Одна з причин йододефіциту - «нелюбов» людей до морепродуктів
У „розпал” осінньо-зимового періоду значно зменшується кількість продуктів, які містять у собі йод. Як наслідок - у цей період набувають „актуальності” захворювання, пов’язані із браком йоду в організмі. З запитаннями ми звернулися до лікаря-ендокринолога Хмельницької міської поліклінніки №2 Наталя Шпоняк.- Наталя Миколаївна, які саме захворювання можуть виникнути внаслідок браку йоду в організмі?Все починається від дифузного збільшення щитовідної залози, надалі – вузлові утворення у щитовідній залозі. Потім більш серйозні захворювання.Як показують дослідження, за останні роки, у три рази зменшилася використання продукції морського походження у раціоні нашого населення. Це значною мірою відображається на тому, що виникають йододифіцитні захворювання. Люди починають вживати більше харчових добавок. Населення, яке проживає у сільськоій місцевості чи маленьких провінційних містечках включають до раціону, ті продукти харчування, які виростили на своїх присадибних ділянках. У таких продуктах також низька концентрація йоду… - Які ж симптоми йододифіцитних захворюваннь?Збільшення залоз щитовідної залози, порушення сну, нервовість, випадіння волосся, ламкість нігтів, слабкість, зменшення кількості молока, у жінок, які годують малят.- З медичноїх практики, наскільки збільшилася кількість пацієнтів?Захворювання зростає. На розвиток хвороби впливає й екологія. Хмельницька область знаходиться у ендимічній зоні, де є помірна вираженість йодного дифіциту.- Чи можуть передаватися за спадком ці захворювання?Так. За спадком вони передаються, і переважно, саме по жіночій лінії. Тому-то жінки найчастіше страждають від йододефіциту. Хочеться сказати, що щитовидна залоза починає формуватися внутрішньо-утробно ще на другому тижні вагітності. І до третього місяця народження вона вже повністью сформована. Отож, дитина до свого народження живе за рахунок щитовидної залози своєї матері. Якщо майбутня мати мала дифіцит йоду в організмі, то зростає відсоток народження дитини з різними вадами розвитку. Щитовідна залоза - забезпечує нормальний енергетичний обмін, стимулює синтез білка, знижує рівень холєстеріну у крові, впливає на імунну систему.- Які продукти харчування необхідно включати у щоденний раціон, аби отримати необхідну кількість йоду?Це морепродукти: риба, морська капуста, дині, горіхи. Загалом, укожномі продукти міститься певна кількість йоду. Тому-то їжу необхідно урізноманітнювати. Один-два рази на тиждень бажано їсти рибні продукти.- Які найкращі методи профілактики йододефіциту?Найкраща йодопрофілактика – це вживання йодованої солі. У осінньо-зимовий період кількість продуктів із вмістом йоду зненшується і тому-то можна приймати його у таблетованій формі. Так 100 мікрограм йоду – профілактична доза. Інші 50 мікрограм людина має наїдати продуктами харчування. Добова потреба в йоді складає – дітям – 90-100 мікрограм йоду, дорослим – 100-150 мікрограм йоду, вагітним – 200 мікрограм. Так, вагітна жінка повинна приймати йод ще до планування вагітності. Протягом трьох міцяців до вагітності.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.