Новонароджених хмельничан перевірятимуть на 21 рідкісне захворювання (СПИСОК)

Новонароджених хмельничан перевірятимуть на 21 рідкісне захворювання (СПИСОК)
Фото ілюстративне
  • Скринінги розпочнуть вже з жовтня. 

  • Перевірятимуть на захворювання за допомогою аналізів через забір крові. 

  • Послуга абсолютно безкоштовна. 

  • Дізнавайтесь на які захворювання перевірятимуть та як це відбуватиметься.

Раніше немовлят перевіряли на 4 спадкові хвороби – гіпотиреоз, фенілкетонурію, адреногенітальний синдром і муковісцидоз. Однак, перелік значно розширили і вже з жовтня загальна кількість орфанних метаболічних хвороб, які включені до скринінгу новонароджених в Україні, складає 21 захворювання. Послуга безоплатна. Про це повідомляють у МОЗ

Така діагностика, зазначають медики, врятує багато життів майбутнього покоління, не кажучи вже про його якість життя, адже рання діагностика – майже завжди головний крок для найефективнішого лікування. 

— Скринінг – це наш перший крок. Далі йде формування мережі центрів орфанних захворювань, завершення переговорів щодо договорів керованого доступу і, як наслідок, очікуємо на зменшення ціни лікарських засобів для орфанних захворювань, перегляд та оновлення протоколів лікування від цього виду хвороб, — повідомив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Відео дня

Це стало можливим завдяки перерозподілу в 2021 році 300 мільйонів гривень з Фонду Президента України на закупівлю обладнання для центрів неонатального скринінгу та підтримку медичної реформи в Україні. 

Тут і далі фото зі сторінки Віктора Ляшка

Як це відбуватиметься

Проект запрацює в рамках пілоту в 12 регіонах України на базі експертного та двох регіональних центрів неонатального скринінгу – Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», Львівського обласного клінічного перинатального центру. Так, пілотний запуск стартує в Києві, Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.

Послуга буде доступна в пологових будинках. Для отримання послуги батькам новонародженого необхідно лише надати письмову згоду на проведення дослідження. Після цього лікар сформує пакет документів для відправки в лабораторію.

Забір крові немовлят для скринінгу проводитимуть у перші 48 – 72 години життя. Якщо в новонародженого раптом виявлять відхилення від нормальних показників, про це мають повідомити батьків та призначити подальші дослідження чи лікування. Більшість рідкісних хвороб мають бути виявлені протягом першого тижня життя, адже це забезпечує більш ефективне і швидке лікування.

Увесь процес неонатального скринінгу буде супроводжуватися та фіксуватися в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ): від реєстрації новонародженого в системі та взяття зразків крові лікарем до обробки направлення лаборантом та фіксування діагностичного звіту за результатами досліджень. Це дозволить оптимізувати комунікацію між сторонами та оперативно обмінюватися даними досліджень.

В коментарях на сторінці Віктора Ляшка подають перелік хвороб, які діагностуватимуть під час неонатального скринінгу:

Неонатальний скринінг в світі

Вперше неонатальний скринінг зробили у 1963 році в США з діагностики лише однієї генетично обумовленої хвороби обміну речовин — фенілкетонурії. З того часу для дослідження використовуються сухі плями крові.

На теперішній час неонатальний скринінг у США дозволяє виявляти 61 захворювання. Щороку ця процедура виконується для понад 4 мільйонів новонароджених, з яких у близько 12,5 тисяч дітей виявляють генетично обумовлені порушення обміну речовин.

В Німеччині скринінг новонароджених виконується вже понад 40 років. На сьогодні до панелі розширеного скринінгу новонароджених у Німеччині включене 41 генетично обумовлене порушення обміну речовин. На початку 70-х, невдовзі після запровадження загальнодержавної програми неонатального скринінгу, дитяча смертність у Німеччині становила 25 немовлят на 1000 народжених живими. У 2018 році цей показник зменшився до 3,2 на 1000 новонароджених.

А як ви ставитесь до нововведення?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Марина Гончар

    Заробляти будуть гроші
  • Юля Янк

    Брехня!!!
    Вони збирають ДНК,нічого не перевіряючи!!!
    Вводять в оману стадо баранів!!!
  • Андрей Гришнюк

    Подивіться на суму 300 мільйонів!

    Як бабулесики прикарманити!!!!...
  • ЧитачЧитачів

    А чіпи ще не вшивають?

keyboard_arrow_up