У Хмельницькому перевіряють продукти на трансжири: навіщо це потрібно

У Хмельницькому перевіряють продукти на трансжири: навіщо це потрібно
  • Лабораторію Держпродспоживслужби відібрали з-поміж 70 установ України.

  • Вона перевірятиме продукти на перевищення вмісту трансжирів, солі та калію.

  • Чим небезпечні ці речовини та коли будуть результати?

У Хмельницькому триває проєкт Всесвітньої організації охорони здоров’я з перевірки продуктів харчування на вміст шкідливих речовин. Перш за все йдеться про трансжири, а також про сіль та калій. Проєкт має назву «Здорові міста» та реалізується також і в інших країнах світу.

Перш за все розповімо, яку небезпеку для здоров’я несе надлишок згаданих речовин:

  • Відео дня
    /li>

Аби запустити проєкт «Здорові міста» в Україні, ВООЗ почала шукати лабораторію. Серед кандидатів було 70 установ, з-поміж яких зрештою відібрали дві — у Києві та Хмельницькому. Їх визнали найбільш спроможними провести дослідження, адже установи мали обладнання, працівників та досвід. Про це розповів керівник бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

Учасником проєкту у Хмельницькому стала регіональна лабораторія Держпродспоживслужби. Фактично вона вже мала все необхідне, це перевірили фахівці ВООЗ у процесі відбору. Зокрема, ряд тестових зразків перевірили і у Хмельницькому, і за кордоном, аби впевнитися у достовірності результатів аналізів лабораторії.

Роль ВООЗ фактично полягала у наданні інструкцій щодо проведення досліджень — як саме та де відбирати продукти, доставляти у лабораторію, проводити аналізи, фіксувати результати та готувати звіт. Про це розповів керівник напрямку неінфекційних захворювань бюро організації в Україні Андрій Скипальський.

Перші зразки продуктів вже надійшли в лабораторію. Їх доставляють туди замороженими, гомогенізують (перемелюють) та нумерують. Таким чином працівники, які проводять аналізи, не знають, які саме продукти, якого виробника та звідки аналізують. Це можуть бути зразки, відібрані на виробництвах, у точках продажу чи закладах громадського харчування. Все це для того, щоб виключити будь-яку упередженість з їхнього боку.

За словами Андрія Скипальського, результати від лабораторій планують отримати до кінця року. Їх верифікують у Португалії, підготують звіт та оприлюднять. Таким чином споживачі дізнаються про ризики від продуктів, які вони купують.

Але на цьому все не закінчиться. У випадку перевищення норм інспектори Держпродспоживслужби можуть виїхати на об’єкт, де взятий зразок, та провести розслідування. Про це розповів перший заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Олександр Садов’юк.

— Позитивні результати (перевищення норм — прим. авт.) є підставою для інспекторів вийти на позаплановий захід на об’єкт, де відбиралися зразки, та провести розслідування й встановити причину. Якщо буде виявлене порушення, буде застосована процедура вилучення й відкликання продукції, у разі невиконання — штраф, — сказав фахівець.

Крім того, перевірки продуктів планують продовжити на постійній основі наступного року.

Зразки продуктів, підготовлені до аналізів

Читайте також: У Хмельницькій обласній лікарні з’явиться апарат МРТ: деталі

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій Петриченко

    Хай перевірять сухі корми для котів ,там незаконні присадки ,коту м'ясо даєш він не їсть требує корму .

keyboard_arrow_up