Статус інвалідності під час війни: хто може отримати та як це зробити

Статус інвалідності під час війни: хто може отримати та як це зробити

Розповідаємо хто може отримати статус особи з інвалідністю внаслідок війни, яка послідовність, куди звертатися та які документи потрібні для його одержання. 

З початку війни російської федерації проти України, ще починаючи з 2014-го, багато захисників отримали поранення та ушкодження, внаслідок яких дістали інвалідність. Під час повномасштабного вторгнення, на жаль, кількість людей з інвалідністю збільшилась. 

Для їхнього соціального забезпечення та захисту держава надає статус особи з інвалідністю внаслідок війни, який передбачає певні пільги та гарантії. У Ветеранському просторі розповіли хто може отримати такий статус та що для цього потрібно. 

Хто може отримати статус «особа з інвалідністю внаслідок війни»

Такий статус можуть одержати ті, хто втратив працездатність через поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержані під час захисту Батьківщини чи перебування на фронті.

Відео дня

Це можуть бути:

Куди звертатися для отримання статусу

Послідовність одержання статусу особи з інвалідністю така:

Після поранення чи травми військовослужбовець повинен отримати довідку про обставини події у командира військової частини. Без цього документа неможливе проходження ВЛК (військово-лікарської комісії) та МСЕК (медико-санітарної експертної комісії).

Саме військово-лікарська комісія після лікування та відпустки за станом здоров'я приймає рішення про ступінь придатності до військової служби.

Далі медико-соціальна експертна комісія встановлює:

Які документи потрібні для проходження МСЕК

Військовослужбовцям направлення на обстеження видають у військовій частині після проходження ВЛК. Для проходження комісії потрібні такі документи:

Далі за наслідками огляду МСЕК видає довідку. Якщо на будь-якому етапі одержання статусу у постраждалого від війни ветерана виникають труднощі з отриманням відповідних документів або ж його права порушують, то можна звернутись за безкоштовною консультацією до Ветеранського простору. Зателефонувати для запису можна за номером: 067 959 40 65.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up