Ревізія у дитячому садочку в Гречанах: як перевіряли і що знайшли

Ревізія у дитячому садочку в Гречанах: як перевіряли і що знайшли
Фото vsim.ua.
  • Держпродспоживслужба з плановою перевіркою завітала в ДНЗ №35 “Чебурашка”, що на Курчатова.
  • Перевіряли усі групи, харчоблок, пральню та документацію.
  • Як знаходили прострочені продукти, зіпсований дитячий посуд і за що хвалили, бачив журналіст vsim.ua.

До 31 грудня 2017 року в Україні діяв мораторій на планові перевірки. Інспектори різних державних служб могли навідатися до підприємства, магазину чи школи лише за умови, що отримали звернення від громадян про наявність порушень. З 1 січня 2018 року мораторій було знято. Ряд служб отримали можливість не лише реагувати на звернення, а й приходити з плановими перевірками.

Чому садочок №35

Журналісти vsim.ua разом з інспекторами Держпродспоживслужби прийшли до дитячого садочку №35 “Чебурашка”. Він розташований на вулиці Курчатова, 9 через дорогу від “Насолоди”. Тут проводилась перевірка, як вказано у плані, за “додержанням законодавства у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”.

Відео дня

Перевірка тут офіційно розпочалася із 23 квітня. Про це вказано у плані перевірок. Він сформований на увесь 2018 рік. Список об’єктів для перевірок і періодів, коли вони мають проводитися, розміщений на сайті Держпродспоживслужби. Він містить 32 677 пунктів по всій Україні.

Нагадаємо, що із 4 квітня інспектори Держпродспоживслужби працюють по-новому. Відтепер вони обов’язково мають проводити перевірку із відеофіксацією на бодікамери (такі, як у патрульної поліції). Також вони можуть навідатися без попередження, як цього вимагали раніше. Щоправда, останні зміни стосуються лише перевірки харчових продуктів. У випадку садочку - роботи харчоблоку. Інспектори, які стежать за дотриманням санітарних норм, попередили про свій візит офіційним листом за 10 днів. Тож у садочка був час підготуватися і усунути недоліки.

Інспектори перевірили усі групи, харчоблок, пральню, медкабінет і підсобні приміщення. Завітали і медкабінет. Усе фільмували на нагрудну відекамеру. Обхід зайняв 3,5 години. Увесь час за інспекторами ходила заступниця завідуючої або ж і сама завідуюча садочку. Вони усе коментували і пояснювали, чому не все відповідає нормам.

Що перевіряють в групах

На перевірку дошкільного навчального закладу прийшли троє інспекторів з міського управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області. Разом із ними журналісти спершу пішли до кабінету завідуючої закладу Лариси Герасимчук.

Там інспектори показали необхідне направлення, згідно з яким вони прийшли до садочку, і свої посвідчення. Нам пояснили, що зараз до цього ставляться особливо уважно, оскільки чули про шахраїв. Нібито невідомі особи ходять по об’єктах і представляються інспекторами. Хоч такими не є.

  • Буде оформлено два акти: по безпечності харчових продуктів і дотримання санітарних норм. Думаю, ми сьогодні все пропрацюємо і тоді вже будуть якісь розпорядчі документи, припис чи якісь санкції. Але будемо надіятися, що все буде добре, - сказав головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії Хмельницького міського управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Сергій Качан.

Далі усім видали білі халати і відразу направилися в першу ж групу - №7, двері в яку знаходилися напроти кабінету завідуючої.

Інспектори дивляться за тим, як зберігається посуд, засоби для миття і прибирання, чи промаркована білизна, чи проінструктовані працівники по санітарних нормах, як зберігається приладдя для прибирання, чи працює сантехніка, чистоту в приміщеннях. Порушень не виявили, зробили відповідні помітки в записничках і попрямували до харчоблоку.

Як перевіряли харчоблок

Харчоблок у “Чебурашці” знаходиться на першому поверсі. Порушень у роботі тут знайшли немало. Спочатку пішли до кімнати, де стоять холодильники із маслом і яйцями. Також тут зберігають вафлі, печиво, олію та іншу готову продукцію. Усе було в порядку, окрім градусників в холодильниках. Один показував +15 градусів. Хоч сама техніка холодила і була справною.

Далі пішли до сусідньої комірки, де стоять холодильники із молочкою і м’ясом. Останній був порожній. Як пояснили працівники харчоблоку, м’ясо вони відразу пускають в роботу після отримання. Все в нормі, окрім ваг, які не застелили спецпапером, як має бути  згідно з нормами.

Уже на виході із комірки інспектор помітив пачку какао, яка стояла на поличці. Повар сказав, що готуватимуть з нього напій. Інспектор перевірив строк придатності і виявив, що воно прострочене. На упаковці було вказано, що зберігати какао можна не більше 6 місяців. Дата виготовлення - 4 жовтня 2016 року. Прострочене.  

  • Навіть не розумію, як воно туди потрапило. У нас навіть в меню сьогодні какоао немає. Ввечері даємо дітям шоколадний напій. А какао ми буквально вчора списали, - заявила завідуюча ДНЗ №35 Лариса Ковальчук.

Усі недоліки, які виявили інспектори, можна усунути, зазначили інспектори. Це - незакриті відерця з компотом, відро для прибирання поставлене неподалік від продуктів, відсутність інструкції і графіків прибирань та миття посуду.

Брудну і чисту білизну пакують в один мішок

Далі інспектори попрямували до пральні. Вони звернули увагу на недостатню кількість білизни. Зауважили, що згідно з нормами, має бути по три комплекти постільної і два наматрасника. В садочку цього не вистачає. В наявності є по два комплекти постільного і один наматрасник.

Запитали інспектори, як проходить процес прання і роздачі білизни. Уточнили, як вона переноситься. Виявилося, що для брудної і чистої білизни використовують один і той же мішок. Спочатку у нього пакують те, що слід випрати, а потім те, що уже чисте.

  • Так бути не повинно. У вас мають бути окремі мішки для брудного і чистого, - головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Хмельницького міського управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Тетяна Вовк. - Також рекомендувала б вам все налагодити постійну подачу гарячої води, встановивши бойлер. Розумію, що вода у вас подається за загальноміським графіком зранку та ввечері.

На це працівники відповіли, що прилад для підігріву води у них є. Та він поки не працює. Кажуть, що незручно його чистити від накипу кожні два місяці. Тому гарячу воду носять у чайнику із харчоблоку. Недоліком, який варто усунути назвали і те, що приладдя для прибирання туалету й інших приміщень в пральні ставлять поряд. Усе інше, за словами інспекторів, було в нормі.

Діти їдять із надщербленого посуду

У кожній групі перевірку розпочинали із кухонного куточку. Особливу увагу звертали на стан посуду. Практично всюди знаходили надщерблені тарілки і чашки. Їх виймали із шафок і казали, що потрібно замінити. Працівники садочку погоджувалися і обіцяли все виправити.

У групі №4, де діти якраз обідали,  “ревізори” поглядом перевірили посуд, в якому роздали їжу. І тут інспектор взялася за голову. Вона побачила, як один із хлопчиків збирається пити компот із надщербленої чашки. Її відразу у дитини забрали і дали іншу.

  • Посуду надщербленого у вас багато. В одній групі такою виявилась перша же чашка, яка мені попалася до рук. І не потрібно мені говорити, що це діти зубами гризуть чи лиття в посуду таке. Тут чітко видно, що посуд надщербився від удару, - каже Тетяна Вовк.

Похвалили працівників за правильно розставлені ложки і вилки у лотку. Повсюди вони стояли ручками доверху. Це потрібно для того, щоб за частини, які потрапляють до рота, не бралися руками. За словами інспекторів, не у всіх закладах цього дотримуються.

Унітази без перегородок

При перевірці туалетів інспектори похвалили працівників за чистоту і дотримання необхідних норм. Незначні недоліки - погане знання окремих робітників правил миття рук і прибирання. Тому рекомендували керівництву звернути на це увагу.

У двох групах, як зазначив один із інспекторів, було як на картинці в Інтернеті - унітази без перегородки. Коли дітки одночасно ходять в туалет, вони не повинні бачити один одного, адже в групах вбиральня розрахована як на хлопчиків, так і на дівчаток. Завідуюча сказала, що це усунуть, мовляв, у них заплановані ремонтні роботи.

Віднайшли недоліки і в плані безпеки. Перший - незахищені батареї. Згідно з нормами, їх мають закривати спеціальним накриттям. В частині груп цього не зробили. На окремих батареях збоку стирчали досить гострі штирі, нічим не прикриті. В садку пояснили це тим, що під час заміни вікон захисні накриття зняли і ще не встигли прикріпити назад.

З порушенням норм в окремих групах розміщенні вимикачі. Вони знаходяться в доступних для дітей місцях і нічим не захищені. Зокрема, це стосується спалень. Тут вимикачі висять прямо над ліжками дітей.

А от у спортивному залі на рівні не більше метра розмістили розетку. Ніяких заглушок чи закриття на ній не було. Будь-яка дитина спокійно може туди щось засунути.

  • Такого ніяк не може трапитися. За дітьми постійно дивлюся я і в залі також є вихователь. А розетка нам потрібна саме тут, щоб підключати апаратуру, - сказала педагог, яка була в залі.

На це інспектори відповіли, що усе вирішується встановленням звичайних заглушок чи заміною розетки на ті, що спеціально закриваються від дітей. Заступник завідуючої, яка супроводжувала нас усю інспекцію, сказала, що усе виправлять.

Висновки будуть згодом

Обійшовши усі групи і приміщення, інспектори пішли до медкабінету. Тут вони взялися перевіряти документацію. Саме медсестри контролюють санітарно-епідемічний режим у дитячому саду і усе відмічають в журналах.

На цьому наша спільна робота завершилася. Про її результати Держпродспоживслужба повідомить згодом. Сказали, що акти й інші документи можуть готуватися до 5 днів. Попередні  висновки інспекторів - дитячий садочок досить непоганий, та є над чим працювати. Сказали, що недоліки і порушення відносяться до тих, які швидко можна усунути. Та все ж ми дочекаємося офіційних документів і повідомимо про результати перевірки. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Наседкин Леонид

    Обыкновенная показуха,которая на этом закончилась.
  • Yulia Ponomarenko

    Чудовий заклад, дуже професiйний коллектив, атмосфера в садочку дуже классна! Ставлення до дiтей на високому рiвнi, харчування дуже правильно органiзоване i меню в садочку рiзноманiтне. Моя донька з задоволенням вiдвідує садок, а я як мама дуже задоволена. Невеликі недоліки є у кожному закладі, краще б звернули увагу на позитивні сторони роботи завідуючої та відданості персоналу!
  • Тетяна Володимирівна Богуш

    Та це один єдиний садок із нібито не серйозними порушеннями і вони щей були попереджені за 10 днів...)) Та треба всю Україну обійти і то без попередженея, а тоді новини правдиві писати!!!

    Освітянин reply Тетяна Володимирівна Богуш

    чув розмови від колег, які трусилися через цю статтю шоби їх не покарали. значить знають про порушення в їх садіках і школах. але думають про свою попу а не над тим, як краще працювати
  • Тетяна Голдованська

    А чому на вашому сайті можна реєструватись через соц. мережі, які заборонені в Україні?

    Освітянин reply Тетяна Голдованська

    якби ви уважніше читали новини, то б не писали таку чепуху. заборонено провайдерам надавати доступ до них. а не використовувати ці сайти. за допомогою дозволених ВПН додатків тисячі дітей і не тільки спокійно тими сайтами соцмережами користуються
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up