Звання Героя України. Як нагороджують і які пільги дають

Звання Героя України. Як нагороджують і які пільги дають
  • Понад 50 людей, які пов’язані з Хмельниччиною, мають звання Героя України.

  • Час від часу з’являються нові нагороджені, в тому числі посмертно.

  • Як відбувається нагородження і які виплати передбачені?

На сайті Президента України регулярно з’являються петиції з проханням надати звання Героя України тому чи іншому загиблому військовому. Останнім часом більшість звернень стосуються саме цього питання. Інформацію про такі петиції, що стосуються хмельничан, ми публікуємо на сайті vsim.ua. У випадку набрання зверненням 25 тисяч голосів його розглядає Володимир Зеленський. З-поміж останніх десяти таких петицій лише в одному випадку звання було надане.

Рішення про надання звання Героя України ухвалює Президент України за поданням таких органів:

  • Відео дня
    /li>

Рішення про надання звання Героя України військовим, в тому числі загиблим, попередньо розглядає експертна група при Комісії державних нагород. До складу цієї групи входять представники таких структур:

При наданні звання Героя України вручається орден — «Золота зірка» за геройський вчинок та Орден Держави за визначні трудові досягнення. Тим, хто отримує «Золоту зірку», а це й військові в тому числі, виплачують грошову винагороду в розмірі 50 прожиткових мінімумів на 1 січня. Зараз це 151 400 гривень. Якщо орден вручається посмертно, гроші отримують члени сім’ї.

Крім того, всім нагородженим званням Героя України надають такі пільги:

а також інші пільги.

Часто військовим, в тому числі загиблим, вручають ордени. Зазвичай це орден «За мужність» та орден Богдана Хмельницького. Саме ці нагороди найчастіше згадуються на нашому сайті в контексті відзначення військових. Людям, які мають згадані ордени кожного ступеня (тобто три ордени — III, II та I ступенів) також передбачені виплати:

Якщо людину відзначили орденами посмертно, то право на отримання однієї мінімальної зарплати щомісяця (зараз 7100 гривень) мають:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Андрій

    Мав би сам нагороджувати,а не люди петиції подавати і підписи збирати!
    Але ж його похрен....
  • Олена

    Всі хто на війні всі мають бути героями України,а не виборочно

    Андрій reply Олена

    Вони всі герої. І заслуговують цих пільг, нагород. Але якщо всім давати героя. Найвищу нагороду. Вона знецінюється. Тоді, якою нагородою відзначати героя за визначний вчинок?
  • Vladimir T

    Цікаво, а чи багато таких поблажок отримала шарашкина... братва? ) Чи про це зараз не модно говорити? )

keyboard_arrow_up