Йодит калію: чим його замінити і кому він протипоказаний

Йодит калію: чим його замінити і кому він протипоказаний
Фото ілюстративне
  • Приймати калій  йодит  на повний шлунок чи натщесерце?

  • Чи захищає йод, нанесений на шкіру?

  • Чи захистять від радіації препарати, що містять йод?

  • Що робити тим, у кого немає щитоподібної залози?

  • Які продукти можуть замінити йод під час викиду радіації?

  • Як зі звичайного йоду виготовити розчин для йодопрофілактики – рецепт від госпітальєрки.

Якщо ж на Запорізькій атомній електростанції станеться катастрофа, необхідних препаратів для українців буде достатньо. Бодай у цьому переконує міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Каже, не потрібно скуповувати йодид калію. Держава закупила достатньо препаратів. Їх буде видано тоді, коли потрібно.

Та люди все ж – перестраховуються. Змітають з полиць аптек йод та всі похідні препарати, переписують поради що, коли й у яких дозах приймати. Та чи дієві вони? Чи не нашкодять більше, ніж сама радіація?

Відео дня

Нагадаємо, у МОЗ розповіли, які препарати приймати у випадку радіаційної безпеки, а в Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки відповіли на найпоширеніші питання щодо того, як діяти в разі викиду радіації.

Про йодопрофілактику ми вже писали не раз. Розповідали, як діяти в разі вибуху на ЗАЕС, де брати йодид калію, скільки, кому й коли його приймати. Та питань однаково залишається багато. Ось відповіді експертів на найпоширеніші з них.

Яка добова доза йоду вважається нормою?

Залежно від віку добова потреба в йоді становить від 90 до 300 мкг. Для дорослих жінок добова норма йоду - 150–300 мкг, для чоловіків — до 300 мкг.

Норми споживання йоду для дітей:

Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу. Найменше споживання йоду — Західна Україна та Чернігівська область.

Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу. За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду – приблизно одну чайну ложку.

Коли приймати препарат йодиду калію? Приймати на повний шлунок чи натщесерце?

Оптимальний ефект йодної профілактики досягається при завчасному (превентивному) прийомі препарату йоду за 6 і менше годин до надходження радіоактивного йоду. Також висока ефективність йодної профілактики (90-100%) зберігається при прийомі препаратів йоду безпосередньо до або протягом 30 хв від початку вдихання аерозолів радіоактивного йоду.

Захисний ефект стартує через 5 хв після прийому таблетки натщесерце та через 30 хв після прийому таблетки на повний шлунок.

Через 2 години після надходження в організм радіоактивного йоду дієвість йодної профілактики різко знижується. Початок блокади пізніше 24-х годин після початку вдихання аерозолів радіоактивного йоду завдасть більше шкоди, ніж користі, оскільки це може подовжити біологічний період напіврозпаду радіоактивного йоду, що вже накопичився у щитовидній залозі.

Вживання алкоголю під час йодної профілактики категорично заборонено.

У разі відсутності таблетованого йодиду калію чи можна приймати всередину спиртову настоянку йоду, розчин Люголя чи Бетадин?

НІ! В якості йодної профілактики спиртова настоянка йоду та розчин Люголя призначаються лише для нашкірного застосування.

Проковтування настоянки йоду, Бетадину або розчину Люголя можуть викликати серйозні опіки слизової та отруєння.

Спиртовий розчин йоду, як і гліцериновий розчин Люголя, містять окрім йодиду калію ще й молекулярний йод, який не надходить відразу в кровотік і при вживанні всередину може визвати пошкодження та опіки тканин ШКТ, отруєння через токсичність йоду як галогену. Застосовувати ці препарати потрібно тільки нашкірно.

Чи буде захисний ефект при нанесенні настоянки йоду чи розчину Люголя на шкіру?

Не нашкодить точно. Згідно з багатьма дослідженнями була доведена ефективність нашкірного нанесення спиртової настоянки йоду та розчину Люголя в рекомендованому дозуванні на рівні одноразового прийому йодиду калію внутрішньо.

Застосовувати ці препарати нашкірно можна. Наносити на шкіру передпліччя або гомілки (повторно через два дні, якщо зберігається небезпека надходження радіоактивного йоду). Можлива алергія, тому обов'язково перевіряйте реакцію перед нанесенням краплі препарату на внутрішній бік зап'ястя.

При нашкірному нанесенні розчину йоду захисний ефект настає з відстрочкою у залежності від властивостей шкіри (товщина мертвого епітелію, жирність, кількість пор). У дітей шкіра найтонша, нежирна, з великою кількістю живих пор, отже всмоктування йоду через шкіру буде найшвидшим.

Що станеться, якщо не прийняти йод під час аварії на АЕС з викидом радіоактивного йоду?

Йод швидко всмоктується в кров при вдиханні або ковтанні і після розподілу в позаклітинному просторі він транспортується і концентрується в щитовидній залозі.

Доля поглинання залозою у здорових людей становить від 10 до 40% від загального надходження йоду в організм, і приблизно половина цієї кількості потрапляє в залозу протягом 3–6,5 год.

У разі поглинання щитоподібною залозою радіоактивного йоду це призводить до опромінення тканини залози, що може спричинити її повільне руйнування, гіпотиреоз або суттєво підвищити ризик захворюваності на рак щитовидної залози в довгостроковій перспективі.

Оскільки в наших широтах є постійний дефіцит йоду, ми більшою мірою можемо бути уражені радіоактивним йодом.

Що робити тим, у кого немає щитоподібної залози?

Йод не є захистом від радіації сам по собі, він лише є захистом для здорової щитоподібної залози. Особам, що мають в анамнезі тиреоїдектомію — повне видалення щитоподібної залози, та приймають препарати для коригування гіпотиреозу, приймати препарати йоду не потрібно.

У разі, якщо видалення було частковим, й одна доля залишилася, потрібно проконсультуватися зі своїм лікарем.

Кому слід з обережністю приймати препарати йоду або взагалі не приймати?

Не рекомендовано вживати людям 40+. Препарати стабільного йоду слід з обережністю застосовувати особам, що мають

Ці категорії мають відносні протипоказання до прийому препаратів стабільного йоду.

Якщо ви не впевнені чи варто приймати йодид калію, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем.

Чи допоможуть препарати «вітамінки-біодобавки» із вмістом йоду?

Такі препарати містять лише добову дозу йоду, зазвичай це – 150 мкг. Для радіозахисного ефекту дорослій людині необхідно було б прийняти 850 таких пігулок одноразово, при дозуванні у препараті-біодобавці у 125 мкг – 1000 пігулок за один раз, 1250 пігулок – при дозуванні 100 мкг.

Отже, доступні в аптеках «йодні» таблетки містять мізерну кількість йодиду калію і не корисні для термінового захисту від радіації. Водночас, приймаючи такі препарати на постійній основі тривалий час до виникнення загрози надходження радіоактивного йоду, ви тим самим покриваєте дефіцит йоду і зменшуєте ризик поглинання радіоактивного йоду.

Що робити у випадку коли йоду немає та немає можливості його отримати, а  при цьому є загроза надходження радіоактивного йоду?

Якщо йодовмісних препаратів немає або ризики прийому занадто високі – використовуйте найсуворішу аерозольну гігієну – протиаерозольні фільтри класу не нижче FFP3 для органів дихання, захист відкритої шкіри будь-якими полімерними (не пористими) матеріалами.

Для запобігання перорального надходження радіоактивного йоду не споживайте забруднені продукти харчування та воду.

У самому крайньому випадку, якщо ніяк не виходить знайти препарати йоду, можна споживати продукти з високим вмістом стабільного йоду (морські водорості, тріска і її печінка, креветки, тунець, чорнослив, фейхоа, хурма, волоські горіхи) або гойтроген-місткі продукти, що блокують надходження йоду в щитоподібну залозу взагалі (хрін, гірчиця, соя, броколі, шпинат запобігають поглинанню йоду, пригнічуючи тим самим функцію щитоподібної залози).

Рецептом того, як зі звичайного йоду виготовити розчин для йодопрофілактики ділитья в соцмережах   очільниця «Госпітальєрів» Яна Зінкевич.

«Таблетка шипучого вітаміну С, на склянку води, опісля розчинення 40 капель звичайного аптечного йоду. Додати одну дрібку звичайної соди. Ретально перемішати. Випити разово при підтвердженій інформації стосовно вибуху на атомній електростанції», - зазначає та наголошує на препаратах, які слід приймати при різних видах хімічної атаки.

До слова, російські окупанти, привезли у Мелітополь 10 хімічних лабораторій. Схоже, саме в них планують рятувати своїх офіцерів та генералів у разі радіаційних викидів на ЗАЕС, які постійно провокують обстрілами. Зараз лабораторії розташовані на території одного з лікарняних закладів міста.

«Це чергове підтвердження готовності росії вчинити акт ядерного тероризму, спровокувавши на захопленій Запорізькій АЕС аварію з викидом радіації», — зазначає мер Мелітополя Іван Федоров.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up