“Часто отримую сповіщення про загиблих”. Зібрали сумні та зворушливі історії хмельницьких волонтерок

“Часто отримую сповіщення про загиблих”. Зібрали сумні та зворушливі історії хмельницьких волонтерок
  • До Міжнародного дня волонтера зібрали розповіді хмельничан.

  • Що їх змусило допомагати іншим та які моменти є найважчими у цій справі?

  • Дізнавайтеся волонтерські історії. 

Сьогодні, 5 грудня, відзначається Міжнародний день волонтера. Людей, які займаються допомогою. Тих, без чиїх справ не можуть обійтися в суспільстві. Адже їхня діяльність - це порятунок життів. Цивільних, військових чи тварин.

До Міжнародного дня волонтера журналістка vsim.ua зібрала історії хмельничан, які не є байдужими до допомоги. Вони розповіли про своє волонтерське життя, найважчі та найзворушливіші його моменти. Поділилися, як починали свій шлях та що вони отримують від волонтерства натомість. Їхні розповіді читайте далі.

Анастасія Сбродова:

“Основна причина, яка змушує волонтерити - війна”

Відео дня

- Моя найсумніша волонтерська історія - це коли я пообіцяла своєму хорошому знайомому відремонтувати авто, як повернеться. А він не повернувся. Загинув від пневмотораксу на Ізюмському напрямку.

“Волонтерство приносить відчуття спокою”

- В оточенні багато військових, відповідно сповіщення про загиблих чую часто - і це найбільше засмучує. На жаль, засмучує ще те, що доводиться відмовляти військовим. Коли я розумію, що ми не всі запити можемо закрити. Звісно, я раджу звернутися до інших фондів або підказую, як їм відкрити збір самостійно. 

-  Водночас мені приносить радість відчуття, що ми з моїми людьми причетні до наближення перемоги. Що ми зараз корисні. Коли закриваємо повністю запити, коли приїжджаємо до військових і бачу посмішки - це дійсно щастя. 

-  З перших днів повномасштабки, я зрозуміла, що волонтерство приносить мені відчуття спокою. Я бачу небайдужих, об’єднаних, свідомих українців, яким не треба пояснювати, чому ми маємо це робити. В моєму оточенні люди розуміють важливість тих репостів, коментарів і донатів. Тому - відчуття спокою і, мабуть, вкотре впевненість у нашій перемозі.

- Як волонтеру, мені бракує годин у добі. Тому що моє волонтерство здебільшого вночі, після роботи. Інколи бракує ресурсу, аби мотивувати людей, але я вже навчилася його відновлювати. 

- Тим, хто тільки починає свій шлях, я раджу інколи відпочивати, інколи просити про допомогу, не боятися питати порад або де дешевші ціни. Розуміти, що всім допомогти неможливо. Головне усвідомлювати для чого ти це робиш і фокусуватися саме на цьому. Звітувати.

Єлизавета Коляско

“Не хочу проходити повз, як інші”

- Тварини дуже мене потребували. І я їх також. Адже під час повномасштабної війни ти дуже хочеш бути комусь потрібним і допомогти. Я обрала шлях саме безпритульних тварин. Я не хочу проходити повз них, як інші. Бо все в цьому світі починається лише з тебе самого.

- Найзворушливіша волонтерська історія зі мною відбувається тоді, коли я отримую фідбек від людей. А саме від тих, хто забрав тварину з вулиці додому, в сім’ю. Коли мені надсилають фото, відео, як живуть такі тварини зараз. 

“Волонтерство - це залежність”

- Найбільше у моїй справі мене засмучує байдужість людей. Коли ти їх про щось просиш - а їм просто байдуже. Навіть поширити інформацію про те, що загубилася тварина. Це мене дуже засмучує.

- Віддача у волонтерській справі - це коли я бачу щасливих хвостиків і людей, які їх забирають з вулиці. Як тварини стають ручними, відгодованими. Тоді я отримую емоційне задоволення. 

- У волонтерстві мені бракує холодного розуму. Бо я все дуже сприймаю близько. І мені дуже важко стає іноді морально. А загалом волонтерство - це залежність. Коли ти починаєш це робити, то стаєш залежною. Потім хочеться ще і ще допомагати. Що я й роблю далі.

Ярослава Гранат

“Якось не вдалося передати посилку військовому, бо він загинув”

“Це внесок у нашу перемогу”

Читайте також: “Це як “швидка” для авто”: як волонтер з Хмельницького рятує транспорт для військових

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач81

    Щиро дякую за вашу працю.
  • Читач02

    Зі святом усіх волонтерів! ❤️

    Деколи, вашу працю не цінують,але ви справжні Янголи Охоронці для людей та тварин!❤️

    Сили Вам та здоров'я!🙏
  • Настя Сбродова

    дякую ♥️

keyboard_arrow_up