Цього року на Хмельниччині зафіксували 727 випадків гострих кишкових інфекцій

Цього року на Хмельниччині зафіксували 727 випадків гострих кишкових інфекцій
Фото ілюстративне
  • Більшість хворих - діти.
  • Які симптоми?

У Хмельницькій області залишаються поширеними гострі кишкові інфекції та сальмонельози. Так, за 5 місяців цього року на Хмельниччині зареєстрували 727 таких випадків. З них 395 хворих - це діти. Про це повідомляють у Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Загалом щорічно до медзакладів звертається понад 3 тисячі хворих на ентерити, коліти, гастроентерити, харчові токсикоінфекції.

Фахівці нагадують: до кишкових інфекцій відносяться дизентерія, ешерихіози, черевний тиф та паратифи, холера, харчові токсикоінфекції, сальмонельози та інші. Джерелом інфекції є хворі люди, здорові бактеріоносії, а також тварини і птахи, які виділяють  мікроорганізми з фекаліями та сечею. Цим самим, забруднюючи ґрунт, воду, овочі, ягоди.

Ці мікроорганізми брудними руками заносяться на інші харчі. Вони розмножуються в молочних, м’ясних, рибних продуктах, фаршах, заливних стравах, овочевих та фруктових салатах, які після приготування не підлягають термічній обробці. 

Відео дня

Перші ознаки захворювання можуть з’являтись вже через 6-8 годин або протягом 2-6 днів. Серед симптомів -  слабкість, нудота, блювання, підвищення температури, біль у животі, діарея.

Щоб уникнути захворювання на кишкові інфекції, потрібно:

  • мити руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, перед годуванням немовлят
  • в харчових установах чітко дотримуватися санітарних правил і своєчасно проходити медичні огляди
  • в дитячих закладах слідкуйте за санітарно-гігієнічним станом, привчайте дітей до елементарних гігієнічних вимог. В разі захворювання працівника, або дитини негайно їх ізолюйте і викличте лікаря
  • не купуйте продукти на стихійних ринках та у невідомих осіб. Звертайте увагу на терміни придатності харчів
  • в домашніх умовах продукти, що швидко псуються, зберігайте в холодильнику при температурі + 4-8°С і не порушуйте термінів зберігання 
  • на кухні доцільно мати декілька дошок і ножів та використовувати окремо для розділу сирих та варених м’яса, риби, овочів. Кухонний посуд слід ретельно мити гарячою водою після кожного приготування їжі, м’ясорубку додатково після миття обдавати кип’ятком
  • при приготуванні різних заливних страв, варене м’ясо після розділу потрібно знову покласти у бульйон, проварити декілька хвилин, а потім розлити у посуд попередньо ошпарений кип’ятком.
  • яйця вживайте тільки для приготування тіста та страв, що підлягають термічній обробці.
  • якщо ви збираєтесь в дорогу, не слід брати продукти, що швидко псуються. Крім того, різні види продуктів необхідно упаковувати в окремі пакети або зберігати їх і у сумках-холодильниках.

Читайте також: У кого найбільше пацієнтів? Склали рейтинг сімейних лікарів Хмельницького

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up