Карантин через грип: в Ізяславі ввели “дистанційку”, а в Нетішині — продовжили

Карантин через грип: в Ізяславі ввели “дистанційку”, а в Нетішині — продовжили
  • Вже 4 громади в області оголосили про застережні заходи через спалах грипу та ГРВІ. 

  • Це Нетішинська, Славутська, Старокостянтинівська та Ізяславська.

В Україні триває епідеміологічний сезон. За даними медиків, під час нього найбільше люди хворіють на коронавірус, грип та ГРВІ. 

Останнім часом в Хмельницькій область збільшилась кількість хворих на гострі респіраторні вірусні захворювання. В кількох громадах вже оголосили карантинні обмеження та ввели дистанційний режим навчання. 

Нетішин

Нагадаємо, ми розповідали, що першими про карантин оголосили у Нетішині. Ще тиждень тому там запровадили “дистанційку” для школярів та обмежили масові заходи через велику кількість хворих на грип та ГРВІ. Лише за період із 15 по 19 січня тамтешні медики зареєстрували 763 випадки ГРВІ. Захворюваність зросла на 47% і продовжує рости далі. 

Відео дня

Так, за повідомленням завідуючої Нетішинським відділенням «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ» Наталії Кравчук, від 22 до 26 січня зареєстрували вже 1 027 випадків ГРВІ та 5 випадків грипу. З них:

У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зросла ще в 1,4 рази. Медики кажуть, що найбільш інтенсивно епідемічний процес протікає серед дітей віком 5-14 років (271 випадок – 60% від усіх захворілих дітей) та дорослих віком 30-64 роки (475 випадків). За поточний тиждень госпіталізували 23 хворих (15 дітей та 8 дорослих). Летальних випадків не було. 

Через зростання захворюваності у Нетішинській громаді вирішили продовжити дію обмежень. Зідно розпорядження міського голови від 22 січня карантин в громаді продовжили до 2 лютого  (включно).

Для учнів 2-11 класів закладів загальної середньої освіти (академічний ліцей, гімназії «Ерудит», «Енергія», «Гармонія», «Патріот») та вихованців закладів позашкільної освіти (Будинок дитячої творчості, клуб «Юний технік», «Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді»), МШ «Нетішинська художня школа» надалі діятиме дистанційний режим. 

Також обмежили проведення культурно-масових заходів, групових занять у комунальних закладах територіальної громади: Палаці культури, міському Будинку культури, Старокривинському Будинку культури та МШ «Нетішинська школа мистецтв»; відвідування бібліотек КЗ «Публічна бібліотека Нетішинської МТГ» та міського краєзнавчого музею.

Ізяслав

Епідситуація погіршилась і в Ізяславській громаді. Відсьогодні, 30 січня, всі заклади загальної та позашкільної освіти громади переходять на дистанційне навчання. 

Таке рішення прийняли в Ізяславській міській раді через різке збільшення хворих на грип та ГРВІ. Вони лютують серед школярів та педагогів. “Дистанційка” триватиме до покращення епідеміологічної ситуації.

У мерії повідомляють, що заклади дошкільної освіти громади працюватимуть у посиленому протиепідемічному режимі. В приміщеннях проводитимуть дезінфекцію. Також обмежать проведення культурно-масових заходів у «Центрі надання культурних послуг».

Славута та Старокостянтинів

Нагадаємо і про запровадження маскового режиму в лікарнях та дистанційне навчання в Славутській та Старокостянтинівській громадах. 

У Старокостянтинові ввели “дистанційку” на майже 2 тижні — до 9 лютого включно. Також у лікарнях міста ввели масковий режим, а прийом хворих вестимуть за попереднім записом.

На такий же термін, до 9 лютого, на дистанційне навчання відправили і школярів Славутської громади. Більше про це у матеріалі Масковий режим в лікарнях та дистанційне навчання: рішення для Славути і Старокостянтинова

Київ

До слова, у Києві також зростає кількість дітей, які хворіють на грип і коронавірус. У соціальних мережах батьки розповідають про величезну кількість хворих школярів.

Наприклад, з 25 учнів на навчання приходять лише 5, але у школах не запроваджують карантин. В мерії кажуть, що ситуація із захворюваністю контрольована, і причин переводити школи в онлайн-режим немає. Захворювання у дітей сезонне і минає в легкій формі. В разі ж погіршення ситуації обіцяють також запровадити карантин – в окремих школах, районах чи в місті загалом.

Як не захворіти на ГРВІ

Вірус грипу передається від людини до людини тільки повітряно-крапельним способом. Вірус проявляє себе після контакту з хворим протягом 2-3 діб, максимальний час, після якого проявляються симптоми - 5 діб.

Симптоми, властиві ГРВІ та грипу:

При застуді на перший план виступають респіраторні симптоми – закладеність носа, ринорея, кашель, біль у горлі. Температура піднімається поступово, доходячи до більш помірних значень (38,5°С). Найчастіше вона тримається 1-2 дні.

Батьки можуть значно знизити ймовірність захворювання дитини, якщо будуть дотримуватися рекомендацій, підготовлених досвідченими педіатрами та інфекціоністами.

Профілактики грипу та ГРВІ у дітей:

Дотримання цих нехитрих рекомендацій допоможуть знизити частоту захворювань малюка і інших членів сім’ї.

А ви хворіли цього сезону на ГРВІ, грип чи застуду?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up