзвін ложок і тарілок. З самісінького порогу відчувається запах супу. Доноситься він з їдальні, яка є на кожному поверсі. Там вагітні та пацієнтки вишикувалися в чергу. Всі чекають на свою порцію. Видають їх через віконечко. “Мені без супу!” - каже одна з майбутніх мам. Далі всі сідають за столи і починають трапезу. Обід жінок виглядає легко й невимушено. Між жуванням і ковтанням вони встигають потеревенити: обговорюють спільні теми, своїх малюків, ну і, звісно ж, чоловіків. 

Майбутня мама Уляна перебуває в перинатальному центрі другий день. Жінка каже, що скуштувати вечерю ще не встигла, а обід їй подобається.

Уляна

“Ми, вагітні, завжди їсти хочемо”

Відео дня

А от ті, хто статус мами вже приміряв - їдять у своїх палатах. Обід їм розносять працівники закладу. Хто і як це все готує, читайте далі.

Як виглядає кухня

Щоб побачити інший бік медалі, ми вирушили у харчоблок. Приміщення доволі велике. На кухні було чисто. Підлога була вимитою, кухонні поверхності - прибрані. 

Загалом харчоблок складається з різних цехів: мучного, м’ясного, овочевого і варочного. В кожному з них готують різні страви. Наприклад, в мучному - ліплять вареники, в м’ясному - роблять фарш, а в варочному - готують суп. Кухарів тут є четверо. Працюють вони без чиєїсь допомоги.Сьогодні зміна пані Валентини. Її робота розпочалася о 6-ій ранку. Жінка приготувала сніданок, після чого взялася за обід. Наразі черга вечері. 

Готують все на електроплитах. На них стоять величезні каструлі. З вигляду - далеко не нові. Проте в перинатальному центрі кажуть, що зовсім скоро їх замінять на сучасніші. На ті, що не ржавіють. Їжу пані Валентина видає по часу. Сніданок - з 8:30 до 9-ої, обід - з 12:30 до 13-ої, вечерю - 17:30 до 18-ої. За порціями приходять працівники з різних відділень. Щоб доставити їжу, користуються грузовим ліфтом. 

Раціон для всіх є різним. Готують, враховуючи стан кожної жінки. Відтак, харчування тут поділяють на основне та додаткове. Та кількість прийомів їжі для всіх є однаковою.

  • Крім основного, в нас є додаткове харчування. Наприклад, якщо жінка після операції, для неї готуємо окремо. Це називається дієтичні столи. Жінкам, які перенесли кесарів розтин, сьогодні варили рибний бульйон. Окремо готуємо і для діабетиків - розповідає кухар Валентина. 

Хто і як складає меню

Меню в стінах перинатального центру називають розкладками. В день візиту журналіста vsim.ua до неї ввійшли:

Сніданок:

  • молочна гречана каша
  • чай
  • гречана каша
  • хліб

Обід:

  • суп пшоняний
  • рибний бульйон
  • компот
  • хліб
  • макарони
  • куряча підлива
  • салат з капусти

Вечеря:

  • запіканка
  • чай
  • хліб
  • яйця
  • сметана

Щоденно меню складає дієтсестра перинатального центру Віта Брень. Жінка розповідає, що працює за наказом Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні. У наказі вказані норми харчування на одну вагітну жінку та на одну породіллю в день. 

Коли складають меню, враховують і кошторис, який виділяють на харчі. Підрахувавши кількість всіх необхідних калорій та склавши перелік страв, дієтсестра віддає список кухареві. У ньому чітко прописано, що готувати на сніданок, обід і вечерю.

Харчування одного пацієнта в міському перинатальному центрі обходиться в суму 18,47 гривні. У цю вартість закладений сніданок, обід і вечеря. Про це розповіла головний бухгалтер Руслана Цимбал. Загалом на харчування вони отримують з міського бюджету 1 225 000 гривень на рік. Тож при складанні меню, працівники закладу керуються саме цією сумою. 

Читайте також: І смачно, і красиво: все про “харчування за Клопотенком” на прикладі хмельницького НВК №2

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (61)
  • Наталія

    Харчування жахливе і у відділеннях збереження вагітності і у післяродовому. Для вагітних , яким необхідно дійсно збалансоване та збагачене вітамінами харчування, нажаль, нічого такого немає, а рідку "баланду" яку там дають - харчуванням назвати важко. В післяродовому відділенні ніхто їжу не розносив у палату , як написано у статті, озвучили обід - значить йди і бери, і не важливо чи ти можеш дійти до тої їдальні з розривами та швами, чи може ти в цей час годуєш дитину, нікого це не цікавить, не встигнеш вчасно, ну той залишишся без їжі. На обід за 4 дні перебування жодного разу не діставалось ні шматочка чогось м'ясного, щоразу "закінчилось" чомусь....і запіканки теж одразу " закінчувались ".
  • Ирина Сливка

    А у нас в роддоме самая лучшая кухня-утром кипяточек нальют в кружку и вечером так-же(((
  • София Николаевская

    За 18гр трьох разове харчування,хіба можна нормально поїсти.Несмішіть.
  • Елена Карунтаева

    А у нас такий обід був три роки тому...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:08 Історія 84-річної Асі Михайлівни, яка камінцями «латає» дороги в Хмельницькому photo_camera 19:11 ВСІМ Бізнес-ліга: календар заключних матчів 18:07 У Хмельницькому погасили марку, присвячену ворожим кораблям play_circle_filled photo_camera 17:45 Мешканець Хмельницького району отримав 9 років за вбивство Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 17:09 Хмельничан опитуватимуть про користування громадським транспортом: як це відбуватиметься 16:42 Комунальне підприємство на Теофіпольщині змусили заплатити за незаконну вирубку лісу 16:04 Для міської лікарні купили обладнання на 26,5 мільйона (ФОТО) photo_camera 15:57 Скільки коштує навчання у хмельницьких ВНЗ (ІНФОГРАФІКА) 15:21 Промисловості Хмельниччини вимикатимуть світло ввечері 8 травня 14:11 На фасаді університету в Кам'янці відкриють дошку пам’яті воїну Руслану Козаку 13:00 Через ворожу атаку ввечері можливі відключення, – «Укренерго» 12:14 В аварії поблизу Хмельницького постраждав 17-річний мотоцикліст 11:00 У Шепетівці чоловік з наркотиками пропонував поліцейським 10 тисяч гривень хабаря 10:02 Залишила прощальну записку: на Хмельниччині шукали дитину 09:01 На сусідній Вінниччині атаковано енергооб’єкт
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up