С-реактивний білок (СРБ) – як він пов'язаний із коронавірусом і де здати аналізи (Новини компаній)

С-реактивний білок (СРБ) – як він пов'язаний із коронавірусом і де здати аналізи (Новини компаній)

Крім лабораторних аналізів, які стосуються безпосередньо коронавірусної інфекції SARS-CoV-2 – ПЛР-тестування та визначення антитіл до вірусу – для пацієнтів з COVID-19 проводяться також і додаткові дослідження. В першу чергу це аналізи на деякі біомаркери, збільшення кількості яких пов'язане з розвитком серйозних ускладнень COVID-19. Один з таких біомаркерів називається С-реактивним білком (СРБ). Розглянемо детальніше його зв’язок із коронавірусом і роз’яснимо, чому аналізи на нього необхідні.

С-реактивний білок (СРБ, CRP) – це білок плазми крові, який синтезується в печінці, входить до групи білків «гострої фази» та бере участь у формуванні імунної відповіді організму на різні патологічні стани. Його кількість підвищується при запаленнях, тому результати аналізу на СРБ при клінічній діагностиці використовують як індикатор запалення.

Чому аналіз на СРБ інформативніший, ніж ШОЕ

Звичайно, запальний процес в організмі можна визначити також і за результатами інших аналізів – наприклад ШОЕ (швидкості осідання еритроцитів). Але справа в тому, що саме за кількістю С-реактивного білка можна максимально швидко і точно оцінити ступінь ураження (запалення) легеневої тканини при коронавірусній пневмонії (COVID-19).

Зміни рівня СРБ у відповідь на запальний процес починаються набагато раніше, ніж зміни ШОЕ. Так, перші зміни концентрації С-реактивного білка у плазмі крові можна побачити вже через 6 годин від початку запального процесу, а протягом 1-2 діб рівень СРБ може збільшитися в 10-100 разів, у залежності від швидкості поширення запалення та його інтенсивності.

До речі, і зниження рівня СРБ в разі успішного лікування також відбувається значно швидше, ніж зниження ШОЕ. Якщо терапія підібрана вірно, то концентрація С-реактивного білка може нормалізуватися вже протягом 6-10 діб, тоді як ШОЕ в цих же умовах знизиться лише через 2-4 тижні.

Тому аналіз на СРБ обов'язково повинен проводитися:

  • на етапі діагностики коронавирусной інфекції;
  • в процесі лікування (кілька разів протягом періоду терапії, для контролю її ефективності);
  • на етапі одужання, а іноді навіть і після одужання (особливо у літніх пацієнтів).

Важливо пам'ятати, що рівень С-реактивного білка у плазмі крові може підвищуватися не тільки при коронавірусі, але і при деяких інших захворюваннях, про які ми розповімо далі.

Де здати аналіз на С-реактивний білок (СРБ)

Здати кров на дослідження можна у відділеннях всеукраїнської мережі лабораторій «МедЛаб». Коштують аналізи недорого, а результат буде готовий протягом 1 робочого дня. У «МедЛабі» проводяться такі дослідження:

Необхідний аналіз (або аналізи) з цього списку призначає лікар. Хоча в деяких випадках люди, які підозрюють у себе наявність коронавірусної інфекції, але ще не встигли пройти перевірку на коронавірус і КТ, здають аналізи на СРБ просто «для себе», заздалегідь.

Кількість СРБ безпосередньо пов'язано зі швидкістю прогресування і ступенем тяжкості COVID-19. Встановлено, що при легких формах захворювання рівень С-реактивного білка збільшується незначно. Але при середньо-важких і важких формах його кількість зростає дуже помітно. Саме тому дослідження даного біомаркеру крові вкрай важливо проводити на ранній стадії обстеження пацієнта не тільки з уже підтвердженим діагнозом, а й просто з підозрою на коронавірусну інфекцію.

Інформація про зміст СРБ в крові допомагає лікарям, що «ведуть» пацієнтів із коронавірусом, швидко підібрати максимально ефективну терапію, в тому числі і протизапальну.

Що означають результати аналізу на С-реактивний білок?

«Найгарніший» результат у даному випадку – негативний (від 0 до 11 мг/л). Якщо ж рівень СРБ підвищено, можна припустити, що організм бореться з будь-яким захворюванням або патологічним станом. Крім COVID-19 це може бути:

  • одне з системних захворювань ревматичної природи (ревматоїдний артрит та ін.);
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ);
  • туберкульоз;
  • менінгіт;
  • злоякісна пухлина;
  • інфаркт міокарду – в даному випадку СРБ в плазмі крові починає визначатися на другий день захворювання, а в кінці 2-го / на початку 3-го тижня зникає. Якщо ж пацієнт страждає «звичайною» стенокардією, то С-реактивний білок в його крові зазвичай не виявляється (якщо паралельно немає інших хвороб, здатних спровокувати його появу);
  • нейтропенія;
  • сепсис у новонароджених;
  • вторинний амілоїдоз;
  • відторгнення трансплантатів;
  • ускладнення після хірургічних операцій, а також пошкодження тканин (травма, опік тощо).

Крім того, підвищення СРБ можуть сприяти і такі чинники, як куріння та/або зайва вага.

При хронічних захворюваннях рівень СРБ знижується аж до повного зникнення цього білка з плазми крові. Але при загостреннях цих хронічних захворювань, що супроводжуються запаленнями, він знову збільшується.

Аналіз на С-реактивний білок може призначатися для визначення ризиків розвитку серцево-судинних ускладнень при атеросклерозі, діабеті, або якщо пацієнт знаходиться на постійному гемодіалізі. Також це дослідження проводиться при пухлинах, колагенозах, різних гострих інфекційних захворюваннях тощо – переважно для оцінки ефективності лікування.

ВАЖЛИВО! На кількість С-реактивного білка в організмі дуже рідко впливають гормони (включаючи навіть зміни гормонального фону протягом вагітності). Хоча іноді фіксуються і такі випадки, коли рівень СРБ підвищується в результаті гормонального дисбалансу, деяких ендокринологічних захворювань (наприклад, цукрового діабету), а також при прийомі деяких гормональних препаратів – особливо естрогенів та оральних контрацептивів.

Тому одного лише аналізу на С-реактивний білок недостатньо для постановки діагнозу – при підвищенні рівня СРБ необхідні додаткові обстеження. У випадку з коронавірусною інфекцією такими дослідженнями стануть аналізи крові (визначення антитіл, ПЛР-тест), а також комп'ютерна томографія (КТ) легенів.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» у Хмельницькому 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up