Півроку медичної реформи: відгуки хмельницьких лікарів та враження пацієнтів

Півроку медичної реформи: відгуки хмельницьких лікарів та враження пацієнтів
  • Сьогодні, 2 жовтня, рівно півроку як в Україні стартувала медична реформа.
  • Хмельничани вже підписали більше 150 тисяч декларацій з сімейними лікарями, терапевтами і педіатрами.
  • Що кажуть про плюси та мінуси лікарі і пацієнти, дізнавалися журналісти vsim.ua.

З 2 квітня 2018 стартувала медична реформа. Вже півроку хмельничан приймають сімейні лікарі, терапевти та педіатри у відкритих по всьому місту амбулаторіях. Для того, щоб лікар зміг обслуговувати пацієнта, з ним потрібно підписати декларацію. Станом на 1 жовтня вже більше 150 тисяч хмельничан обрали свого лікаря. 

Укласти договір можна з будь-яким лікарем незалежно від місця прописки, проте у кожного фахівця є ліміт: для терапевта - це 2000 пацієнтів, для сімейного лікаря - 1800, для педіатра - 900. Після відповідної відмітки лікар не набиратиме пацієнтів, адже “понаднормові” оплачуватися не будуть. На кожного пацієнта держава виділяє 370 гривень на рік, вдвічі більше на дітей і пенсіонерів.

За якими послугами можна звернутись до сімейного лікаря

Сімейні лікарі, терапевти та педіатри мають обслуговувати пацієнтів відповідно до наказу МОЗ №504 "Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги". У ньому зазначений перелік безкоштовних послуг, які пацієнт, за необхідності, отримає від свого лікаря. До них відносяться:

Відео дня
  • діагностика та лікування (консультація, проведення діагностики та лікування, супровід пацієнта з хронічними хворобами, направлення до вузькоспеціалізованих фахівців);
  • ліки (виписка рецептів);
  • аналізи та дослідження (необхідні для діагностики та лікування);
  • профілактичні огляди (за факторами ризику);
  • вагітність (ведення до пологів);
  • діти (планові та позапланові огляди);
  • вакцинація за календарем;
  • виклики додому;
  • невідкладна допомога;
  • паліативна допомога (спостереження та оцінка стану тяжкого хворого);
  • оформлення довідок.

Що кажуть лікарі

Журналісти vsim.ua опитали сімейних лікарів і дізналися, які “плюси” та “мінуси” вони побачили за півроку медичної реформи.

Лікар обслуговує всіх незалежно від декларації

Людмила Головко, головний лікар Хмельницького міського центру первинної медико-санітарної допомоги № 2

- Наші лікарі поки що обслуговують усіх, незалежно від підписання декларації, проте якщо пацієнт хоче співпрацювати з конкретним лікарем, то варто поспішити. У нас є фахівці, які вже майже повністю набрали собі дозволену кількість пацієнтів. Поки що заробітна плата кожного лікаря залежить від кількості обслуговуваних пацієнтів, тобто поки що показник суто кількісний, з  наступного року система виплат дещо зміниться. Більше враховуватимуть якісний показник, тобто лікар має не лише підтягнути до себе тих 1800 пацієнтів, а ще й достойно їх обслужити. Будуть враховуватися і зменшення випадків онкологічних захворювань, і кількість інфарктів, інсультів на дільниці. Зарплатня буде відображати вміння лікаря, його профілактичну роботу, тобто сума може не лише рости, а й зменшуватися.

“Кожен пацієнт йде до того лікаря, якому довіряє”

Ірина Райчук, завідуюча амбулаторією загальної практики-сімейної медицини № 12

- Що подобається нам і що подобається пацієнтам в декларуванні, то це те, що кожен пацієнт іде до того лікаря, якого знає, якому довіряє, і це не залежить від території. Ще дуже зручно, онлайн реєстрація. У нас є такий сайт Medics, де пацієнт, уже знаючи свого лікаря, може без проблем записатися до нього на прийом. Більше немає таких черг у коридорі, вже не потрібно тих талончиків, вони просто з карточкою йдуть до нас. Раніше всі лікарі, незалежно від кількості пацієнтів отримували однакову зарплатню, тепер виграє той лікар, у якого більше задекларованих пацієнтів. В кого більше договорів, той і отримує більше. Людям потрібен стимул, щоб прийти і підписати цей договір, багато хто не розуміє для чого то потрібно. Просто суть в тому, що лікар набирає 1800 пацієнтів, і якщо хворий зацікавлений в конкретному спеціалісті, то має підписати з ним угоду. Кожен хворий ще має орієнтуватися, що якщо він підписує декларацію не зі своїм дільничним лікарем, це буде без викликів додому. Бо якщо лікар із центру має пацієнтів десь на Гречанах, то це просто нереально бути на прийомі і їздити на виклик. Ми так і орієнтуємо хворих, якщо він не має змоги ходити до поліклініки, то хай краще підписує договір із своїм дільничним лікарем. Сімейний лікар може брати до себе і діток з нуля, але так як у нас є педіатри, то краще підписувати договір з ними, ми, в основному, беремо старших від 13-14 років. Технічно нас повністю забезпечили, надали комп’ютери, принтера, все відразу роздруковується у двох екземплярах, лікарю і пацієнту. Більше перешкод  на даному етапі я не бачу.

"Декларацію потрібно випробувати часом"

Галина Когут, завідуюча амбулаторією загальної практики-сімейної медицини №2

- Як на мене на все потрібен час. Вже коли ми наберемо повністю всіх пацієнтів, тоді можна буде про щось говорити. Пацієнтам простіше в плані обслуговування, хоча реагують по-різному. Для старших людей це важче, вони не розуміють для чого то потрібно, молодь, навпаки, реагує позитивно. Люди поступово розуміють, що міняється система, але пройшло лише півроку і суттєвих змін ще не видно. На початку трохи був наплив, бо люди злякалися, що не отримають медичну допомогу, якщо не матимуть декларації, зараз буває кілька пацієнтів вдень, які хочуть підписати договір. Підходили і запитували чи потрібно за цей договір платити. У нас з’явилися нові пацієнти. То лікар звик, що в нього обслуговуються люди лише з його дільниці, він уже знає всіх в обличчя, хто чим живе, які проблеми має. Зараз приходять незнайомі пацієнти з різних районів, то хтось порекомендував чи інше. Позитив, звісно, в декларуванні є, можливо, надалі плюси будуть явніші. Ми вже звикли, є лікарі, в кого пацієнтів більше тисячі. Вони надають консультації в будь-який час, якщо ти підписав договір з конкретним лікарем, то до нього можна звертатися за будь-яких питань.

“Пацієнти з декларацією - 100% наші”

Наталія Моісеєнко, лікар-педіатр амбулаторії сімейної медицини № 2

- Ми можемо підписати декларацію на 900 дітей. Ті, хто заключив декларацію - це вже 100% наші пацієнти, вони ходять лише до нас. Ми можемо нагадувати їм про планові огляди, тепер не так: хочу ходжу, хочу - ні. У нас є онлайн запис, немає більше черг в коридорах, в першу чергу це простіше для людей. І нам набагато зручніше, на початку виникали питання, тепер кожен вже обізнаний, сама декларація заповнюється хвилин п’ять. Можна це зробити навіть дистанційно онлайн, а потім просто донести необхідні документи.

 

Що думають пацієнти

Як ніхто інший про медичну реформу можуть сказати пацієнти амбулаторій, які приходять до лікаря на прийом. У черзі до терапевтів та педіатрів ми поцікавились у хмельничан, чи змінилось для них обслуговування. 

"Головний плюс, що маєш свого конкретного лікаря"

Наталя, 27 років

- Є як плюси, так і мінуси декларування. Головний плюс - це те, що ти маєш свого конкретного лікаря, який завжди прийме, надасть консультацію в будь-який час. Особливо нічого не змінилося, лише те, що договір можна заключити з будь-яким лікарем. Якщо я не хочу до дільничого лікаря, я можу піти до того, якого виберу сама. Якщо встигаєш до свого лікаря, то добре, якщо - ні, то йдеш до того, хто залишився - в цьому мінус. Я впевнена, дитина вже задокументована, то нас просто не можуть не прийняти. Величезний плюс в онлайн-записах. З маленькими дітьми - це дуже зручно. Ось ми прийшли здорові, якщо була б жива черга, чекали ті години півтори, а мами сюди ідуть з хворими малюками, і без черги ті, в кого маля до року. Зараз конкретно клікнув на запис до свого лікаря, побачив вільні години, обрав вигідний собі час і прийшов на прийом.

"Декларація абсолютно нічого не змінила"

Ірина, 46 років

- Для мене ця декларація абсолютно нічого не змінила, як була я у свого лікаря, так його і вибрала. Декларацію підписали, все було дистанційно. По телефону медсестра проконсультувала, потім лише піднесла документи і все. Ніяких незручностей. Змін ніяких ще не відчули, та й часу не було. Єдине, щодо запису онлайн, що мені не подобається, що в одних лікарів кнопка постійно активна на сайті і ти можеш обрати собі будь-який день, а в інших - ні. В реєстратурі запис лише за день. Онлайн-запис - це чудова ідея, головне, щоб вона справно працювала.

"Я геть не бачу толку в цій декларації"

Олександр Семенович, 76 років

- Я геть не бачу толку в цій декларації. Як раніше все треба було робити через сімейного лікаря, так і зараз. Мені треба до вузького спеціаліста, а за направленням все одно іди до сімейного. Є номерок - ідеш, немає - треба ще раз приходити. Син мене записував онлайн кілька разів, так зручніше. У мене цукровий діабет, тому приходжу отримувати ліки, але не завжди є, сьогодні сказали чекати до п’ятниці. Я підписав декларацію із своїм лікарем дільничним, нащо то обирати. Ходив до неї і далі ходитиму.

"Довго вагалася, але підписала"

Лідія Віталіївна, 69 років

- Я ще не можу сказати чи є різниця якась чи не має. Я підписала декларацію з Райчук Іриною Ігорівною. Вона дуже хороший лікар, і однаково ставиться до всіх чи то по декларації, чи без. Головне для мене - це ставлення. Я мабуть найпізніше підписала цю декларацію із усіх знайомих, довго вагалася, тягнула. Коли щось не перевірене, то завжди з острахом ставишся, але у всякому випадку, я не розчарована.

"Можу телефонувати до лікаря напряму"

Анатолій, 66 років

- Я два тижні як підписав декларацію, то поки сказати нічого не можу, екстрено звертатися, ще, на щастя, не доводилося. Підписував зі своєю лікаркою дільничною, її давно знаю, претензій немає, то підписав, бо до іншого лікаря не хотів. Записуюся на прийом онлайн, мені телефонують, нагадують, щоб не забув. Сам можу зателефонувати до лікаря напряму, якщо щось треба, є всі контакти, в цьому бачу плюс.

Друзі, а ви вже відчули на собі плюси та мінуси медичної реформи? Діліться своїми враженнями у коментарях. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Chikov Igor

    Нещодавно, заробітчанку з температурою з Києва направили в Умань (за місцем реєстрації). Вона їхала в повному автобусі. В Умані поставили діагноз КІР. Ось наслідки медреформи. Негайно потрібно внести поправки: обовязковий визов врача додому: навчання лікарів: спец-машини для перевезення, або дезинфекція звичайних та ін.
  • толік

    Реформа правильная. Повышается ответсвенность врача, направление правильное. В Европе таким же макаром сделали страховую медицину. Изучал. Путь верный. Самое главное это борьба с сумасшедшей коррупцией в медицине и с безответственностью наших врачей.

    Vitaliy reply толік

    задрали со своей Европой. Ничего хорошего в этой реформе нет. Раньше был педиатр, а теперь семейный врач. Раньше принимал только детей - а сейчас всех. Ну не может врач физически помнить и вести 2000 взрослых и 800 детей. Квалификация врача ну  никак не изменилась.
  • Лиля Буряк

    даже нет слов что сказать тому журналисту кто это написал. вы поддерживаете эти реформы????
  • Tanya Boyko

    Куме, знайомі обличчя!!!! ;))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up