Що робити якщо переїли за великоднім столом

Що робити якщо переїли за великоднім столом
  • З’їли зайвого за святковим столом і тепер відчуваєте важкість в шлунку?
  • Медики розповіли як діяти в таких випадках. Поради прості та не затратні.
  • Можна пити бульйон чи скористатись медикаментозним лікуванням.

На Великдень кожна родина збиралася за святковим столом. Усі споживали заздалегідь приготовані господинями смаколики. Після посту хмельничани ласували м’ясним, смаженим, гострим, кислим чи солодким. Як привести свій шлунок до ладу після переїдання журналістам vsim.ua розповіда лікар-ендокринолог поліклініки №1 Анна Аврамишин.

Найкраще – пити бульйон

Тим, хто після великодніх частувань відчув важкість в шлунку, медики радять рятуватись нежирним бульйоном. Його потрібно приготувати заздалегідь. Найкраще – з курячого, індичого чи кролячого м’яса.

Відварювати такий бульйон 2-3 рази. Після кожного закипання необхідно зливати жирну юшку та заливати м'ясо чистою холодною водою. Пити бульйон можна протягом всього дня,чергуючи ним прийоми їжі.

Відео дня

Якщо чай – то не солодкий

А от чаї від переїдання не допомагають. Навіть трав’яні. Якщо ж все таки хочеться чаю, то пити їх варто без цукру. Замість нього радять класти мед.

Також для пришвидшення обміну речовин вживати багато рідини. Це мають бути домашні компоти чи узвари, домашні соки чи звичайна негазована вода.

Мінералки краще не вживати

Допомогти травленню може солона лікувальна вода. Медики кажуть, що найкраща серед них - «ReO». Її продають в аптеках.

- Ця вода виводить токсини та шлаки з організму і допомагає травленню та при похміллі, - каже лікар-ендокринолог Анна Аврамишин.

А от «Миргородську», «Поляну квасову» чи «Боржомі» вживати не радять.  Та й мінералку загалом кажуть в такі дні не пити. Бо бульбашки утворюватимуть додаткові гази в кишечнику. А це викличе здуття.

В крайньому випадку - таблетки

Тим, хто таки сильно переїв, лікар радить пити таблетки, які пришвидшують травлення. Анна Аврамишин стверджує, що можна скористатись препаратами «Мезим», «Фестал», «Панкреатин», «Омез». Їх можна вживати по одній таблетці не більше трьох разів на добу.

- Якщо вже родина зібралась і всі їдять навіть по 7 разів на день по повній порції, то необхідно допомогти шлунку перетравити їжу. Тоді для покращення травлення можна випити таблетку, - каже Анна Аврамишин.

При сильних болях – дзвонити «103»

Коли ж болі в шлунку надто сильні – не потрібно займатися самолікуванням. В такому випадку необхідно викликати «швидку».  І вже лікар вирішить чи людину треба госпіталізувати чи достатньо виписати знеболюючий препарат.

Лікарі переконують, найбільше про шлунок у святкові дні мають подбати ті, хто дотримувався Суворого посту. Адже піст – це дієта. З нього слід виходити поступово. Загалом же кажуть, їсти слід невеликими порціями по 5-6 разів на добу.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Sasha Emelchuk

    Мне помогает кусочек граната .
  • Van Proft

    Нормальная стаття
  • Sultan Muhibbi

    То мабуть можна використати стосовно будь-якого свята, якщо переїв то треба підготувати запобіжні засоби. Мені відчистити організм допомагають закваски спеціальні антибактеріальні. Головне приготувати за інструкцією http://zakvaski.com/instruction.html яка не надто складна і усе.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up