На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів

На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів
Фото ілюстративне
  • З початку року в області зафіксували сім випадків укусів кліщів, троє людей заразились хворобою Лайма. 
  • Як уберегтись від укусів кліщів?

За словами спеціалістів, підвищена активність кліщів починається з квітня. Проте, ймовірно, через теплу зиму, у Хмельницькій області вже зараз фіксують поодинокі випадки укусів цих паразитів та зараження хворобою Лайма.

Таким чином, з початку 2024 року на Хмельниччині зафіксували сім випадків укусів кліщів, троє пацієнтів заразились кліщовими бореліями — хвороба Лайма. За аналогічний період 2023 року було зафіксовано чотири таких випадки, два з яких були позитивними. Про це розповів Суспільному головний державний санітарний лікар Хмельниччини Микола Габрикевич.

За словами лікаря, відчути укус кліща майже неможливо: тварина виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус.

Відео дня

Микола Габрикевич радить:

  • Оглядайте себе та своїх близьких кожні дві години прогулянки та після неї.
  • Удома виперіть і попрасуйте одяг. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а і згодом, перекочувавши з одягу. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.
  • Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).
  • Якщо на природу брали домашнього улюбленця — його також слід оглянути на наявність кліщів.

Санітарний лікар нагадує: кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань, таких як кліщовий вірусний енцефаліт та хвороба Лайма.

Кліщовий вірусний енцефаліт. Починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках — до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща. Заразитися можна не лише під час укусу кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Хвороба Лайма. Першим проявом є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі й млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up