Як переселенцям потрапити на прийом до вузького спеціаліста, — пояснення МОЗ

Як переселенцям потрапити на прийом до вузького спеціаліста, — пояснення МОЗ
Зображення ілюстративне

Дізнавайтеся до яких лікарів можна звернутися без направлення і що робити якщо без нього не обійтися.

Через війну мільйони українців змушені були покинути власні домівки та осісти в інших областях. Часто в людей навіть не було можливості взяти із собою найнеобхідніше. Про те, як відновити втрачені під час війни медичні документи ми вже розповідали. 

А що робити якщо потребуєте консультації вузького спеціаліста, але із сімейним на новому місці декларації не укладали. В МОЗ кажуть, в такому випадку можна отримати консультацію у будь-якому місті, незалежно від того, де укладено декларацію. Що для цього потрібно зробити?

1. Отримати направлення

Направлення виписує сімейний або лікуючий лікар, якщо вважає за потрібне залучити до лікування фахівця іншої спеціалізації.

Відео дня

Якщо немає змоги відвідати свого лікаря фізично, до нього можна звернутися за направленням по телефону або через месенджер. Лікар, який має доступ до електронної системи охорони здоров’я, випише направлення дистанційно.

Можна отримати направлення також у сімейного лікаря, який працює в найближчому закладі первинної медичної допомоги, і у якого є договір з НСЗУ. Не потрібно укладати нову декларацію. Достатньо записатися на прийом, надати свої дані та дані сімейного лікаря, з яким укладена декларація, розповісти новому лікарю, що саме турбує.

У МОЗ нагадують, під час воєнного стану на рівні з електронними направленнями діють й паперові. Якщо в лікарні тимчасово немає доступу до електронної системи охорони здоров’я, лікар випише паперове направлення.

2. Знайти лікарню

Із направленням можна звернутися до лікаря в будь-якому регіоні та в будь-якому закладі охорони здоров’я, який уклав договір з НСЗУ на відповідний пакет послуг. Щоб знайти потрібного спеціаліста в новому місці достатньо зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Перед візитом слід записатися на прийом по телефону або онлайн через медичну інформаційну систему (якщо в лікарні є така можливість).

Від початку повномасштабного вторгнення рф багато лікарів почали надавати консультації онлайн. Якщо не виходить дістатися до потрібного спеціаліста, радять отримати онлайн-консультацію. Про можливість онлайн-консультації можна дізнатися на сайті лікарні або телефоном.

Медики наголошують, у випадку раптового погіршення стану важливо не займатися самолікуванням і знайти можливість відвідати лікаря особисто.

Без направлення можна звернутися до таких фахівців:

  • гінеколога (зокрема, і дитячого)
  • психіатра
  • нарколога
  • стоматолога
  • фтизіатра
  • лікаря, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up