«Хмельницький – місто без обличчя»: як руйнуються історичні пам'ятки

«Хмельницький – місто без обличчя»: як руйнуються історичні пам'ятки

Історія, що зникає. У Хмельницькому нараховується 115 пам’яток архітектури. Це історичні будинки, які мають архітектурну цінність і мали б охоронятись. З кожним роком вони перетворюються на руїни, а гроші на реставрацію виділяти не поспішають. 

Ви звертали увагу на коричневий будиночок на початку вулиці Шевченка? Колись у цій вже потрісканій будівлі було єврейське училище. Сьогодні це архітектурна пам’ятка, про існування якої забули. Фарба вже давно облущилась, вікна ледь тримаються, а стіни «прикрашають» недоречні графіті.  

Забудовники їх нещадно зносять як аварійні об’єкти. Так було із будівлею на перехресті Соборної і Староміської. Ні архітектура, ні управління культури на їхній захист не стає.

Цю історичну будівлю знесли. Бо кілька років тому її визнали аварійною

Відео дня

Від пам’ятки – тільки двері

Скандал навколо будівництва у центрі Хмельницького не вщухає. Прямо перед вікнами музичної школи на Проскурівській виросла стіна. Аби облаштувати паркінг з надбудовою і прибудовою офісних приміщень, забудовник зруйнував складські приміщення, які є культурною цінністю. На захист стали активісти і краєзнавці. Але справа зайшла у глухий кут.  

Цей будинок на початку року опинився в епіцентрі скандалуЩе одна пам’ятка постраждала від халатності. На початку року інтернетом «гуляли» фото того, як комунальники спотворили архітектурну пам’ятку місцевого значення. На цегляному будинку, що на Подільській, 81, спочатку розібрали фронтон, а потім з третьої спроби склали докупи. Тоді міський голова   мав виписати догану начальнику ЖЕКу і дав слово, що відтепер культурні пам’ятки охоронятимуть краще.

Хто і що охороняє

За законом, відповідальність за стан і збереження історичних будинків несе власник. Управління культури має стежити за станом об'єктів культурної спадщини і накладати штрафи за правопорушення.  У відділі охорони пам’яток Хмельницької ОДА бідкаються, що для цього в місті немає фахівців.

- Комунальники не мали права проводити роботи на пам’яткоохоронних об’єктах. Потрібні реставратори, а в Хмельницькому спеціалістів немає, -  коментує ситуацію з будинком на Подільській завідуючий відділом охорони пам’яток  управління культури національностей та релігій Сергій Шпаковський.

Як і працюючого органу, який б займався збереженням і реставрацією культурних пам’яток. На сьогодні це плани міської влади, які поки зависли у повітрі.

Перевірки не роблять

«…Утримувати у належності стані, не допускати використання території пам’ятки для нового будівництва, не робити прибудов і не переробляти…». Про всі ці умови йдеться в охоронному договорі. Таких договорів з власниками архітектурних пам’яток підписано дуже мало.

Головний механізм впливу влади на власників історичних будинків - штрафи. Об'єкти культурної спадщини підлягають виключно реставрації. Власники мають доглядати за їхнім зовнішнім виглядом. А це коштовний процес, який не кожен орендатор чи власник хоче і може зробити.

- Майже половина всіх збережених пам’яток у незадовільному стані. Потрібно проводити реставраційні роботи. У деяких є грибок на стінах, тріщини, вони протікають. Фінансування бере на себе власник будівлі або ж орендар. Якщо будівля у комунальній власності, то ремонт мають робити за кошти з міського бюджету, - пояснює завідуючий відділом охорони пам’яток Сергій Шпаковський.

Але такі висновки зроблені «на око». Обліку аварійних архітектурних пам’яток не ведуть. Історики кажуть, навіть ті будинки, де замінили вікно чи осучаснили фасад, вже втрачають свою цінність.

 Що збереглося в центрі

У Хмельницькому безліч будинків, де вже «стерлась» їхня архітектурна цінність. Історики переконують, що навіть ті будівлі, де встановлені металопластикові вікна і відремонтували дах – у незадовільному стані.

Пройдемось Проскурівською. Саме на цій вулиці знаходиться найбільше архітектурних пам’яток. Перші поверхи просто «заліплені» рекламою. Від кількості вивісок аж рябить в очах. Практично усі будівлі викуплені або ж в оренді. Спроби зробити фото історичної будівлі виявляються марними. Важко вибрати ракурс, аби було не видно вивісок кав’ярень, барів і реклами.

На початку вулиці праворуч стоїть яскрава жовта будівля. Сюди хмельничани полюбляють заходити на піцу. Мало хто здогадується, що «будинок з вензелем» звели ще у 1898 році. Від тодішньої архітектури збереглось мало. Але уважні помітять – ледь видно ліпний рельєфний вензель у виді переплетених букв “Л.Х.”. Такими були ініціали власника будинку Лева Хаселева, колись відомого в місті дантиста.

Усі будівлі, які мають історичну цінність у Хмельницькому, дивіться на карті від «ВСІМ».

Нетуристичний Хмельницький

Історики і краєзнавці нарікають на владу. Мовляв, проблема з року в рік відкладається у «довгий ящик». Одні перекладають відповідальність на інших.

У міськраді ж заспокоюють, проблемою вже займаються. Вирішили зробити Хмельницький туристичний і навіть вигадали «50 кроків розвитку культури».

- Ми створили комісію, яка зробить спеціальний реєстр пам’яток. Вони всі будуть на обліку і ми будемо це контролювати. У програмі «50 кроків розвитку культури» є розділ про реставрацію пам’яток. Вже закладені кошти. Ця комісія і стане органом, який буде все контролювати. А спеціалісти є в інших містах і ця практика існує в усьому світі, - розповідає «ВСІМ» заступник міського голови Галина Мельник.

Окрім цього, у міській раді переконують, що «самоуправства» більше не буде. Однак якою буде конкретна програма збереження архітектури, поки не знають.

Не актуальне й грошове питання, адже орган поки не діючий. За словами Галини Мельник, потрібна концепція. А ще сподіваються на активну допомогу громадськості.

«Хмельницький – місто без обличчя»

Ігор Западенко, краєзнавець, заступник директора історико-культурного заповідника "Межибіж"

- Ситуація досить сумна. Подивіться навколо – суцільна стіна коробок, багатоповерхівок. Ті залишки пам’яток архітектури, які дожили до нашого часу, вони розчиняються. Ми Проскурів втратимо, це неминуче.

Сотня пам’яток для такого обласного центру – це крапля в морі. На Проскурівській їх зосереджено найбільше. Але зараз їх неможливо показати і розгледіти серед зовнішніх наносів.

Проблема, що хмельничани не відчувають потреби у збереженні таких історичних будівель. Цінність того, що залишилось, для них дорівнює нулю.

Потрібно створити спеціальний орган, який б займався збереженням. Щоб його працівники як вартові пси відстояли і захистили те, що у нас є. За те, що його не створили, відповідальна міська рада.

Тодішня влада була переконана, що такий орган не потрібний. Бо він по суті заважає будівництву. Теперішня теж пообіцяла створити його після кричущого випадку на Подільській. Але досі питання забовтується, бо цим ніхто не хоче займатись. Те саме стосується спеціалістів. Для того, щоб бачити, що робиться «порнографія», а не реставрація, не треба бути фахівцем. З таким відношенням, на жаль, Проскурів у Хмельницькому загине.

«Все від байдужості»

Ігор Байдак, краєзнавець 

- Історичні будівлі понівечені вже настільки, що шансів повернуть їх майже немає. До прикладу, на Проскурівській перші поверхи цих будівель фактично знищені. В інших містах ж, хочете відкрити кафе у такому будинку – будь ласка, але історичний фасад має бути збережений.

Дивує непатріотичність хмельничан і байдужість влади до того «бєспрєдєлу», який відбувається в забудові історичного центру. Може впливає і те, що жодного міського голови з Хмельницького не було.

Зараз всі найкращі історичні будівлі знищені. Малі архітектурні форми, мансарди…Ці пам’яти ми втратили в XX столітті і продовжуємо втрачати зараз.

Проблема не в спеціалістах і спеціально контролюючих органах. В нас просто залишилось душе мало душі Проскурова. Комісії можна створити, спеціалістів запросити. Проблема в байдужості –від пересічного хмельничанина до чиновників. Дуже нездорова тенденція, навіть не знаю, до чого це приведе.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Олег Б

    Очень грустно.... Полный хаос и бардак, каждый строит и "реконструирует" так, как ему нужно. Старый Проскуров исчезает и никого, кроме пары энтузиастов, это не волнует.
  • Анонім

    Найбільша проблема Хмельницького - хаотична забудова, таке враження, що в нас немає головного архітектора, який би мав нести відповідальність за такий безлад. Все будується абияк: один будинок до вулиці стоїть боком, інший переднім фасадом, наступний- заднім. Забудовники не дотримуються єдиного стилю.Шкода, адже місто розташоване в мальовничій місцевості, на березі річки, і могло би дійсно стати одним з кращих в Україні, тим більше , що за темпами будівництва посідає одне з перших місць. А Проскурівську можна тільки реставрувати, а не забудовувати!
  • Соколов Дмитрий

    Переехали к Вам из Харькова. Этим летом были в Виннице, Тернополе, Франковске, Ровно и Львове. С сожалением для себя отметили, что Хмельницкий не конкурент этим городам. Надеюсь власти обратят внимание и будут перенимать опыт.
  • Анонім

    хто платить гроші, той ліпить, про історію і культуру не думає не то шо дабі чи упрвління культури, архітектури, а сама влада не думає
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up