Вагітні зможуть самі обирати, коли йти у декретну відпустку, — МОЗ

Вагітні зможуть самі обирати, коли йти у декретну відпустку, — МОЗ
Фото ілюстративне
  • Декрет можна почати пізніше 30 тижня вагітності. 

  • Розповідаємо, як було до цього і що змінилося. 

Відтепер вагітні жінки в Україні за власним бажанням можуть розпочати декретну відпустку пізніше 30 тижня вагітності. Для цього достатньо подати заяву лікарю, який веде вагітність.

— Нещодавно Верховною радою було прийнято закон, згідно з яким вагітна жінка має право розпочати декретну відпустку пізніше. Нині він реалізовуватиметься на практиці відповідно до виданого наказу МОЗ, який пройшов державну реєстрацію та набрав чинності, — йдеться у повідомленні.

Як було раніше? 

До цього, якщо жінка при надії спостерігалася в лікаря, то з початком 30 тижня вагітності він формував пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) за категорією «Вагітність та пологи». Вже із цієї дати вагітна мала йти у декретну відпустку. На підставі цього медичного висновку формувався електронний лікарняний, який автоматично потрапляв до роботодавця.

Відео дня

Якщо ж жінка бажала продовжити працювати, вона могла це зробити. Але при цьому кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами зменшувалася пропорційно до кількості днів, що вона продовжувала працювати. А також зменшувався розмір допомоги з вагітністю та пологами. Адже сума залежала від фактичної тривалості відпустки.  

Як буде зараз?

Завдяки змінам вагітна за власним бажанням зможе після 30 тижня вагітності визначити дату початку декретної відпустки. Якщо вона хоче розпочати декрет із 30 тижня вагітності — їй нічого додатково робити не потрібно, додають в МОЗ. За замовчуванням медичний висновок тимчасової непрацездатності сформують із 30 тижня вагітності.

Але якщо жінка хоче продовжувати працювати і після 30-го тижня — вона має подати лікарю, який її веде, відповідну заяву. Зробити це треба під час першого візиту до лікаря після початку 30 тижня вагітності. В заяві має бути зазначена дата, з якої має бути сформований МВТН.

Якщо ж пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН буде сформований з дати пологів. Такий процес, кажуть в Міністерстві, не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки відповідно. І це не призведе до зменшення розміру допомоги з вагітності та пологів.

Нагадуємо, що стандартний строк тимчасової непрацездатності складає 126 календарних днів. Але для жінок, в яких народилося кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей строк продовжується ще на 14 днів.

— Жінка може продовжити працювати, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді і буде сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно, нараховуватимуться соціальні виплати, — пояснили в МОЗ. 

Тепер частину допологової відпустки жінка зможе перенести на післяпологовий період.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • ЧитачЧитачів

    Це правильно. За власним бажанням вагітніють - за власним бажанням і в декрет ідуть.

keyboard_arrow_up