Як та чим у Хмельницькому лікуватимуть хворих з COVID-19

Як та чим у Хмельницькому лікуватимуть хворих з COVID-19
Ілюстративне фото
  • МОЗ затвердив протокол лікування хворих з коронавірусом.

  • Більшості призначених для цього препаратів немає в аптеках.

  • А частини з них — і в медичних закладах Хмельницького.

Пацієнтів з коронавірусною інфекцією COVID-19 в Україні щодня стає більше. І Хмельниччина не є виключенням. Зараз хворих із таким діагнозом в області 10. Серед них 7 перебувають у міській інфекційній лікарні, 2 лікуються вдома у Хмельницькому, 1 перебуває у лікарні Шепетівки.

Специфічного лікування COVID-19 не існує. Проте медичну допомогу хворим в Україні надають, і подеколи досить успішно — одужали вже 19 пацієнтів. На Хмельниччині таких поки немає, проте перша пацієнтка, 29-річна дівчина, вже здала перший аналіз із негативним результатом. Однак його ще мають підтвердити повторним тестуванням.

Чим же лікують пацієнтів в Україні та чи є якісь особливості у лікуванні на Хмельниччині? Ми вирішили все з’ясувати та розповісти вам. Вчора, 2 квітня, у МОЗ затвердили протокол лікування COVID-19. Він чітко встановлює особливості діагностики та лікування пацієнтів. Розповідаємо, що цей документ передбачає.

Відео дня

Увага! Всі відомості у цьому матеріалі подані виключно з метою інформування. Вони не можуть бути підставою для прийняття рішень медичного характеру. У разі нездужання зверніться телефоном до свого сімейного лікаря. Також ви можете зв’язатися зі своєю амбулаторією або подзвонити на «гарячу лінію» з протидії COVID-19. Контакти ви можете знайти за цим посиланням. У разі значного погіршення самопочуття телефонуйте за номером 103. Не займайтеся самолікуванням, вчасно звертайтеся за допомогою та дотримуйтесь отриманих рекомендацій.

Як МОЗ рекомендує лікувати COVID-19?

Затверджений протокол визначає особливості лікування з підтвердженим діагнозом та середньотяжким, тяжким та критичним перебігом. Перед початком лікування медики повинні провести такі дослідження:

У випадку середньої тяжкості захворювання з ризиком тяжкого та критичного перебігу застосовують гідроксихлорохін, якщо немає протипоказань до застосування. Прийом рекомендують припинити, якщо пацієнт лікується вдома. Протягом часу лікування препаратом слід щодня робити ЕКГ. Якщо препарату немає, протокол рекомендує розглянути можливість застосування препаратів на основі хлорохіну або хлорохін фосфат.

У випадку тяжкого перебігу оптимальною є підтримувальна терапія у лікарняній палаті або реанімаційному відділенні із забезпеченням кисневої терапії. Також рекомендується розглянути застосування антибіотиків або протигрибкових препаратів. Якщо немає протипоказань, рекомендують застосовувати гідроксихлорохін, якщо його немає — препарати на основі хлорохіну або хлорохін фосфат. Якщо названі препарати протипоказані, протокол рекомендує розглянути варіант застосування лопінавіру/ритонавіру.

Протокол також передбачає дії медиків у випадку критичного перебігу хвороби, який має хоча б одну із таких ознак:

За такого перебігу хвороби рекомендують підтримувальну терапію у відділенні інтенсивної терапії. За необхідності можуть застосовуватися:

Для медикаментозного лікування протокол рекомендує ремдесивір. Якщо його немає — гідроксихлорохін або хлорохін. Ці препарати слід замінити на ремдесивір, щойно він з’явиться. Ще один можливий препарат для застосування — тоцилізумаб.

Протокол також передбачає інші варіанти лікування. Вони допускають застосування, окрім перелічених вище препаратів, лопінавіру/ритонавіру. Окремі набори препаратів передбачені для дітей. До них входять гідроксихлорохін сульфат, хлорохіну фосфат, лопінавір/ритонавір та тоцилізумаб. Якщо у дитини разом із COVID-19 є грип, рекомендують також осельтамівір.

Чи є препарати для лікування COVID-19 в аптеках?

Гідроксихлорохін є протималярійним препаратом, який в Україні зареєстрований під назвами «Плаквеніл» та «Іммард». За даними сайту tabletki.ua, цих препаратів немає у жодній аптеці України. Про зникнення «Плаквенілу» писало «Громадське радіо» ще 26 березня. Ліки застосовують не тільки при малярії, а й при інших захворюваннях, наприклад, запальних артритах. Киянка Тетяна Самодей не могла придбати цей препарат для своєї доньки, яка має порушення роботи нирок. Дівчина змушена приймати його щодня протягом останніх шести років.

Сьогодні, 3 квітня, в Україні розподілять між регіонами 2250 упаковок препарату «Плаквеніл». Ще 750 залишаться у Києві. Скільки надійде на Хмельниччину, наразі невідомо.

Інший препарат, хлорохін, продається під назвою «Делагіл». Його також немає у жодній українській аптеці. Лопінавір та ритонавір — речовини для лікування ВІЛ. Продають їх у складі комбінованого препарату «Алувіа». І в українських аптеках його також зараз немає. Тоцилізумаб продається під назвою «Актемра». Є в одній аптеці у Києві за 4800 гривень. Осельтамівір продається під назвами «Рінівір», «Сельтавір», «Таміфлю» та «Флукап». «Сельтавір» та «Флукап» є в одній аптеці у Коломиї за 228 та 536 гривень відповідно. Решти препаратів в аптеках України немає.

Чи є ці препарати у медичних закладах Хмельницького?

Ми перевірили дані щодо наявності вказаних препаратів у медзакладах Хмельницького за допомогою сервісу «Є ліки».

Все найважливіше про поширення коронавірусу та карантин за сьогодні, 3 квітня, дізнавайтеся з нашої окремої новини.

Читайте також: Допомога хворим з COVID-19: що мають робити медики та як доглядати за пацієнтом вдома

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • валентина

    А ворот сейчас начнётся МОЗ утвердил стандарт лечения Все будут лечить , ну вы поняли как Как скажет обласна рада, как обычно соберёт всех врачей и скажет как лечить по протоколу

    Тем что заболели раньше прооосто повезло Потому и их вылечели
  • Таня

    Он в Дніпрі могили риють готуються
    Всі країни лікарні будуть за 10 днів, кошти готують, ліки, ліжка та вентилятори для дихання. А в нас могили риють і мішки готують.
    В кого ж вони будуть красти , як ми по мішкам вже будем))))))))))
    Нічого , все будет добре, на допомогу летить астероїд
  • Таня

    Нічого он попросили знову транш в МВФ, і скоро дадуть бабло і будуть нам і тести і лікування))))
    Що думають політики закордном даючи нам кредити дивлячись як депутати гуляють в Куршавелі*? на Куршавелі і дали))))))))
  • Алла Анатоліївна

    Да готова ям накопали уже
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up