В Україні поширюється кашлюк. На Хмельниччині – один смертельний випадок

В Україні поширюється кашлюк. На Хмельниччині – один смертельний випадок
Ілюстративне фото
  • В Україні зростає захворюваність на кашлюк – вже 515 випадків за перші два місяці року. 
  • Епідеміологи кажуть, найбільше хворіють діти. 
  • Розповідаємо, яка ситуація в області, що це за хвороба і як вберегтись. 

В Україні зростає кількість хворих на кашлюк. За перші два місяці 2024-го вже зафіксували 515 випадків. Для порівняння, за аналогічний період минулого року було зареєстровано 27 випадків. Про це розповіли у Міністерстві охорони здоров’я. 

На Хмельниччині тенденція така ж, як і по всій Україні – рівень захворюваність росте. Найбільше хворих серед дітей дошкільного віку та школярів. Епідеміологи кажуть, більшість з них – невакциновані. Розповідаємо, яка ситуація із кашлюком на Хмельниччині. 

Скільки зареєстрували випадків кашлюку?

Рівень захворюваності в області почав зростати ще в грудні минулого року. За три місяці на Хмельниччині вже зареєстрували 21 випадок кашлюку. Про це журналістці vsim.ua розповідає лікар-епідеміолог Державної установи «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Лариса Калінер. За її словами, більшість хворих перебувають на амбулаторному лікуванні.

Відео дня

– Кількість нових випадків невелика в порівнянні з Україною та сусідніми областями. Але якщо взяти до уваги, що в 2021-2022 роках взагалі не реєстрували жодного випадку кашлюку, а в 2023 році було всього 11 випадків за цілий рік, то зараз ми бачимо загострення епідситуації, – каже Лариса Калінер. 

Як додає лікарка, вже в грудні 2023-го на Хмельниччині було 5 випадків хвороби, тобто майже половина від загальної кількості за рік. 

З початку цього року – 21 випадок хвороби. Зокрема:

  • в січні – 6;
  • в лютому – 3;
  • в березні – 12. 

Коли ще був підйом захворюваності на Хмельниччині?

Епідеміолог наголошує, що інфекційним захворюванням притаманна періодичність – підйом і спад. До прикладу, для кашлюку характерна періодичність у 3-4 роки. 

Відтак Лариса Калінер додає, що востаннє стрибок захворюваності на кашлюк спостерігали у 2019 році. Тоді за рік було зареєстровано 104 випадки. 

– Зараз можемо сказати, що наступив рік періодичного підйому захворюваності на кашлюк. Якщо ми порівняємо захворюваність за перший квартал цього року і минулого, то тоді був один випадок, а в цьому році вже 21, – зазначає лікар-епідеміолог. 

Найчастіше хворіють діти

На Хмельниччині із 21 хворих, 19 – це діти. Вікові категорії пацієнтів такі:

  • До року – двоє хворих;
  • Від 1 до 4 років – п’ятеро хворих;
  • У віці 5-9 років – п’ятеро хворих;
  • У віці 10-14 років – четверо хворих;
  • Підлітки 15-17 років – троє хворих. 

 Як додають в Державній установі «Хмельницький обласний лабораторний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», цього року в області одна дитина померла від кашлюку. Летальний випадок зафіксували у Нетішині. Це було немовля до року. Лікарі кажуть, дитячий організм не зміг впоратись зі збудником кашлюка. А щеплення у малюка ще не було. 

Що таке кашлюк і чим небезпечний?

Кашлюк легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. За інформацією МОЗ, ця хвороба є найбільш небезпечною для немовлят. У них вона може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті.

Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюку, але хвороба є виснажливою та сильно ослаблює організм.

Отож, як проявляється хвороба і коли бити на сполох?

Як пояснює Лариса Калінер, найголовніший симптом – кашель. Якщо дитина кашляє більше 5-7 днів, необхідно провести бактеріологічне обстеження незалежно від діагнозу і від того, чи була вона в контакті з хворими. 

Лариса Калінер додає, що найефективніше виділити збудника кашлюку в перший тиждень від початку кашлю. 

– Рання діагностика дає своєчасність проведення необхідних заходів і не допускає поширення інфекції далі. Це дуже важливий захід. Тому треба, щоб не лише лікарі, а й батьки знали: якщо дитина кашляє більше 5-7 діб і їй нічого не допомагає, то слід провести бактеріологічне обстеження на кашлюк, – каже лікар-епідеміолог. 

До слова, зробити це можна і в бактеріологічній лабораторії центру за адресою: Свободи, 4А. 

Важливо: теж саме стосується і дорослих, які працюють з дітьми. Мова йде про робітників перинатальних центрів, дитячих стаціонарів, садочків, шкіл, інтернатів чи санаторіїв. Лікарі наголошують, якщо хтось з персоналу цих закладів скаржиться на тривалий кашель з невідомої причини – слід теж зробити обстеження на кашлюк. 

Як вберегтися?

За даними МОЗ, усі діти мають отримати чотири щеплення проти кашлюку – у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Також, від кашлюку потрібно вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижня вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя до отримання нею вакцини.

Як додає лікар-епідеміолог Лариса Калінер, серед хворих на Хмельниччині лише одиниці, які вакциновані. 

Тому наголошують, що надійним профілактичним захистом від захворювань є щеплення. Воно може вберегти від кашлюку або ж полегшити його перебіг і запобігти важких наслідків. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Хмельницький ОЛЦ Міськвідділ

    Хворіють в основному не щеплені і щеплені з порушенням інтервалів.а щоб дитина не хворіла.треьа вчасно її щепити згідно Національного календаря щеплень.
  • Tereshenko

    Ще обіцяють відключити людям за борги воду і світло то не такі епідемії почнуться... Люди і так в стресі постійному (кожну ніч щось б'ють), а ще недоїдають, а ще постійне залякування, то те відключать, то се відключать...
  • Ирина L

    Проблема не кашлюк, а лікарі, які не вміють поставити діагноз. Два лікарі оглядали, в поліклініці два рази на тиждень, а вони все бронхіти лічать, дитина задихалася місяць

    Tereshenko reply Ирина L

    Зазар такі лікарі що деякі можуть навіть не знати що це за хвороба така, тому й діагноз ставлять не вірний. Крім бронхіту нічого не знають.

    Tereshenko reply Tereshenko

    *Зараз
  • Elena

    То ж він щорічний. Кожну весну!

keyboard_arrow_up