Талони на прийом до лікаря у поліклініках Хмельницького більше не видаватимуть

Талони на прийом до лікаря у поліклініках Хмельницького більше не видаватимуть
Фото з архіву редакції
  • Прощавайте, талони в лікарнях!
  • МОЗ скасувало старі форми первинної облікової документації.
  • Талони амбулаторного пацієнта, на прийом до лікаря та для реєстрації заключних діагнозів не видаватимуть.
  • Система у Хмельницькому запрацює до кінця місяця.

Вчора, 13 березня, набрав чинності наказ МОЗ України № 157 від 26.01.2018, який скасовує низку форм первинної облікової документації. Згідно з наказом, талони в медичних закладах більше не видаватимуть пацієнтам. Контрольна карта диспансерного нагляду, книга запису викликів лікарів додому, медична картка студента і медична карта дитини для вступу в школу та дитячий садок також більше не потрібні. Уся реєстрація переходить у комп’ютерну систему.

Що зміниться

Скасували ті облікові форми, які використовувалися насамперед при наданні первинної медичної допомоги. У МОЗ повідомляють, що для обліку лише одного візиту пацієнта в медичному закладі необхідно було зробити записи в 5-10 різних паперових документах. Тому зміни мають в першу чергу спростити роботу медичних працівників, а також зекономити папір.  

Для обліку пацієнтів на первинній ланці впроваджується оновлена форма 074/о «Журнал реєстрації амбулаторних пацієнтів». В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун пояснила, що вона замінює “Журнал реєстрації амбулаторних хворих”.

Відео дня

- В новому журналі реєструються звернення всіх пацієнтів в амбулаторії та вдома. Для кожного звернення кодується причина звернення пацієнта, код діагнозу та дії лікаря за кодами ІСРС-2. З розгортанням електронної системи охорони здоров’я всі записи в журналі формуватимуться автоматично з записів амбулаторної карти, - написала в. о. міністра у Фейсбук.  

Слово “хворі” змінилися на “пацієнтів”. В Міністерстві пояснюють, що людина, окрім хвороби, може мати безліч причин для звернення до лікаря. Наприклад, їй потрібна консультація зміни дієти та харчування, проведення вакцинації, отримання довідки. А у такому разі називати її “хворою” недоречно.

Скасували форми:

  • № 025-2/о «Талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів»

  • № 030/о «Контрольна карта диспансерного нагляду»,

  • № 025-3/о «Медична карта студента № __»

  • № 025-4/о «Талон на прийом до лікаря»  

  • № 025-6/о «Талон амбулаторного пацієнта»  

  • № 026/о «Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів)»

  • № 031/о «Книга запису викликів лікарів додому»

Коли запрацює

Поки що дана система не діє у міських медзакладах. В управлінні охорони здоров’я кажуть, що лише ознайомилися з наказом МОЗ. На впровадження нової системи потрібно один-два тижні.

- Нова система поки що не діє в поліклініках. Тільки вчора ми прочитали наказ після оприлюднення. Впродовж тижня приведемо у відповідність до наказу. До кінця наступного буде функціонувати, - каже начальник управління охорони здоров'я Хмельницької міської ради Борис Ткач.

Хмельничани, як і раніше, будуть стояти у чергах в реєстратурі та під кабінетами лікарів. Електронний запис та запис через реєстратуру продовжуватимуть діяти, але без талонів. В реєстратурі працюватиме реєстраційна система, куди будуть вносити дані пацієнта та час його візиту до лікаря. З реєстратури ці списку передаватимуться безпосередньо до лікаря. На визначений час пацієнт приходитиме під кабінет та стоятиме у “живій” черзі.   

Що потрібно знати батькам  

Тепер для вступу до школи або в дитсадок не потрібна медична карта дитини. Цей документ на 8 сторінок А4 заповнювався від руки та зберігався в навчальних закладах.

Її форма є недійсною, тому від батьків не мають права її вимагати. Дітям достатньо пройти тільки звичайні медичні огляди у свого лікаря, та отримати стандартну довідку. 

Усі дані про дитину мають зберігатися у лікаря, якого обрали її батьки, підписавши відповідну декларацію. Порядок огляду дітей до навчальних закладів також чекають зміни, про які у МОЗ обіцяють проінформувати пізніше.  

МОЗ потроху починає перехід на модель викликів лікарів додому та використання класифікації ICPC-2 у щоденній практиці лікарів. Нагадаємо, 19 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект про медреформу. Серед ключових пунктів ухваленого закону: страхова медицина, плата лікарям за надані послуги, вибір сімейного лікаря та  міжнародні протоколи лікування. Медреформа почала діяти з 1 січня 2018 року. Детальніше про дію реформи у Хмельницькому читайте на vsim.ua згодом.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Альончик Гурська

    Маразм, це взагалі, що день, тим більше "вони" знущаються з людей. Якби "вони" знялися роботою, то таке дурне в голову не залазило.
  • Сергей Кузьменков

    давайте так само як з труною, 3 дні!!! маєш просто бути пророком, і бачити майбутне, бачиш такий, ВСЕ БУДУ БОЛІТИ ГРИПОМ, тре йти записуватись! За 3 дні записався, а мало лі, а вдруг смерть, там ше три дні і піздец, по бумагам не поховають!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:43 Закон про мобілізацію: що про нього думають хмельничани (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:19 За знущання з батька суд покарав жителя Шепетівщини 18:00 Інформують про дії ТЦК: наскільки законна діяльність пабліків про повістки photo_camera 17:21 Переплатили за світло: 160 тисяч повернуть сільській раді на Хмельниччині Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 16:42 16-річна Софія Іскрук загинула в ДТП у Кам’янці. Що відомо про школярку 16:11 Дівчина з Хмельниччини здобула золоту нагороду Київського напівмарафону Незламності 15:32 Які ціни на полуницю і лохину в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 15:27 Масштабна ДТП поблизу Хмельницького: в аварію потрапило 5 авто photo_camera 14:53 Дві хмельничанки стали призерками Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології 14:08 У Хмельницькому з 1 травня розпочнеться набір першокласників: як записатись 14:01 Весняне прибирання: довіртесь професіоналам, замовте клінінгові послуги в Хмельницькому 13:31 Хотіла погасити кредит – натомість втратила всі заощадження жителька Шепетівщини 12:33 Медуніверситет намагався стягнути гроші за навчання з відрахованої хмельничанки, яка живе у США 11:50 Хмельницькі волонтери збирають на антену для «Мавіка» спецпризначенцям. Як долучитися? 11:45 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 11:17 Вчителя з Хмельниччини нагородили почесною відзнакою командувача ОК «Захід» photo_camera 10:29 На Хмельниччині судитимуть водія вантажівки за ДТП, у якій загинула 5-річна дівчинка 09:25 На Хмельниччині збили один «Шахед» 20:51 За погрози дружині суд відправив мешканця Хмельниччини на громадські роботи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up