Тарифи, комуналка, виплати, пільги та LED-лампочки: всі зміни для хмельничан з 1 січня

Тарифи, комуналка, виплати, пільги та LED-лампочки: всі зміни для хмельничан з 1 січня

Дізнавайтесь якою буде пенсія, соціальна допомога, мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, тарифи на комуналку та поштових операторів, а також що ще зміниться з 1 січня 2023 року. 

Новий рік — завжди ознаменовує початок чогось нового. Цього року через повномасштабне вторгнення рф на територію України не передбачили підвищень прожиткового мінімуму та деяких тарифів. Та все змін з Нового року чимало. Зібрали для вас основні нововведення, які набувають чинності з 1 січня 2023 року. 

Мінімальна зарплата і прожитковий мінімум 

Отож, через війну в державному бюджеті на 2023 рік не передбачили підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.

З 1 січня 2023 року мінімальну заробітну плату встановили на рівні 6 700 гривень на місяць та 40,46 гривень за годину. Нгадаємо востаннє її підвищували у жовтні 2022 року.

Відео дня

Прожитковий мінімум залишиться на рівні грудня 2022 року: 2 589 гривень на одну особу в розрахунку на місяць.

Для основних соціальних і демографічних груп населення розмір прожиткового мінімуму з 1 січня становитиме:

Отже, розмір соціальних виплат, прив’язаних до прожиткового мінімуму, в січні залишиться таким же, що й у грудні. Йдеться про аліменти, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, допомогу одиноким матерям, допомогу на дітей-сиріт, дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, пакунок малюка. Про це далі розповімо детальніше. 

Субсидія та соцдопомога

З 1 січня 2023 року субсидіями та пільгами займатиметься Пенсійний фонд. Тому для того, щоб отримати субсидії, потрібно буде звернутися саме туди. Середній розмір субсидій у 2023 році становитиме 1 700 — 1 800 гривень на місяць. 

Соцвиплати в новому році також будуть з деякими змінами. Автоматичне нарахування державної допомоги продовжать тільки для тих, хто проживає на тимчасово окупованих територіях або ж в зоні ведення бойових дій. Всім іншим доведеться подавати документи до відповідних органів.

Із 1 січня 2023 року автоматично продовжать низку соціальних виплат. Таке рішення прийняли в Кабінеті міністрів.

Йдеться про такі соцвиплати:

Крім того, до 31 грудня 2023 року продовжили перехідний період для щомісячних компенсаційних виплат непрацюючим працездатним громадянам, які доглядають за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла 80-річного віку.

Нові правила виплат по лікарняних

З 1 січня фінансування для виплат по лікарняних здійснюватиме Пенсійний фонд України. Відтепер рішення про виплату лікарняних буде ухвалювати роботодавець або уповноважені ним особи (раніше це робила комісія соцстрахування на підприємстві).

Саме ж нарахування виплат не змінилося: для цього братимуть відсоток середньої зарплати працівника, із врахуванням тривалості страхового стажу.

Підставою для нарахування лікарняних виплат є е-лікарняний, або листок непрацездатності. Саме цим документом працівник підтверджує свою хворобу.

І на основі електронного медичного висновку, який створить лікар, формуватиметься листок непрацездатності.

Після цього е-лікарняний потраплятиме до Електронного реєстру листків непрацездатності, а сповіщення про відкриття вашого е-лікарняного надійде роботодавцю в кабінеті страхувальника на Порталі електронних послуг ПФУ.

Зміни стосуватимуться лікарняних, відкритих після 1 січня 2023 року.

Пенсія 

Розмір мінімальної пенсії залишиться на рівні 2 093 гривень, а максимальної – 20 930 гривень.

Індексацію пенсій у 2023 році проводитимуть з 1 березня. В Міністерстві соцполітики зазначили, що березнева індексація становитиме 5,4%.

Водночас з 1 січня дещо зміняться правила виходу на пенсію. Якщо в 2022 році право вийти на пенсію у 60 років мали українці зі страховим стажем не менше 29 років, то з 1 січня 2023 року потрібно вже мати стаж не менше 30 років.

Для виходу на пенсію в 63 роки потрібно буде мати страховий стаж від 20 до 30 років; у 65 років — від 15 до 20 років. Більше про це дивіться у відео Національного Телемарафону

Зміни для ВПО

Із 1 січня 2023 року продовжать автоматичне нарахування допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб.

Внутрішні переселенці продовжать отримувати виплати в такому розмірі:

28 грудня у Мінреінтеграції оновили перелік громад, переселенці з яких мають право на ці виплати. Йдеться про території:

До оновленого списку увійшли території: Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та Києва.

Якщо громаду, де проживає переселенець, виключили з переліку, виплати допомоги припинятиметься через місяць.

Податки для ФОП

Ліміти доходу для фізичних осіб-підприємців на спрощеній системі оподаткування розраховуються від розміру мінімальної зарплати. З 1 січня 2023 року ліміти будуть такими:

Якщо підприємець перевищить ліміти заробітку, його можуть перевести на загальну систему оподаткування з більшими сумами податків.

Суми єдиного податку для 1 та 2 груп ФОП залежать від розміру прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. У 2023 році суми становитимуть:

Розміри єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування у 2023 році будуть такими:

Тарифи 

Впродовж воєнного стану та шести місяців після його завершення в Україні заборонено підвищувати тарифи на опалення та гарячу воду.

Водночас Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП),  збиралася підняти тарифи на холодну воду та водовідведення. Серед міст, де це мали зробити є Хмельницький та Кам'янець. 

Планували два етапи здорожчання —  з 1 січня та з 1 липня 2023 року. На першому етапі тариф мав у середньому зрости на 10-30% залежно від регіону.

Рішення розглядалося на засіданні НКРЕКП 27 грудня, однак остаточно затверджене не було. Судячи з повідомлення на сайті комісії, питання про нові тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення “направлено для доопрацювання (коригування)”.

Тож тарифи на холодну воду та водовідвід з нового року не зростуть. Тепер варто чекати на нові повідомлення та уточнення комісії з цього питання.

Тарифи на світло для мешканців не зміняться до кінця опалювального сезону. В даний час діє фіксований тариф для індивідуальних побутових споживачів:

Водночас зміняться тарифи на електроенергію для бізнесу (непобутових споживачів). З 1 січня 2023 року новий тариф на електроенергію становитиме 636,17 гривні/МВт-год, а послуги диспетчеризації подорожчають до 207,63 гривні. Результатом цього підвищення стане зростання цін на більшість товарів. Тобто населення побічно відчує підвищення тарифів.

Клієнти компанії Нафтогаз України, яка є постачальником останньої надії, з 1 січня продовжать платити за газ 7,96 гривень за куб. м.

Вартість газу для побутових споживачів від інших постачальників коливається в межах від 7,70 до 9,99 гривень.

На тариф на розподіл природного газу діє мораторій під час воєнного стану.

Тарифи Укрпошти

Тарифи на відправку посилок до сусідньої Польщі через EMS-сервіс Укрпошти вже з Нового року планують знизити на 75%.

EMS (Express Mail Service) – це сервіс прискореної міжнародної доставки. Нові тарифи діятимуть і для роздрібних, і для корпоративних клієнтів.

Так, посилка до 1 кг буде коштувати десь 6 доларів / ≈ 240 гривень. Відправити можна буде до майже будь-якого відділення Пошти Польської. Терміни доставки 7-14 днів. 

Нові тарифи Нової пошти

Компанія Нова пошта підвищує тарифи з січня 2023 року:

1. Посилка між відділеннями та поштоматами по місту:

2. Відправлення посилки між відділеннями та поштоматами по Україні:

Вартість доставки документів у фірмовому картонному конверті становитиме 55 гривень. Але скасовували додаткова плата у 20 гривень за повернення товару відправнику після перевірки у відділенні.

LED-лампочки замість старих 

З 1 січня почнуть обмінювати старі лампочки розжарювання на LED-лампи. Це робитиметься для населення безкоштовно. Загалом планується замінити 50 мільйонів застарілих ламп. Частину програми по заміні лампочок профінансує Євросоюз.

Одна людина зможе обміняти 5 старих лампочок на нові. Це можна буде зробити у відділеннях "Укрпошти", або ж можна буде залишити заявку на обмін на порталі "Дія", а потім вже забрати лампочки у відділенні пошти. Зробити це зможуть лише повнолітні особи. 

Які банкноти зникнуть з обігу 

З 1 січня 2023 року Нацбанк почне вилучати з обігу паперові банкноти 2003-2007 років. Замість них надійдуть оновлені банкноти зразка 2018 року та обігові монети. Зникнуть паперові 5 і 10 гривень —  замість них будуть монети, а купюри 20 і 100 гривень замінять новішими. 

Гривні старого зразка замінять на оновлені банкноти та монети:

Біорозкладні пакети

З 1 січня 2023 року в Україні дозволять використання лише біорозкладних пакетів. Усі інші пластикові пакети - кульочки, "маєчки" тощо - товщиною менше ніж 50 мікрометрів заборонять. Товстіші пластикові пакети будуть дозволені, оскільки їх можна переробляти. Але покупцеві треба буде платити за них кілька гривень.

Закон почав діяти ще минулого року. Його вимоги запроваджуються поетапно, а метою є зменшити обсяги пластикового сміття в Україні, яка суттєво випереджає за цим показником країни Європи.

Вихідні в січні 2023

Через воєнний стан в Україні у 2023 році додаткових вихідних поки не запроваджують. Відтак, офіційними вихідними залишаються всі суботи та неділі.

Читайте також: Як будуть працювати банки у новорічні та різдвяні свята (ГРАФІК)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Людмила Сова

    Цікаво,що обленерго без повідомлення ,на свій розсуд віднесло мене побутового споживача,який проживає у сільській місцевості,до комерційного,мотивуючи що лічильник встановлений у гаражі(якщо можна його так назвати), бо у 2007 році винесли ж працівн ки ресу щ хати,і встановили в гаражі бо змінились правила,в хаті зась щоб був,тепер мені доводиться бігати і доказувати що у мене садиба,а не птахоферма,шфейна фабрика і тд...
  • Es fero

    вангую що ще трохи і в країні залишуться одні малі бізнесмени всякого шмаття і все таке. бо закордон як їдеш то треба пахати. а так не хочеться.

    Але там хоч знаєш за що пашеш. зараз тему війни не чіпаєм. і до війни багато чого треба було міняти. Люди тупо поїхали.

    Андрей Гришнюк reply Es fero

    Вони і малий бізнес з нового року обкладають так, що людям не вигідно працювати буде.

    Тому що заплатити потрібно багато,а покупців мало спроможних буде купувати продукцію з високими цінами
  • Андрей Гришнюк

    Чиновники й надалі будуть називатися на людях!

    Депутати верещать що це вимога ЄС, але ніяким чином не дбають про людей

    З підвищенням пенсії та заробітної плати!

    Дуже критикували попередні уряди,а самі ще гірше ніж їх попередники!

    Навіть в такий важкий період для більшості населення влада дбає лише про себе!

    Es fero reply Андрей Гришнюк

    насправді реформи заради ЄС і є такі. В Європі і Америці теж високі і податки і тарифи. але і зп непогані. Але немає такого щоб люди без освіти були на посадах де треба вищу освіту і навпаки. Чи пеньок зі школи є один із найбагатших людей міста. це я ні про кого а так  в загальному. в нас країна парадоксів і треба зміни логічні  а не цей цирк. інакше ще купа поїде і не приїде. Діло не в грошах а в справедливості і законності. Ну а так то да, в нас такі багаті депутати, законодавці і владноможці яких немає ніде в світі. Принаймні там не докопаєшся. Починати треба з ЗП. але наши люди всюди знайдуть лазейки. Наприклад як не оформляти робітника, натякають оформитись як ПП. і сам за себе і плати) а він як справжній пп за тебе як за робітника нічого не платить. З такою хернею в ЄС не візьмуть. А так то так...складно жити, хочеться змін але кожний новий рік і все гірше. Одні багатіють , інші бідніють. Ті хто багатіють кажуть що дуже багато пахали. Є 25ти річні. де воно пахало так багато, неясно. в такому віці в Америці тільки універ закінчують. пора реформи нам. Але з нашим менталітетом буде важко. Нам більше іноземці допомагають, ніж ми своїм же людям.

    Андрей Гришнюк reply Es fero

    Насправді "наші" народні обранці більше підводять що приймають під реформи ЄС

    ЄС вимагає законності та виконання закону, але і боротьби зкорупцією

    А у нас корупція процвітає

    Недавно депутати заговорили про повернення ТО для транспортних засобів  (а за тих умов що вони там понаписували , більше половини ТО просто не пройдуть)

    І також сказали що це вимога ЄС

    Але на справді ЄС вимагає ТО (по євростандарту) лише для тих авто,які будуть пересуватися по шляхах країн ЄС

    А не для всіх і тим паче що перебувають у середині країни!

    І таких прикладів можна навести багато
  • Юрій Гудок

    Більшість змін розраховані простими словами  на обдирання та запровадження більше поборів з населення.

keyboard_arrow_up