Цього року на Хмельниччині зафіксували 727 випадків гострих кишкових інфекцій
- Більшість хворих - діти.
- Які симптоми?
У Хмельницькій області залишаються поширеними гострі кишкові інфекції та сальмонельози. Так, за 5 місяців цього року на Хмельниччині зареєстрували 727 таких випадків. З них 395 хворих - це діти. Про це повідомляють у Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Загалом щорічно до медзакладів звертається понад 3 тисячі хворих на ентерити, коліти, гастроентерити, харчові токсикоінфекції.
Фахівці нагадують: до кишкових інфекцій відносяться дизентерія, ешерихіози, черевний тиф та паратифи, холера, харчові токсикоінфекції, сальмонельози та інші. Джерелом інфекції є хворі люди, здорові бактеріоносії, а також тварини і птахи, які виділяють мікроорганізми з фекаліями та сечею. Цим самим, забруднюючи ґрунт, воду, овочі, ягоди.
Ці мікроорганізми брудними руками заносяться на інші харчі. Вони розмножуються в молочних, м’ясних, рибних продуктах, фаршах, заливних стравах, овочевих та фруктових салатах, які після приготування не підлягають термічній обробці.
- Наприклад, дизентерійні мікроби в молоці виживають 11-15 діб, у котлетах та ковбасі – 4-5 діб, на фруктах та овочах до 7-10 діб, в паштетах – до 7-8 діб навіть при зберіганні в умовах холодильника, у річковій воді – декілька місяців, водопровідній – до 1 місяця. Небезпечною може бути і вода, забруднена хвороботворними мікроорганізмами, - додають в обласному центрі МОЗ.
Перші ознаки захворювання можуть з’являтись вже через 6-8 годин або протягом 2-6 днів. Серед симптомів - слабкість, нудота, блювання, підвищення температури, біль у животі, діарея.
Щоб уникнути захворювання на кишкові інфекції, потрібно:
- мити руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, перед годуванням немовлят
- в харчових установах чітко дотримуватися санітарних правил і своєчасно проходити медичні огляди
- в дитячих закладах слідкуйте за санітарно-гігієнічним станом, привчайте дітей до елементарних гігієнічних вимог. В разі захворювання працівника, або дитини негайно їх ізолюйте і викличте лікаря
- не купуйте продукти на стихійних ринках та у невідомих осіб. Звертайте увагу на терміни придатності харчів
- в домашніх умовах продукти, що швидко псуються, зберігайте в холодильнику при температурі + 4-8°С і не порушуйте термінів зберігання
- на кухні доцільно мати декілька дошок і ножів та використовувати окремо для розділу сирих та варених м’яса, риби, овочів. Кухонний посуд слід ретельно мити гарячою водою після кожного приготування їжі, м’ясорубку додатково після миття обдавати кип’ятком
- при приготуванні різних заливних страв, варене м’ясо після розділу потрібно знову покласти у бульйон, проварити декілька хвилин, а потім розлити у посуд попередньо ошпарений кип’ятком.
- яйця вживайте тільки для приготування тіста та страв, що підлягають термічній обробці.
- якщо ви збираєтесь в дорогу, не слід брати продукти, що швидко псуються. Крім того, різні види продуктів необхідно упаковувати в окремі пакети або зберігати їх і у сумках-холодильниках.
Читайте також: У кого найбільше пацієнтів? Склали рейтинг сімейних лікарів Хмельницького
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.