Через велику кількість смачних спокус влітку ми часто нехтуємо правилами гігієни та приготування їжі, що у результаті призводить до проблем, зокрема і сальмонельозу.
Лише за останній місяць на сальмонельоз захворіло півсотні хмельничан. Як вберегтися від хвороби?
За 6 місяців в області зареєстрували 137 випадків сальмонельозу. Зокрема, лише у червні захворіло – 50 людей. Як зазначають у ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України", 95% випадків захворюваність пов’язана з вживанням харчових продуктів (кожний другий випадок – курячих яєць, кожний 3-й – м’ясо).
Щоб звести до мінімуму ризик зараження хмельничанам радять виконувати наступні рекомендації:
дотримуйтесь елементарних правил особистої гігієни (ретельно мийте руки з милом після відвідування вбиральні, перед вживанням їжі та її приготуванням);
не купуйте молочну, м’ясну продукцію та яйця на стихійних ринках. Звертайте увагу на температурний режим та терміни зберігання вказаної продукції;
не зберігайте в домашньому холодильнику сирі продукти поряд з продуктами, які не підлягають термічній обробці (до прикладу, поряд з салатами, холодцем, молочними продуктами);
використовуйте окремий кухонний інвентар та посуд для сирих і готових продуктів;
ретельно мийте інвентар і посуд;
дотримуйтесь правил кулінарної обробки продуктів та технології їх приготування;
мийте курячі яйця перед використанням;
не зберігайте готові страви при кімнатній температурі більше ніж 2 години;
овочі, фрукти, зелень ретельно мийте під проточною водою, а потім ошпарюйте;
молоко вживайте тільки пастеризоване або кип’ятіть.
Якщо ж все-таки вам не вдалось вберегтися, необхідно терміново звернутися до лікаря.
Відео дня
Довідка:
Сальмонельоз вважається бактеріальною інфекцією і його відносять до загальної групи зоонозів. Це гостропротікаюче кишкове захворювання, для якого характерне залучення в інфекційний процес органів травного тракту.