Ротавірус: чим небезпечне захворювання та як захиститися

Ротавірус: чим небезпечне захворювання та як захиститися
  • З початку року в Україні на ротавірус захворіли понад 3 тисячі дітей. 
  • Найбільше хворих віком від 1 до 4 років. 
  • Розповідаємо про симптоми хвороби та як від неї вберегтися. 

За перших 6 місяців 2022 в Україні зареєстрували 3 533 випадки ротавірусного ентериту, з них 3 388 — у дітей. В Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб стверджують, що найчастіше хворіють діти віком від року до 9. Зокрема, захворіли:

  • 342 дитини віком до 1 року
  • 1 982 дитини віком 1–4 роки 
  • 856 дітей у віці 5–9 років
  • 180 дітей віком 10–14 років
  • 28 дітей у віці 15–17 років. 

Серед дорослих зареєстрували 145 випадків захворювання.

За цей період було 8 спалахів ротавірусного ентериту. Найчастіше, кажуть медики, спалахи виникали в пунктах для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб — 6 (75,0%) та дошкільних закладах — 2 (25,0%).

Відео дня

— Ротавіруси є найбільш поширеною причиною важких діарейних захворювань у дітей молодшого віку в усьому світі. Ротавірус дуже заразний, захворіти можна після потрапляння до організму менше 100 вірусних частинок, — зазначають на сайті Центру громадського здоров'я МОЗ. 

Джерелом хвороби є людина. Інфікуватися можна як безпосередньо, так і під час контакту з поверхнями і предметами, що могли бути забруднені: іграшками, підлогою, меблями, одягом тощо, а також під час прийому їжі.

Симптоми захворювання переважно з’являються через 2 дні:

Особливо небезпечними для немовлят і маленьких дітей можуть бути додаткові симптоми, такі як втрата апетиту, зневоднення.

Лікування гострої ротавірусної інфекції є неспецифічним і передбачає насамперед боротьбу зі зневодненням. Тож варто буквально випоювати вашого малюка. 

Основними методами профілактики ротавірусної інфекції є вакцинація та дотримання правил особистої гігієни.

Вакцина захищає від ротавірусних гастроентеритів і розвитку тяжких форм захворювання.  Вона застосовується з 6-тижневого віку, бажано до 16 тижнів, та має бути завершена до 24 тижня. Курс вакцинації складається з двох доз, інтервал між якими складає не менше чотирьох тижнів, згідно даних Державного експертного центру МОЗ. 

В Україні щеплення проти ротавірусної інфекції відносять до рекомендованих, тобто вакцинуватися можна власним коштом. Найпоширенішою є вакцина «Ротарикс». Станом на 26 липня за даними сайту Tabletki.ua її вартість коливається від 627 до 850 гривень. 

Опитування

Друзі, маєте щеплення від ротавірусу? Можливо, зробили вакцину своїм дітлахам?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анна Манько

    Коли в домi є маленька дитина, без протидіарейного засобу, мені здається, ніяк. То в рот щось затягнув, то реакція на якийсь продукт і одразу пронос. Актив флора Бебі у мене в аптечці вже не перший рік. Препарат можна дітям від народження, побочок мінімум, і то ми жодного разу з ними не стикалися. Дитина переносить лікування добре, стілець зазвичай налагоджується за кілька днів.
  • Татьяна Коваленко

    При лікуванні ротовірусної діареї нам Актив флора Бебі призначали. Ефект ці краплі дають досить швидко, дитинi стає легшим і припиняється діарея. І що добре, мікрофлори кишечника вони не порушують.
  • Ирина Тарасенко

    Ми з ротовірусом в інфекційку загриміли. Як згадаю, так здригнуся... Зараз якщо пронос є, то одразу Актив флора бебі даю дитинi. Він зупиняє ротовірусну діарею досить швидко.
  • Наталья Графская

    Маленьких дітей особливо складно вберегти від ротовіруски. Ми кілька разів стикалися з цією напастю. Від проносу добре допомагали краплі Актив флора бебі. І багато пити, само собою.

keyboard_arrow_up