55 випадків ботулізму – стільки важких харчових отруєнь було зафіксовано в Україні у 2018 році. Не вижили після них 4 українці. Випадки отруєнь були і на Хмельниччині – 5. Усіх хворих вдалося врятувати:
Про це повідомляють в ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ".
Ботулізм – одне з найважчих харчових отруєнь, яке характеризується інтоксикацією організму з ураженням центральної нервової системи. Такі наслідки виникають в результаті вживання харчових продуктів, що містять токсини, які виробляються паличкою ботулізму .
Ботулізм - бактерія, яка живе у грунті, утворює спори. Вони дуже стійкі і витримують більшість фізичних і хімічних впливів. При температурі +120˚С бактерія гине тільки через 30 хвилин. Смертельна доза ботулотоксину лише 0,3 мкг.
Небезпечними продуктами можуть бути консерви домашнього приготування (м`ясні, рибні, овочеві, фруктові, грибні ) в`ялені, копчені риба, м’ясо, ковбаси. Небезпека полягає в тому, що токсини, які накопичуються в забруднених харчових продуктах, неможливо виявити ні на смак, ні на колір. Кип’ятіння і стерилізація в домашніх умовах теж не здатні знищити спори збудника ботулізму.
В більшості випадків, дія отрути проявляється протягом доби, рідше – через 2-3 дні. Симптоми ураження травного тракту розпочинаються з появи сухості в роті, нудоти, блювоти, проносу. Токсин блокує передачу сигналів з нервових клітин на м’язи, це призводить до їх паралічу, а в тяжких випадках до смерті.
Початковими проявами хвороби є порушення зору (хворі скаржаться на двоїння в очах), порушення акту ковтання, з’являється осиплість голосу, почуття нестатку повітря, слабкість.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.