Як уникнути переохолодження: 5 порад від МОЗ

Як уникнути переохолодження: 5 порад від МОЗ
  • З понеділка синоптики обіцяють похолодання на Хмельниччині.
  • Можуть зрости випадки переохолодження та обмороження.
  • Вберегти своє здоров’я допоможуть корисні поради від МОЗ.

 

З наступного тижня синоптики прогнозують різке зниження атмосферного тиску. Вже з понеділка стовпчик термометра сягне позначки - 14 градусів морозу. Похолодання може призвести до переохолодження.

Перші ознаки: озноб, тремтіння, блідість, посиніння губ, біль у пальцях рук і ніг. Найлегше обморозити пальці, кисті, стопи, вуха та ніс. При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк. При другому ступені шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з’являються пухирі з прозорою рідиною. 

МОЗ нагадує про основні правила поведінки, які захистять від переохолодження та обмороження.

Відео дня

Порада №1: Ніякого алкоголю

В холодну погоду вживання алкоголю не допоможе, ефект - оманливий. Будь-який алкогольний напій розширює кровоносні судини на поверхні тіла, тож прилив крові викликає відчуття тепла. Внутрішні органи в цей час тепло втрачають. Тут і криється небезпека. Втрата тепла з поверхні шкіри, кінцівок на холоді відбувається швидко, а загальна температура тіла знижується.

Порада №2: Відмовтеся від цигарок

Нікотин погано впливає на стінки судин. Це збільшує ймовірність негативного впливу холоду. Науково доведено, що курець мерзне вдвічі швидше.

Порада №3: Багатошаровість одягу та “НІ” тісному взуттю

Одягайте рукавички, шапку, шарф, носіть піднятий комір - це захистять відкриті ділянки шкіри від холоду. Обирайте взуття на розмір більше, робіть вставки.

Порада №4: Будьте активні

Щоб зігрітися, рухайте руками, пальцями ніг, але уникайте перевтоми, бо коли ви втомлені, то втрачаєте тепло швидше.

Порада№ 5: Гарно харчутеся

Їжа має бути не лише теплою, але й містити достатньо білку,  корисних жирів та певних вітамінів. Велике значення мають овочі та фрукти теплих кольорів: жовні та помаранчеві.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up