Без світла й тепла по 10-15 годин: історія однієї з хмельницьких багатоповерхівок

Без світла й тепла по 10-15 годин: історія однієї з хмельницьких багатоповерхівок
Світлини зі сторінки «Суспільне Хмельницький»
  • Читайте про те, як і чим рятуються люди, та чи є вихід зі ситуації.

На 10-15 годин без електропостачання залишається один із будинків в мікрорайоні Виставка, що в Хмельницькому.

Ситуацію ускладнює й те, що багатоповерхівка, здана в експлуацію в 2016-му, повністю залежить від електропостачання та не підв’язана до тепломережі.

Відео дня

Марини Волосюк – одна з її мешканок. У неї - одномісячна дитина.

«По 15-12 годин немає світла, будинок остигає, квартира також, - зітхає, оповідаючи про ситуацію «Суспільному». - Навіть дитину переодягнути – для нас вже проблема. Я вже не кажу про те, щоб покупати».

Рятують туристичні балони

У багатоповерхівці окрім Марининої – ще 25 квартир. Під час багатогодинних відключень електроенергії, які не завжди збігаються з графіками, їхні мешканці залишаються ще й без опалення.

Голова об’єднання співвласників багатоквартирних будинків Вадим Довбиш констатує: температура в будинку падає за лічені години. Квартири люди обігрівають туристичними балонами. На них і їсти готують. Задоволення, щоправда, не з дешевих. До п’яти тисяч треба віддати за такий балон. Не кожен собі може й дозволити таке.

За поміччю мешканці багатоповерхівки зверталися до «Хмельницькобленерго». Мовляв, зверніть увагу, наш будинок повністю залежний від енергопостачання. Їм відписали: «потеріпть».

«Ми згодні терпіти», - каже  мешканець багатоповерхівки Андрій Байрачний і просить  енергетиків і їх зрозуміти, адже нині в них  відключення поза будь-яким графіком.

Було збудовано електропідстанцію, але...

Та найбільша іронія в тому, що під час будівництва багатоповерхівки був розрахунок на позапланові відключення електроенергії.

«Коли будинок будувався і здавався, було збудовано електропідстанцію, де встановлено два трансформатори, - пояснює голова ОСББ. -  Один кабель -  основний, один - резервний. Це було зроблено для ось таких резервних випадків, щоб будинок не залишався без електрики. На сьогодні всі звернення в «Обленергозбут» на рахунок нашого резервного кабелю блокуються невідомо чому».

Буржуйки, генератор – не варіант

У мерії наголошують: для будинків, які обслуговуються управляючими муніципальними компаніями, на випадок тривалих вимкнень світла закуповують буржуйки. Вони стоятимуть у дворах.

Та приміщення й території, де б їх зберігати, акцентує голова ОСБ, в будинку немає.

Не розв’яже проблеми й закупівля генератора.

Єдина надія в людей на те, що питання з тривалою відсутністю електроенергії вирішиться. І то найближчим часом

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (123)
  • Tatyana Kaniuk

    Напевно пора блекаути робити обленерго !
  • Таня Мельничук

    Чекаю перемоги!  Рідні живі здорові! Яке щастя живі!
  • Владимир Безкоровальный

    Живу неподалік жк Гармонія що на Купріна , таке враження що вона Свята , світить як йолкаі вдень і вночі , питання до обл військ адм , якщо в вас немає фахових працівників проводити аналітику графіків відключення , залучіть таких як Я , на безоплатні основі і за три дні ситуація буде вирівняна .
  • Тетяна Яроцька

    Виставка. Світло сумарно 4,5 год на добу від вівторка.

keyboard_arrow_up