У Хмельницькому перевіряють продукти на трансжири: навіщо це потрібно
-
Лабораторію Держпродспоживслужби відібрали з-поміж 70 установ України.
-
Вона перевірятиме продукти на перевищення вмісту трансжирів, солі та калію.
-
Чим небезпечні ці речовини та коли будуть результати?
У Хмельницькому триває проєкт Всесвітньої організації охорони здоров’я з перевірки продуктів харчування на вміст шкідливих речовин. Перш за все йдеться про трансжири, а також про сіль та калій. Проєкт має назву «Здорові міста» та реалізується також і в інших країнах світу.
Перш за все розповімо, яку небезпеку для здоров’я несе надлишок згаданих речовин:
-
трансжири — пов’язують із серцево-судинними захворюваннями, розвитком діабету, порушенням обміну простагландинів, зниженням імунітету, народженням дітей із малою вагою, зниженням функцій чоловічого гормону тестостерону, порушенням роботи деяких ферментів, підвищенням рівня холестерину, виникненням злоякісних пухлин
-
сіль — пов’язують із серцево-судинними захворюваннями та хворобами нирок
-
калій — симптомами надлишку є слабкість, судоми, більш у шлунку, зниження частоти серцебиття, зниження тонусу м’язів, у важких випадках — порушення роботи серця
Аби запустити проєкт «Здорові міста» в Україні, ВООЗ почала шукати лабораторію. Серед кандидатів було 70 установ, з-поміж яких зрештою відібрали дві — у Києві та Хмельницькому. Їх визнали найбільш спроможними провести дослідження, адже установи мали обладнання, працівників та досвід. Про це розповів керівник бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.
Учасником проєкту у Хмельницькому стала регіональна лабораторія Держпродспоживслужби. Фактично вона вже мала все необхідне, це перевірили фахівці ВООЗ у процесі відбору. Зокрема, ряд тестових зразків перевірили і у Хмельницькому, і за кордоном, аби впевнитися у достовірності результатів аналізів лабораторії.
Роль ВООЗ фактично полягала у наданні інструкцій щодо проведення досліджень — як саме та де відбирати продукти, доставляти у лабораторію, проводити аналізи, фіксувати результати та готувати звіт. Про це розповів керівник напрямку неінфекційних захворювань бюро організації в Україні Андрій Скипальський.
Перші зразки продуктів вже надійшли в лабораторію. Їх доставляють туди замороженими, гомогенізують (перемелюють) та нумерують. Таким чином працівники, які проводять аналізи, не знають, які саме продукти, якого виробника та звідки аналізують. Це можуть бути зразки, відібрані на виробництвах, у точках продажу чи закладах громадського харчування. Все це для того, щоб виключити будь-яку упередженість з їхнього боку.
За словами Андрія Скипальського, результати від лабораторій планують отримати до кінця року. Їх верифікують у Португалії, підготують звіт та оприлюднять. Таким чином споживачі дізнаються про ризики від продуктів, які вони купують.
Але на цьому все не закінчиться. У випадку перевищення норм інспектори Держпродспоживслужби можуть виїхати на об’єкт, де взятий зразок, та провести розслідування. Про це розповів перший заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Олександр Садов’юк.
— Позитивні результати (перевищення норм — прим. авт.) є підставою для інспекторів вийти на позаплановий захід на об’єкт, де відбиралися зразки, та провести розслідування й встановити причину. Якщо буде виявлене порушення, буде застосована процедура вилучення й відкликання продукції, у разі невиконання — штраф, — сказав фахівець.
Крім того, перевірки продуктів планують продовжити на постійній основі наступного року.



Читайте також: У Хмельницькій обласній лікарні з’явиться апарат МРТ: деталі
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
-
Сергій ПетриченкоХай перевірять сухі корми для котів ,там незаконні присадки ,коту м'ясо даєш він не їсть требує корму .