У Хмельницькому безкоштовно обстежуватимуть на ВІЛ та гепатити

У Хмельницькому безкоштовно обстежуватимуть на ВІЛ та гепатити
Фото ілюстративне
  • Тестування буде проводитися впродовж тижня, безкоштовно та конфіденційно.

  • Дізнавайтеся як його пройти. 

Щороку, у третю неділю травня світ згадує людей, які померли від СНІДу. Цьогоріч цей день припадає на 21 травня. З цієї нагоди в обласному центрі проводять тестування на ВІЛ та гепатити В й С. Про це інформують у Хмельницькій міській раді. 

— Якщо ви зараз знаходитесь у безпечному місці, заплануйте тестування на ВІЛ. Пройти тестування на ВІЛ, а також гепатити В та С можна впродовж тижня, з 15 по 20 травня, у сімейного лікаря. Тестування проводиться безкоштовно та конфіденційно, — йдеться в повідомленні. 

Якщо ви зараз перебуваєте Хмельницькому, обов’язково скористайтеся можливістю дізнатися свій ВІЛ-статус. Для діагностики ВІЛ швидким тестом достатньо лише 15 хвилин.

Відео дня

Чим небезпечний ВІЛ

ВІЛ — інфекційне захворювання, яке розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини. Якщо довго не лікувати ВІЛ-інфекцію, вона руйнує імунну систему та призводить до синдрому імунодефіциту людини (СНІД). А СНІД — це четверта стадія захворювання.

Залишатися стійким до ВІЛ-інфекції можна. І тестування є першим кроком. Якщо у людини підтвердився позитивний статус, вона може розпочати прийом АРТ — так вірус імунодефіциту не розвиватиметься в її організмі.

За оцінками експертів загалом в Україні 257 тисяч людей інфіковані ВІЛ. З них третина досі не знають, що є носіями ВІЛ. Це означає, що підступна хвороба непомітно, але впевнено руйнує день за днем їхнє здоров’я.

— І навіть коли ВІЛ досягає своєї цілі і знищує імунну систему, ми не завжди розпізнаємо його під маскою різноманітних симптомів, чи то незрозумілої втомлюваності, чи почастілих пневмоній або рецидивів герпесу тощо, — додають в мерії. 

За 5–10 років людина часом і пригадати не зможе, коли вона інфікувалася ВІЛ. Тож єдиним правильним рішенням може стати тестування. 

А як давно ви перевіряли своє здоров’я?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Freer

    У сімейного лікаря конфіденційно? Це як?

keyboard_arrow_up