Кому треба робити бустер проти COVID-19: рекомендації медиків на 2023-2024 роки

Кому треба робити бустер проти COVID-19: рекомендації медиків на 2023-2024 роки
Фото ілюстративне
  • “Ковідний карантин” офіційно закінчився 1 липня 2023 року. 

  • Більше трьох років ми прожили з оголошеною пандемією та звикли до масок і дистанцій. 

  • Та чи потрібно тепер вакцинуватися бустером проти COVID-19 і кому саме?

Від 12 березня 2020 року до 1 липня 2023 року в Україні офіційно тривав “ковідний” карантин. За цей час медики зареєстрували понад 5 мільйонів випадків захворювання на COVID-19. Із них 113 тисяч були летальними. 

До Хмельницької інфекційної лікарні за цей час госпіталізували більше 7 700 хворих. Найбільше — у 2021 році. Тоді й було зафіксовано найбільше летальних випадків. Станом на 29 червня 2023-го у “інфекційці” від “корони” померло 546 людей. 

Карантин та режим надзвичайної ситуації завершився цього літа. За ці 3 роки ми звикли носити маски, тримати дистанції та робити щеплення від ковіду. У обласному центрі контролю та профілактики хвороб розповіли чи яка подальша доля щеплень від коронавірусу та кому варто робити додатковий бустер. 

Відео дня

Курс вакцинації - три щеплення

Нещодавно медики затвердили оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 на 2023-2024 роки. Вони наголошують, що основою для захисту проти тяжкого перебігу коронавірусу є курс із трьох щеплень. Це дві дози первинної вакцинації та перше бустерне щеплення, яке вводять через 5 місяців.

— Три щеплення — це загально рекомендований курс вакцинації для кожного. Усі наступні щеплення після третього — це додатковий бустер, (в деяких країнах він має назву «сезонний бустер»), — йдеться в повідомленні. 

Лікарі рекомендують його робити пацієнтам із групи ризику тяжкого перебігу COVID-19. А саме:

Тим же, хто не належать до вищезгаданих груп ризику, але планує отримати й «додатковий бустер», наприклад, для поїздки у країни, де є вимоги мати додаткове щеплення, або ті бажають зробити “додатковий бустер” – можуть вакцинуватися після консультації з сімейним лікарем в амбулаторії чи у пункті щеплення.

Додамо, що вакцинація проти COVID-19 може бути проведена згідно з рішенням лікаря за бажанням пацієнта. Вона є рекомендованою, проте не обовʼязковою.

В обласному центрі контролю та профілактики хвороб додають, що наразі в Україні є понад 5 мільйонів доз вакцини проти COVID-19. Щеплення безкоштовні.

Вакцинуватися від коронавірусу можна у відповідних пунктах чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Також в Україні доступна вакцина проти COVID-19 для щеплення дітей з 5-річного віку.

Раніше ми розповідали чи потрібно надалі мати COVID-сертифікати та як діяти у випадку госпіталізації. Дізнавайтеся більше про це за посиланням

А які питання щодо COVID залишились у вас? 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Evgen Sangushko

    ЗРОБИТИ Зеленскому від сифилису мзку ......
  • Василий Розуман

    Серйозно?

keyboard_arrow_up