На Хмельниччині трьох людей госпіталізували через отруєння грибами: як вберегтися

На Хмельниччині трьох людей госпіталізували через отруєння грибами: як вберегтися
Фото ілюстративне, vlisi.com.ua
  • Усі постраждалі їли маремухи.

У розпал грибного сезону – з 18 по 20 червня троє мешканців Кам'янець-Подільського району потрапили у лікарню через отруєння грибами. Про це повідомила лікар-гігієніст Кам’янець-Подільського районного відділу "Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України" Надія Канарчук.

Як з’ясувалось, люди отруїлись маремухами. Перед тим гриби збирали в лісах сіл Врублівці та Фурманівка Слобідсько-Кульчієвецької громади Кам'янець-Подільського району.

"Всі потерпілі засвідчують, що були пильними при виборі грибів, дотримувалися й технології домашнього приготування страв з маремухів: ретельного очищення, попереднього замочування, відварювання й промивання з подальшим тушкуванням (у двох випадках) та смаженням (в третьому випадку)", розповіла Надія Канарчук.

Відео дня

Так, 58-літній чоловік зізнався лікарям, що окремі маремухи були ще незрілими, дуже молодими, тому міг схибити. Водночас подружжя зі Слобідсько-Кульчієвецької громади зазначає, що їхні маремухи були зрілими

Як зауважила лікарка-гігієніст, найважче переніс отруєння 68-літній чоловік.

"Вже за годину-півтори після вживання грибів у чоловіка з’явилися: нудота, блювання, захитування, сильна м’язова слабкість рук та ніг (вони зовсім перестали слухатися), трохи пізніше додались сплутаність свідомості та марення. Погано себе почувала і його дружина, тому і викликали швидку".

"Варто згадати, що маремухи — умовно-їстівні гриби й незрілі чи перезрілі маремухи легко сплутати з отруйними мухоморами, й тоді вживання грибних страв може призвести до важких отруєнь, а іноді й смерті", йдеться у розповіді Надії Канарчук.

За її словами, симптоми отруєння грибами можуть проявитися через 30-60 хвилин після їх споживання або через 12 годин.

Симптомами отруєння є такі:

  • Нудота.
  • Біль у шлунку.
  • Блювота.
  • Діарея.
  • Підвищення температури.
  • Запаморочення.
  • Похолодіння.
  • Неслухняність кінцівок.
  • Судоми.
  • Галюцинації.

Що робити у разі погіршення самопочуття?

  • Не зволікайте, звертайтеся до медиків, викликайте "швидку" і говоріть медикам про вживання грибів.
  • Якомога раніше промийте шлунок.
  • Пийте багато води (можна підсоленої чи прохолодний чай).
  • Прийміть сорбент.
  • Дотримуйтеся постільного режиму.
  • Не вживайте алкоголю, молочних та кисломолочних продуктів, оскільки це може прискорити всмоктування токсинів.

Довідка. Наукова назва маремухів - «мухомор червоніючий, мухомор сіро-рожевий».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up