Сіль, лінь та стрес – головні причини гіпертонії

Сіль, лінь та стрес – головні причини гіпертонії
  • Підвищеним кров’яним тиском страждають мільйони людей.
  • І багато з них через це набувають серйозних проблем зі здоров’ям.
  • Що це за хвороба та як з нею боротися журналісти vsim.ua запитали у лікаря-кардіолога поліклініки № 2 Олени Бонар

Високий кров’яний тиск змушує серце посилено працювати, щоб проштовхнути кров по судинах. Це небезпечно, тому що може призвести до розриву крихітних судин у мозку, очах, серці та нирках, а значить, до інсульту, сліпоти, серцевого нападу та інфаркту. Підвищене навантаження на стінки судин призводить також до їх потовщення і втрати еластичності.

Мовчазна вбивця

- Артеріальна гіпертензія, тобто гіпертонія – це захворювання, в основі якого лежить підвищення артеріального тиску, воно є одним із найпоширеніших та небезпечних захворювань серцево-судинної системи, - пояснює Олена Бонар. – Масштаби цієї, так званої неінфекційної «епідемії», вражаючі, адже майже кожен третій житель нашої планети має підвищення артеріального тиску. Небезпека даного захворювання полягає ще й в тому, що на першому етапі хвороби людина не помічає ніяких симптомів. Іноді здорові на вигляд люди мають загрозливі для життя показники артеріального тиску. Саме тому її ще називають «мовчазною вбивцею». У хворих на артеріальну гіпертензію ризик розвитку інфаркту міокарда збільшується втричі, а інсульту – в десять разів. Також підвищений артеріальний тиск запускає каскад патологічних змін в серці, судинах, нирках, сітківці ока, головному мозку, що призводить до виникнення головного болю, погіршення зору, пам'яті, cна, зниження розумової діяльності.

При підвищенні тиску можуть виникати головні болі, переважно у потиличній ділянці, головокружіння, запаморочення, погіршення пам’яті, болі в ділянці серця, відчуття серцебиття, пульсації в голові, задишка, пітливість, почервоніння обличчя, оніміння пальців рук та ніг, погіршення зору, носові кровотечі. Якщо підвищений тиск утримується тривалий час, а хворий не лікується чи не дотримується чітко лікарських вказівок, з’являються набряки нижніх кінцівок, важкість у правому підребер’ї, посилюється задишка.

Відео дня

Контролюйте тиск

Розрізняють есенціальну, тобто первинну, та вторинну, тобто симптоматичну гіпертензії. Есенціальна – це коли у людини відбувається стійкий підйом артеріального тиску без очевидної причини. А от вторинна артеріальна гіпертензія – це підйом артеріального тиску, причина якого відома.

Дуже важливо контролювати рівень артеріального тиску. Для цього придбайте тонометр, він стане незамінним помічником, й двічі на день проводьте вимірювання. Не робіть висновку щодо рівня тиску, орієнтуючись лише на своє самопочуття. Також необхідно робити записи у так званих щоденниках самоконтролю. Це дасть змогу контролювати та аналізувати дані про стан вашого артеріального тиску. Можна зазначати скарги на самопочуття чи відмічати прийом ліків, які призначив лікар.

За статистикою, жінки рідше страждають від гіпертонії, ніж чоловіки. Однак так буває тільки до певного віку. З віком кров'яний тиск зростає у всіх людей, але у жінок з настанням менопаузи тиск зростає сильніше, ніж у чоловіків в аналогічному віці.

- Не варто ставитися зневажливо до свого здоров’я, - розповідає лікар. - Якщо ваш артеріальний тиск перевищує 140/90 мм рт.ст., а в нормі він має бути 120/80, одразу зверніться до лікаря, адже перебіг артеріальної гіпертензії може супроводжуватися гіпертонічним кризом. Він є результатом різкого порушення механізмів регуляції артеріального тиску, що, в свою чергу, призводить до сильного підвищення артеріального тиску і розладу циркуляції крові у внутрішніх органах. Під час гіпертонічного кризу спостерігаються симптоми порушення кровопостачання головного мозку і серця. У хворих зустрічаються такі симптоми: втрата працездатності, стомлюваність, почервоніння обличчя, грудей, миготіння перед очима, безсоння, тривога, страх, головні болі, особливо в потиличній частині, шум, дзвін, писк у вухах, оглушення, задишка, болі в грудях, неврологічні порушення, втрата свідомості. Гіпертонічний криз може загрожувати життю, тому що він становить небезпеку для хворих як без, так і з уже існуючими хворобами серця і головного мозку. У людей, що перенесли гіпертонічний криз, є схильність до рецидивів.

Важлива систематичність

У тих випадках, коли гіпертонік дотримується рекомендації по дієті, способу життя і приймає призначене йому сучасне лікування, гіпертонічний криз не розвивається.

В деяких випадках можна обійтися лікуванням без ліків.

- Коли захворювання протікає на порівняно сприятливому фоні, наприклад, у пацієнта немає цукрового діабету, проявів ішемічної хвороби серця або ураження очей, якщо немає частих гіпертонічних кризів, лікування починається з немедикаментозних заходів, - каже лікар. – До таких належать: жорстке обмеження в раціоні кухонної солі, зменшення кількості споживаної рідини, нормалізація режиму сну і неспання, обмеження впливу чинників, що призводять до нервового стресу. У ряді випадків подібні зміни способу життя дозволяють істотно поліпшити ситуацію. Тривалість періоду такої немедикаментозної корекції становить від трьох до шести місяців.

Найпоширенішою помилкою гіпертоніків є зниження дози або, того гірше, повна відмова від лікування, при досягненні нормального рівня тиску. Іноді пацієнти забувають про те, що тиск є більш нормальним тільки на тлі одержуваної ними лікарської терапії, а всі спроби змінити її приводять до того, що гіпертензія знову виходить з-під контролю. Тому необхідно пам’ятати, що головним фактором лікування гіпертонічної хвороби є систематичність прийняття ліків та дотримання дієти.

Чому росте тиск

Є багато загальних факторів, які можуть внести свій внесок у підвищення артеріального тиску. Серед них:

- куріння, зловживання алкоголем. Якщо Ви палите – відмовтесь від цієї шкідливої звички! Паління сприяє ранньому розвитку атеросклерозу і артеріальної гіпертензії;

- надмірна вага або ожиріння. Збалансована дієта – це помірність вживання їжі та ваше здоров'я. При збільшенні маси тіла підвищується артеріальний тиск.

- недостатня фізична активність та рухливість. Розширюйте свій руховий режим, фізичні вправи є найкращим засобом проти стресу та гіпертонії;

- надмірна кількість солі в раціоні. Дістати проблеми з тиском можна після ситного обіду. Особливо, дозволивши собі багато солоненького;

- захворювання нирок. Майже завжди підскакує тиск при захворюваннях нирок і надниркових залоз. Гіпертонія може бути сигналом сечокам’яної хвороби;

- високий рівень стресу.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up