Хмельниччина отримає майже 6 тисяч доз вакцини КПК, — МОЗ

Хмельниччина отримає майже 6 тисяч доз вакцини КПК, — МОЗ
  • Міністерство охорони здоров’я отримало 196 тисяч доз вакцини від кору, паротиту та краснухи, які надійшли гуманітарною допомогою. 

  • Разом із цими вакцинами до регіонів надішлють вакцини від дифтерії та правця, а також від коронавірусу. 

У Міністерстві охорони здоров’я отримали 196 тисяч доз вакцини КПК, яка захищає від кору, паротиту та краснухи. Їх надіслали в Україну в рамках гуманітарної допомоги від MSD.

Вакцини вже розподілили та почали доставляти в регіони. Так, до 4 листопада 23 українські регіони отримають вказану вакцину відповідно до потреби, повідомляє МОЗ. 

Як розподілять вакцину по регіонах

Понад 5,7 тисяч доз вакцини КПК відправлять на Хмельниччину. А от місто Київ отримає понад 13 тисяч доз. Приблизно таку ж кількість розподілили у Вінницьку, Дніпропетровську, Закарпатську області. Понад 15 тисяч доз вакцини доставлять в Одеську область, понад 10 тисяч доз вакцини відправили до Полтавської та Харківської областей. Загалом її надішлють у 23 українські регіони.

Відео дня

Кілька років тому Україна мала спалах кору, тоді ми витратили доволі багато часу, щоб його ліквідувати. Наразі ми знову маємо небезпеку повернення цього захворювання через недостатній рівень охоплення вакцинацією. Важливо не пропускати це щеплення, адже кір одне із найбільш заразних інфекційних захворювань, а ліків від нього не існує. Єдиний метод профілактики – це вакцинація, – наголосив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Коли і кому можна вакцинуватися від КПК

Згідно з Національним календарем щеплень в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років – планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму дитини від кору. Надалі, в дорослому віці, щеплення “поновлювати” вже не потрібно. 

Вакцинація від кору, паротиту та краснухи є обов’язковою в країнах Європи та США:

У МОЗ зазначають, що 9 з 10 невакцинованих від кору людей та які мають контакт із хворим будуть заражені. Загалом, кір – це одна з головних причин дитячої смертності в світі. 

Кір

Кір — небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

Симптоми: першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури приблизно через 10–12 днів після інфікування, яке триває 4–7 днів. На цій початковій стадії можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. За кілька днів з’являється висип — спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу, включно із руками та ногами. Він тримається 5–6 днів і потім зникає. У середньому, висип з’являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до п’яти років. Серед ускладнень кору — запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця недуга може призвести навіть до смерті.

Краснуха

Краснуха — це вірусне інфекційне захворювання. Назва походить від латинського rubella і означає «маленька червона».

Симптоми: перші висипки виникають за вухами та на волосяній частині голови. Хворий їх не бачить і звертає увагу вже на висипку на обличчі: блідо-рожеві округлі макуло-папульні елементи, завбільшки від крапки або макової зернинки до просяної зернини.

Упродовж 15–20 годин висипка поширюється по всьому тілу. У підлітків і дорослих висипання рясніші, ніж у дітей. На обличчі висипка зазвичай густіша, ніж на тулубі, плями більші. Рясніша висипка і на згині ліктя, стегнах, сідницях. Місцями висипання можуть зливатися. Висипка не виникає на долонях та підошвах. Можлива легка шкірна сверблячка. Через 2-3 дні з моменту появи висип зникає.

Паротит

Паротит — це інфекційне захворювання, під час якого відбувається ураження привушних залоз. При захворюванні можливе порушення роботи підшлункової залози, щитовидної або паращитовидної залози, а також центральної нервової системи. В народі захворювання ще називають “свинка”. 

Хвороба розвивається через вірус із сімейства параміксовірусів, який розмножується в верхніх дихальних шляхах, проникає в кровотік і вражає весь організм. Паротит у дітей зустрічається найбільш часто (у віці 3-15 років), після чого залишається імунітет до хвороби на все життя.

Разом із вакциною КПК до регіонів також направили вакцини від дифтерії та правця АДП(м) та вакцину Comirnaty проти коронавірусу. Фактично, додають медики, кожна область отримає одразу три вакцини.

Опитування

А ви маєте всі необхідні щеплення?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up