Безкоштовні “квадратні метри” у Хмельницькому. Де поселили комунальників

Безкоштовні “квадратні метри” у Хмельницькому. Де поселили комунальників
Вручення ключів від 17 квартир працівникам "Електротрансу" у травні 2017. Фото Хмельницької міськради
  • Редакція сайту vsim.ua розпочинає серію публікацій про безкоштовне житло у Хмельницькому.
  • Читайте про те, хто отримує квартири, у яких будинках і за які заслуги.
  • Від рядових водіїв до головних інженерів. Цього тижня пишемо про житло для працівників комунальних підприємств.

Минулого року хмельницьким комунальникам роздали рекордну кількість безкоштовних квартир - 44. І 2017-ий не порівняєш з попередніми, адже раніше давали лише по 3-5 квартир на рік, і то у службове користування без права приватизації. 

Журналісти vsim.ua отримали у відповідь на інформаційний запит списки людей, які отримали у місті безкоштовні квадратні метри. Ми проаналізували дані за останні 5 років і з’ясували, що ключі від нового житла за цей час отримали тільки комунальники та учасники АТО.

У 2017-му в Хмельницькому був справжній бум на “дармове” житло. Роздали ключі від 33 квартир і 25 кімнат у гуртожитках. Безкоштовне житло у новобудовах отримали люди різних професій: від рядових водіїв до головних інженерів. 

Відео дня
blockquote>

Як формується черга

У загальноміській квартирній черзі стоїть більше 10 600 хмельничан. Список тих, хто потребує поліпшення житлових умов почали формувати з 1975 року. Туди можуть записатись не всі. Житловим кодексом передбачено лише 6 категорій, які можуть претендувати на безкоштовне помешкання. Крім того, ці люди мають бути прописані у Хмельницькому більше двох років та мати менше 6,5 квадратів житлової площі на одну людину. Існують першочергові або позачергові списки. У житловому кодексі розписано, хто має право обійти чергу.

У загальноміській черзі є громадяни, які стали на облік ще 40 років тому, і невідомо чи доживуть до того дня, коли заселяться у власну квартиру. Проблема в тому, що міська рада будинків не будує, тому і не може надати житло. За останні 5 років, не рахуючи комунальників і сімей військових, жоден хмельничанин з черги квартиру не отримав. Так пояснюють хмельничанам у відділі обліку та розподілу житлової площі.

Віддають землю під будівництво 

Інша справа з комунальними підприємствами міста. Вони мають свої контрольні списки, за якими роздають безкоштовні квартири. Перелік своїх працівників формують із загальноміської черги.

Зазвичай, “халявне” житло для своїх робітників отримують по суперфіції. Відбувається все так: комунальне підприємство звертається до міської ради з проханням виділити земельну ділянку, тоді на конкурсі віддає її в оренду одному із забудовників. Після того, як будинок буде зданий, частину квартир, згідно з договором між КП та забудовником, віддають підприємству.

Тому і виходить, що працівникам комунальних підприємств квартири дістаються у новобудовах. Вже потім профспілковий комітет КП визначає, кому з працівників, які є в контрольних списках, виділити ту чи іншу квартиру.

Стаж роботи ролі не грає

33 роки чекав власного помешкання слюсар “Хмельницькводоканалу” Ярослав Словіцький. На підприємстві він працює ще з 1982 року. На квартирну чергу став у 1984. Через 9 років після цього отримав трикімнатну квартиру. До цього родина тіснилась у кімнаті в гуртожитку. Але діти виросли і навіть з’явились онуки, тому житлової площі стало мало. Дійшли до нього і контрольні списки на підприємстві. У листопаді минулого року він отримав ще одну - однокімнатну квартиру у новобудові на Старокостянтинівському шосе.

Є інші приклади. От водій КП по організації роботи міського пасажирського транспорту працює на підприємстві тільки 8 років. На квартирному обліку стояв два роки і вже у 2017 отримав однокімнатну квартиру у новобудові на Інститутській.

Найбільше квартир у Хмельницькому подарували працівникам КП “Електротранс”. Більше половини з них - водіям тролейбусів. Усі вони потребували поліпшення житлових умов і стояли у квартирній черзі від 3 до 32 років.

Службове житло дають без черги

Працівники можуть попросити надати їм і службове житло. Зробити це можна, якщо людина проживає далеко від місця роботи або має недостатньо житлової площі. Проживати у тимчасовій квартирі працівник може з усією сім’єю.  

У Хмельницькому під службове житло дають як квартири у новобудовах, так і кімнати у гуртожитках. За останні п’ять років заселили у тимчасове житло 53 комунальника. Двох у 2013 і аж 51 у минулому році. Лише 4 з них - з КП по зеленому будівництву. Решта - з “Теплокомуненерго”.

- Службове житло по законодавству не підлягає приватизації. Кімнати в гуртожитку видаються як тимчасове житло. Але якщо працівник прожив там більше 5 років, то матиме право його приватизувати. Я така процедура, - пояснює начальник відділу обліку і розподілу житлової площі Хмельницької міськради Анатолій Коростіль.

“Від безкоштовних квартир треба раз і назавжди відмовитися”

Олександр Скрипченко, голова правління ГО “Студія політичного глузду”

- Станом на 1 лютого 2018 року в Україні 12 428 комунальних підприємств. Уявіть собі достатній метраж, щоб задовольнити житлові потреби усіх чи навіть десятої частини комунальників. Це не реально, а отже подібні експерименти - вкрай популістські.

По-друге, безкоштовні блага для мас - це комуністична ідеологема, від якої треба раз і назавжди відмовитися, особливо, суспільству, що прагне виховувати самодостатніх особистостей з активною життєвою позицією. Натомість, щоб забезпечити найманого працівника, що служить на благо місцевої громади, вартує зробити дві прості речі: підняти йому заробітну плату і надати йому пільговий кредит на придбання житла. При чому, придбати таке житло комунальник зможе виключно у межах територіально-адміністративного пункту, який обслуговує його роботодавець - комунальне підприємство. Таким чином виграє і комунальник, і місцева громада.

Отже, питання приватизації службового житла та її корупційні складові знімаються з порядку денного взагалі, оскільки комунальні службовці отримують змогу придбати власне житло і спокійно виконувати свої обов'язки перед місцевою громадою.

“Якщо працівник помер, то його сім’ю мають виселити”

Роман Рачок, адвокат “Подільської правової ліги”

- Робітники і службовці, що припинили трудові відносини з підприємством, установою, організацією, підлягають виселенню з службового жилого приміщення з усіма особами, які з ними проживають, без надання іншого жилого приміщення. Виселення проводиться в судовому порядку. Разом з тим, у Житловому кодексі встановлений перелік осіб, які не можуть бути виселені без надання іншого жилого приміщення - інваліди війни та прирівнені до них особи, пенсіонери, одинокі особи з неповнолітніми дітьми.

Якщо працівник помер, то відповідно його трудові правовідносини припинилися, відповідно його сім'я має бути виселена в судовому порядку. Єдине питання, якщо в складі сім'ї є пенсіонери, інваліди, одинокі особи з неповнолітніми дітьми тощо. Тоді таке виселення має бути з наданням іншого жилого приміщення.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Панчук Сергій

    Безкоштовне житло за рахунок інших мешканців будинку які заплатили за них ( непряма націнка за кв.м яку додав забудовник )
  • Oleg Palamarchuk

    у мера как всегда наглая ухмылка
  • Михайло Хабаль

    дятли і клоуни-розвинутий соціалізм закінчився і тому халявного житла бути не може,при тому,що отримувачі такого житла забувають платити податок на доходи та військовий збір...
  • Алекс

    Цікаво, яка практика по світу щодо надання житла. Чи є десь крім СНД подібні процеси. Може хтось знає? Поділіться
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up