Стреси, фізичні навантаження та інфекції сприяють розвитку серйозних захворювань

Стреси, фізичні навантаження та інфекції сприяють розвитку серйозних захворювань
  • Ревматоїдний артрит - одне з найпоширеніших захворювань серед артритів.
  • Дуже важко піддається лікуванню, залишаючи після себе незворотні зміни в суглобах, а також ураження внутрішніх органів.
  • Може зустрічатися як у дітей, так і в зрілому віці. Частіше хворіють жінки, але у них захворювання протікає трохи легше.

- Це захворювання носить хронічний перебіг, пов'язаний з імунно-запальним процесом у всьому організмі і призводить до деформації пошкоджених суглобів, за рахунок чого порушується їх функціональна здатність, - розповідає лікар-ревматолог Хмельницької міської поліклініки №2 Сергій Федорович.

На відміну від ревматизму, причини цього захворювання до кінця не з’ясовані. Відзначають лише такі часті фактори, які сприяють розвитку цього захворювання: генетична схильність; сильні стреси, важке фізичне навантаження, емоційний шок, стомлення, період гормональної перебудови, вплив несприятливих чинників або інфекції. Характеризується набряканням і болем у суглобах, підвищенням температури, загальним нездужанням і навіть депресією. Перебіг хвороби хвилеподібний.

Найбільше вражаються кінцівки

- При ревматоїдному артриті вражаються переважно дрібні суглоби кистей стопи і, в подальшому залучаючи більш великі: променезап'ясткові, гомілковостопні, ліктьові і колінні, - каже лікар. - В оболонці суглоба порушується кровообіг на рівні капілярів, через це страждають клітини, які утворюють суглобову сумку. Найчастіше вражаються дрібні суглоби та пальці рук.

Відео дня

Починатися захворювання може по-різному, залежно від чого виділяють декілька його форм. Спочатку може бути період, коли захворювання ще не виявилося повною мірою, тобто при обстеженні може бути нічого не видно. Прояви виглядають як ранкова скутість у суглобах, коли ще болю немає, але протягом невеликої кількості часу з ранку суглоби важко розігнути. Незабаром можуть з'являтися болі в суглобах, зазвичай ближче до ранку, а до вечора мають тенденцію стихати. Іноді, особливо у маленьких дітей, біль у суглобі супроводжується значним підвищенням температури, появою висипу, дуже схожим на алергічний, збільшенням великої кількості лімфатичних вузлів.

Найбільш частий початок хвороби - підгострий - виглядає так: починає хворіти і розпухає один суглоб. Частіше - це коліно або голеностоп. Болі може і не бути, але неможливість руху в суглобі з ранку, протягом більш ніж 30 хвилин - обов'язковий симптом. Тільки за цією ознакою можна запідозрити ревматоїдний артрит. Його описують як «тугі рукавички або шкарпетки», «тісний корсет», «затікання тіла або суглобів».

Ще однією ознакою, що дозволяє запідозрити саме ревматоїдний артрит, а не інше ураження суглобів, є симетричність їх поразки: як справа, так і зліва (це стосується і рук, і ніг). Можуть бути періоди поліпшення, що змінюються загостренням захворювання. Останні виникають після стресів та інфекційних захворювань.  

Трапляється ураження внутрішніх органів.Під шкірою і у внутрішніх органах (найбільш характерно - біля ліктьового суглоба) утворюються «ревматоїдні вузлики» - безболісні ущільнення невеликих розмірів.

Не займайтеся самолікуванням

Лікуванню ревматоїдний артрит піддається, але якщо воно розпочато рано. На відміну від багатьох інших захворювань препарати підбираються не від простого до складного, а відразу взята тактика застосування максимально дієвою терапії.

Також має бути комплексне лікування, важливий не тільки прийом препаратів, а й лікувальна фізкультура, і фізіотерапія. В цей період потрібен постійний нагляд лікаря. І саме головне, не займайтеся самолікуванням, адже захворювання дуже складне, і може призвести до важких наслідків.

Лікування в обов'язковому порядку передбачає й спеціальну дієту при ревматоїдному артриті.

Їсти невеликими порціями 

Якщо людина не змінить раціон харчування, то це буде сприяти прогресуванню хвороби і посиленню хворобливих симптомів. Бажано віддавати перевагу протеїнам тваринного походження: риба, молоко і молочна продукція, яйця, м'ясо.

 Дуже важливо харчуватися невеликими порціями чотири рази на день. Це дозволить організму краще засвоювати корисні елементи з їжі без перевантаження травної системи.

Щоб знизити калорійність м'яса або риби, продукт належить споживати у відварному вигляді, приготованому на пару або запеченому в духовій шафі. Дуже в рідких випадках допускається подальше обсмажування відварених м'ясних або рибних продуктів. У період загострення захворювання необхідно обмежити кількість споживаних вуглеводів та сіль. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up