Був у полоні дев’ять місяців. Історія звільненого парамедика Ореста Грицюка з Хмельниччини

Був у полоні дев’ять місяців. Історія звільненого парамедика Ореста Грицюка з Хмельниччини
  • У мирному житті Орест працював у патрульній поліції, був психологом і виховував сина. 
  • Він захищав країну на Донеччині і пережив жахіття російського полону. 
  • Розповідаємо зворушливу історію воїна-парамедика, який повертається додому. 

Новина про черговий обмін полоненими і тисячі радісних коментарів від українців: “вітаємо вдома, рідненькі”, “дякуємо, Герої”. 26 квітня Україна обміняла ще 44 своїх захисників. Дізнаємось, що серед них двоє - з Хмельниччини. 34-річний Орест Грицюк - один з них.

Він військовий і парамедик родом з Нетішина. У мирному житті ніс був патрульним і виховував сина. У перші дні повномасштабної війни пішов захищати країну й воював на “нулі”. А далі були жахи російського полону для Ореста. Для дружини і сина - майже рік очікувань, надії, сліз і внутрішньої боротьби. Розповідаємо історію захисника. 

На ремені написав номер дружини і батька 

До повномасштабної війни сім’я Ореста проживала на Київщині. Впродовж чотирьох років чоловік служив в управлінні патрульної поліції у столиці. Згодом пішов працювати психологом до компанії “Нова пошта”. Дружина розповідає, коли почалось повномасштабне вторгнення, з чоловіком прийняли рішення вивезти сина до батьків у Нетішин. Руслана додає, що сам Орест тоді одразу став на облік до військкомату, розказав про місце колишньої роботи і свій досвід, зокрема й з тактичної медицини. 

Відео дня

Після навчання захисник відправився воювати. Брав участь у бойових діях на “нулі” й був парамедиком на одному з найпекельніших напрямків фронту - на Донеччині.

14 серпня Руслана дізналась, що коханий потрапив у полон до окупантів. Це був короткий дзвінок з голосом чоловіка, а далі довгі місяці очікування. 

Це був єдиний раз за дев’ять місяців, коли вдалось почути голос чоловіка. 

“Син став опорою для мене”

Дев’ять місяців Орест перебував у російському полоні. Сім’я жила очікуваннями. Пригадують, близько трьох місяців вдалось витримати “інформаційну тишу”. А далі дружина почала стукати у всі двері й звертатись до різних організацій, починаючи від координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими до “Червоного хреста” та ООН. 

Впродовж цього часу опорою і підтримкою для Руслани був їхній 12-річний син. Вони домовились - будуть командою. Мама своєю чергою пообіцяла, що повідомлятиме все, про що дізнається. Якими б ці новини не були…

“Вже потім я зрозуміла, що чоловік готував сина до того, що якщо щось станеться - він повинен бути опорою для мене. Він дотримав слова”. 

“Я вдома”

Рідні розповідають, не знали нічого про обмін. Адже вся інформація трималась в таємниці, аби процес не зірвався. Орест зателефонував батькові будучи на Сумщині. На запитання, які емоції переповнювали, дружина відповідає:

  • Це шок, щастя і радість одночасно. Водночас було усвідомлення, що там в полоні знаходяться тисячі наших людей, які так само чекають на цей щасливий білет на волю. Були надзвичайно щасливі, що твоїй рідній людині випала така можливість повернутись додому, - каже Руслана. 

Близькі кажуть, про жахи полону Орест не розповідає. Попри всі випробування і жахи він залишається позитивною і світлою людиною і не втратив свого почуття гумору. 

Наразі на військового чекає повне обстеження, лікування і реабілітація. Лише після того, Герой зможе зустрітись зі своєю сім’єю. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Людмила Дьяченко

    Слава Україні ! Незламним в о і н а м України СЛАВА !
  • Ирина Ермакова

    Слава Україні!Слава нації!
  • Таня Рубцова

    🇺🇦🇺🇦🇺🇦

keyboard_arrow_up