Масове захворювання в НВО №1 приїхали розслідувати чиновники з Києва. Що розповіли на брифінгу

Масове захворювання в НВО №1 приїхали розслідувати чиновники з Києва. Що розповіли на брифінгу
  • Комісія за участі міністра освіти приїхала в Хмельницький для з’ясування ситуації.

  • В НВО №1 чиновники провели брифінг.

  • Подаємо найцікавіші цитати.

Поки діти, які захворіли в навчально-виховному комплексі №1, потроху одужують, розслідування спалаху триває. Вчора, 13 вересня, у Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб повідомили, що причиною захворювання дітей є золотистий стафілокок. Бактерія потрапила на харчі у харчоблоці НВО №1 від чотирьох його працівників.

Сьогодні, 14 вересня, у Хмельницький приїхали чиновники з Києва. Комісія має провести власне розслідування спалаху хвороби. В НВК №1 вони дали брифінг. Ми зібрали найцікавіші цитати.

Сергій Шкарлет, міністр освіти й науки України

Загалом ситуацію в НВО №1 він описав так:

Відео дня

— Це порушення всіх норм та стандартів безпечного освітнього середовища. На жодне запитання батьків, на жодне запитання комісії директор (Оксана Романів — прим. авт.) не має виразного пояснення стосовно цього.

Також він сказав, що комісія проконтролює ситуацію в Хмельницькій інфекційній лікарні:

— Сьогодні ми почули (від батьків — прим. авт.) те, що виписують з лікарні дітей, які не зовсім у стані одужання. І головний державний санітарний лікар зараз поїде в лікарню, буде певні пояснення вимагати.

Міністр назвав окремі порушення, які виявила комісія:

— Є питання стосовно того, що дехто курив, дехто… Порушені норми щодо забезпечення штатного розпису. Одна й та ж людина, виявляється, мала відношення до кухні й при тому до прибирання. Це взагалі неприпустимі речі.

За словами Шкарлета, Хмельницькій міській раді рекомендували тимчасово відсторонити осіб, які можуть бути причетними до отруєння:

— Ми рекомендували засновнику виявити той ланцюжок, який призвів саме до харчового отруєння. Директор, яка організувала процес, медична сестра, яка допускала або відповідальний за їдальню, для того, щоб принаймні до офіційного розслідування батьки могли своїх дітей вести в школу, знаючи при цьому, що ті особи, при яких сталася така ситуація, відсторонені.

Владислава Маголецька, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Чиновниця назвала ймовірні причини, які безпосередньо призвели до отруєння:

— Коли почався процес харчування, не було, напевно, дотримано санітарного регламенту з безпеки, з безпеки термічної обробки продуктів, забезпечення різних зон, де мають приготовлятися харчові продукти й де вони вже подаються до столу. (Під питанням — прим. авт.) санітарна безпека тих, хто готує, тобто наявність масок, наявність рукавичок, наявність халатів.

Крім того, вона сказала, коли НВО №1 запрацює в очному режимі:

— Карантин буде тривати до 22 вересня, впродовж цього періоду ми перевіримо все, весь ланцюжок постачання, який був, — і харчових продуктів, як вони логістично доставлялися, як вони перебувають у школі, і безпосередньо перевіримо, чи присутні фальсифікації тих чи інших моментів разом з відповідними органами по медичних картках, по всьому супроводу процесу.

Олександр Садовюк, перший заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області

За словами чиновника, у навчальному закладі триває знезараження:

— Вчора і сьогодні ми працюємо над тим, щоб все убезпечити, знищити небезпечні продукти. Зараз проводиться лікування працівників, у яких було виявлено золотистий стафілокок. І зараз ми чекаємо на проведення завершальної дезінфекції в школі, щоб відібрати змиви й дослідити, чи зараз на харчоблоці й в школі немає збудників інфекційних хвороб.

Чиновника запитали, як часто його відомство має проводити перевірки:

— Якщо говорити про безпечність харчових продуктів, то зараз діє мораторій, і ми планові заходи не можемо проводити, ми проводимо тільки позапланові заходи. Це коли є звернення, є скарга, або є звернення від самого власника школи чи садочку. У сфері нагляду за дотримання санітарного законодавства у зв’язку з епідемією COVID-19 в Україні у нас заборона не поширена і ми планові заходи проводимо, але планові заходи у сфері санітарного законодавства не включаються той повний перелік питань, які стосуються харчових продуктів.

Ігор Кузін, головний державний санітарний лікар України

На питання про можливе звільнення працівників навчального закладу, винних в отруєнні, він відповів так:

— У випадку, якщо буде доведено саме те, що дії директора є критичними або призвели до таких порушень, я б давав таку рекомендацію.

Сергій Гамалій, голова Хмельницької ОДА

За його словами, всі навчальні заклади регіону можуть бути перевірені:

— Була комісія на чолі моїм заступником, Володимиром Юр’євим, і була рекомендація щодо перевірки всіх навчальних закладів Хмельницької області.

Читайте також: Директор НВО №1 заплатить штраф через хворобу учнів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (32)
  • Руслан Лесько

    А какая разница вам кто ее муж,провоцирует,есть происшествие и его расследуют,а мужья,деды,дяти тети и т.д. причем
  • Юрій Гудок

    А директор Оксана Романів це випадково не жінка того п'яниці що вбив в дтп людей під Хмельницьким пару років тому? Бо наш картавий голова тільки таких набирає і розподіляє посади. Між своїми

    Читач62 reply Юрій Гудок

    Що за вислів картавий???? Стидоба пане Юрко. Чи ви вже зовсім клепку загубили?
  • PutnickFree

    Чому вчепилися до харчоблоку і все хочуть списати на стафілокок, не всі діти хто захворів їли в їдальні, не у всіх захворілих виявлено стафілокок, стафілокок виявляється статистично у більшості населення України, такі наші реалії.
    Хочуть "знезаразити" школу, як це можливо, якщо той самий стафілокок постійно присутній у пологовому будинку і на це закривають очі, бо фактично нічого зробити не можуть!
    Як завжди покарають невинних і нагородять непричетних за значні успіхи у боротьбі зі здоровим глуздом ну і коштів "освоять" неміряно.
  • Антон

    Ето новачок виновен

    Юрій Гудок reply Антон

    Новачок хуїчок. Тварина ще та

keyboard_arrow_up