На Хмельниччині — сьоме отруєння грибами з початку року

На Хмельниччині — сьоме отруєння грибами з початку року
Гриби-дощовики, якими отруївся житель Хмельницької області
  • 64-річний мешканець Кам’янеччини потрапив до лікарні після грибного обіду.

Грибний сезон у розпалі. На Хмельниччині лісові кошики та прилавки ринків рясніють розмаїттям грибів. Втім, в області зафіксували ще один випадок отруєння дикорослими грибами. Це вже сьома подібна ситуація у 2025 році. Про це сьогодні, 14 жовтня, повідомив Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Як розповіли в установі, цього разу постраждав 64-річний мешканець Кам’янеччини. Чоловік збирав гриби у саду по сусідству. Він знайшов гриби-дощовики, посмажив їх у клярі і з’їв на обід, не відварюючи попередньо. Вже вночі після прийому їжі він відчув сильне нездужання. У нього почалися нудота, спастичний біль у шлунку, діарея та блювання.

Наступного ранку чоловік звернувся до приймального відділення КНП “Багатопрофільна центральна районна лікарня” Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради. Його шпиталізували у стані середньої важкості до інфекційного відділення.

Відео дня

Попередній діагноз — отруєння дикорослими грибами. Лікарі надають пацієнту всю необхідну допомогу та лікування за протоколом.

Як повідомляють у Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб, за 2025 рік у області вже зафіксували сім випадків отруєнь дикорослими грибами. У цих випадках постраждали 12 людей. Летальних випадків не було.

Нагадаємо, востаннє на Хмельниччині двоє сестер отруїлись грибами. Жительки Камʼянець-Подільського району збирали печериці на присадибній ділянці і також вирішили приготувати їх одразу – посмажили з цибулею, не відваривши попередньо. Вже через годину після обіду обом стало зле: з’явилися запаморочення, нудота, багаторазове блювання та діарея.

Перед тим на Хмельниччині четверо людей отруїлися грибами. Серед постраждалих були троє жінок пенсійного віку та 26-річний чоловік. Одна з жінок перебувала у вкрай важкому стані. З’ясувалося, що жінки-подруги разом поснідали смаженими грибами перед поїздкою на екскурсію до Кам’янця-Подільського. А чоловік скуштував грибну страву у свого товариша після робочого дня. Гриби готували вдома з різних видів дикорослих грибів. Серед них були добре знані місцевим мешканцям: маремухи (офіційна назва — мухомор червоніючий), синяки (гіропор березовий синіючий), сироїжки та інші. Вже через 45 хвилин після трапези у однієї з жінок з’явилися тривожні симптоми. Дізнавайтесь деталі.

Фахівці наголошують: такі випадки стаються щороку, адже дикорослі гриби можуть бути підступними навіть тоді, коли здаються знайомими. 

Лікарі нагадують кілька правил безпеки, щоб уникнути подібних ситуацій:

  • не кладіть до кошика гриби, у яких ви не впевнені;
  • не збирайте гриби на забруднених територіях (біля покинутих складів, тракторних станцій, місць зберігання отрутохімікатів, худобомогильників чи сміттєзвалищ);
  • гриби обов’язково слід замочувати, мити та піддавати подвійній тривалій термічній обробці;
  • пам’ятайте, що грибні страви не можна давати дітям до 12 років, а особливо небезпечно годувати ними малюків дошкільного віку. Щороку трапляються випадки, коли у реанімаційні відділення потрапляють навіть діти віком до одного року, і врятувати їх, на жаль, вдається рідко;
  • не рекомендовано споживати дикорослі гриби вагітним, жінкам, що годують, та людям похилого віку.

Медики також наголошують: ознаки отруєння можуть з’явитися вже через 30–60 хвилин після вживання грибів або ж пізніше — через 12 годин і більше. Якщо після грибної страви у вас чи ваших близьких виникли нудота, біль у животі, блювання, діарея, запаморочення, судоми чи галюцинації — не зволікайте й одразу викликайте «швидку».

До приїзду лікарів важливо якнайшвидше промити шлунок, пити багато води чи прохолодного чаю, прийняти сорбенти (активоване вугілля чи інші). Категорично забороняється вживати алкоголь, молочні та кисломолочні продукти, оскільки вони пришвидшують всмоктування токсинів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Мария Дзюбенко
    Тому, що беруть в лісі все підряд і кажуть, що гугол сказав,що їстівні..
    А тоді ще гриби обов,язково треба відварити,  Навіть білі..Бо кругом радіація,хімія і не відомості, де і як ростуть.А тоді готувати далі.Ну А кожному вирішувати самому.Гриби,це та їжа, яку можна їсти один раз інколи.Не знаєш, не бери,і не запитуй поради в інтернеті.
  • Ліля П'янковська
    Я такі гриби не збираю бо вони не с'їдобні
  • Ліля П'янковська
    Я такі гриби не збираю
  • Микола Марковський
    Не вміють їсти гриби. Під самогончик хороший нічого б не було.

keyboard_arrow_up