У Хмельницькому медики вперше вперше здійснили протезування аорти (ФОТО)

У Хмельницькому медики вперше вперше здійснили протезування аорти (ФОТО)
Тут і далі фото зі сторінки Хмельницького серцево-судинного центру
  • Чоловік скаржився на біль в попереку. 

  • Виявилося, що в нього є аневризма аорти, яка розшаровується. 

  • Лікарям вдалося виконати зазвичай 10-годинну операцію за 2 години. 

Нещодавно спеціалісти Хмельницького обласного серцево-судинного центру провели особливу операцію — торакальне ендоваскулярне протезування аорти. На сторінці медзакладу зазначають, що таке оперування зробили вперше на Хмельниччині.

До серцево-судинного центру звернувся 72-річний чоловік. Пацієнт скаржився на загальну слабкість, втому, біль в лівій поперековій ділянці, що виникав, коли він лежав. Чоловік хворіє на ішемічну хворобу серця та гіпертонічну хворобу. 

Відео дня

Лікарі провели йому обстеження, комп’ютерну томографію, коронаро- та аортографію. Під час огляду вони помітили аневризму грудного та черевного відділу аорти з ознаками розшарування.

— З огляду на ураження судин, небезпеку ускладнень та загальний стан, пацієнту було заплановане та, в умовах катетеризаційної лабораторії виконане черезшкірне втручання – імплантація стент-графта у грудний відділ аорти, — пишуть лікарі. 

Вони додають, що стент-графт — це внутрішньосудинний протез. Цей пристрій складається з підтримуючого каркасу з металевого сплаву (стента) і судинного ендопротеза (графта), виготовленого з тканого матеріалу. Після імплантації, стент-графт в розкритому стані максимально відповідає незміненій ділянці судини, до якої прилягає та укріплює її стінки.

З віком (особливо у чоловіків), виникає ризик розширення аорти, пояснюють лікарі. Це явище ще називають аневризмою. Найчастіше вона утворюється в черевному відділі аорти, рідше — в грудному. Через атеросклероз, підвищений тиск та інші чинники аорта поступово розширюється, стінки її стоншуються, і в якийсь момент (ризик значно зростає, коли вона стає більше 5,5 см) відбувається розрив. У більшості випадків це призводить до смерті. 

Відомо, що протезування аорти — це один із методів запобігти розриву аневризми. У серцево-судинному центрі кажуть, що на сьогоднішній день альтернативою відкритої операції є ендоваскулярне протезування. 

Операцію проводили: 

Консультативну та практичну допомогу надав Сергій Фуркало — професор, доктор медичних наук, завідувач відділу ендоваскулярної хірургії та інтервенційної радіології Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова НАМН України.

— Метод ендоваскулярного протезування відноситься до високотехнологічної медичної допомоги. Дозволяє досягти результатів, порівнянних з відкритою хірургічною технікою, але з меншою вірогідністю ускладнень, значним скороченням термінів госпіталізації та реабілітації пацієнта, — розповів директор «ХОССЦ» Андрій Кланца. 

За його словами, втручання, яке раніше доводилось робити 10-12 годин, після чого на пацієнта чекав значний термін реабілітації, лікарі виконали за 2 години. 

Після операції і триденного перебування у відділенні інвазивної кардіології та інтервенційної радіології, пацієнта виписали додому зі значним покращенням. Через тиждень, на контрольному огляді, він повідомив, що больових симптомів більше немає.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Olga Olya

    Молодці ❤
  • Витя Сира

    Андрій ,Іванович вітаю з новим успіхом всю вашу команду   а бог хай береже Вас.
  • Людмила Глухонець

    Дякую медикам!
  • Наташа Іванущак

    Молодці!

keyboard_arrow_up