На годиннику - 13:00. Час обідати. Прийом їжі розпочався і в міському перинатальному центрі. У кожному відділенні чути дзвін ложок і тарілок. З самісінького порогу відчувається запах супу. Доноситься він з їдальні, яка є на кожному поверсі. Там вагітні та пацієнтки вишикувалися в чергу. Всі чекають на свою порцію. Видають їх через віконечко. “Мені без супу!” - каже одна з майбутніх мам. Далі всі сідають за столи і починають трапезу. Обід жінок виглядає легко й невимушено. Між жуванням і ковтанням вони встигають потеревенити: обговорюють спільні теми, своїх малюків, ну і, звісно ж, чоловіків.
Майбутня мама Уляна перебуває в перинатальному центрі другий день. Жінка каже, що скуштувати вечерю ще не встигла, а обід їй подобається.
Я тут тільки другий день. Харчування мені подобається. Сьогодні на обід суп і макарони. Мені смачно. Вечерю я ще не куштувала. Та мені ще приносять їжу з дому. Бо ми, вагітні, завжди їсти хочемо.
А от ті, хто статус мами вже приміряв - їдять у своїх палатах. Обід їм розносять працівники закладу. Хто і як це все готує, читайте далі.
Щоб побачити інший бік медалі, ми вирушили у харчоблок. Приміщення доволі велике. На кухні було чисто. Підлога була вимитою, кухонні поверхності - прибрані.
Загалом харчоблок складається з різних цехів: мучного, м’ясного, овочевого і варочного. В кожному з них готують різні страви. Наприклад, в мучному - ліплять вареники, в м’ясному - роблять фарш, а в варочному - готують суп. Кухарів тут є четверо. Працюють вони без чиєїсь допомоги.Сьогодні зміна пані Валентини. Її робота розпочалася о 6-ій ранку. Жінка приготувала сніданок, після чого взялася за обід. Наразі черга вечері.
Готують все на електроплитах. На них стоять величезні каструлі. З вигляду - далеко не нові. Проте в перинатальному центрі кажуть, що зовсім скоро їх замінять на сучасніші. На ті, що не ржавіють. Їжу пані Валентина видає по часу. Сніданок - з 8:30 до 9-ої, обід - з 12:30 до 13-ої, вечерю - 17:30 до 18-ої. За порціями приходять працівники з різних відділень. Щоб доставити їжу, користуються грузовим ліфтом.
Раціон для всіх є різним. Готують, враховуючи стан кожної жінки. Відтак, харчування тут поділяють на основне та додаткове. Та кількість прийомів їжі для всіх є однаковою.
Меню в стінах перинатального центру називають розкладками. В день візиту журналіста vsim.ua до неї ввійшли:
Сніданок:
Обід:
Вечеря:
Щоденно меню складає дієтсестра перинатального центру Віта Брень. Жінка розповідає, що працює за наказом Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні. У наказі вказані норми харчування на одну вагітну жінку та на одну породіллю в день.
Коли складають меню, враховують і кошторис, який виділяють на харчі. Підрахувавши кількість всіх необхідних калорій та склавши перелік страв, дієтсестра віддає список кухареві. У ньому чітко прописано, що готувати на сніданок, обід і вечерю.
Ми працюємо згідно до наказу Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні. Я складаю меню на кілька днів. Кожен день є обов’язково молочна каша, на обід - або суп або борщ, на друге - якась каша з підливою. Щодня в нас є або щось рибне або м’ясне. На вечір можемо дати запіканку, може бути каша чи картопля із якимось салатиком - каже дієтсестра.
Харчування одного пацієнта в міському перинатальному центрі обходиться в суму 18,47 гривні. У цю вартість закладений сніданок, обід і вечеря. Про це розповіла головний бухгалтер Руслана Цимбал. Загалом на харчування вони отримують з міського бюджету 1 225 000 гривень на рік. Тож при складанні меню, працівники закладу керуються саме цією сумою.
Читайте також: І смачно, і красиво: все про “харчування за Клопотенком” на прикладі хмельницького НВК №2
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.