«Детектор брехні» для хмельницьких чиновників: навіщо перевірятимуть та як

«Детектор брехні» для хмельницьких чиновників: навіщо перевірятимуть та як
Ілюстративне фото
  • Перевірка чиновників буде добровільною та, як заявляється, ні на що не впливатиме.

  • Тестування не має гарантованої ефективності та окремими дослідниками вважається псевдонауковим.

У Хмельницькому хочуть запровадити тестування на поліграфі («детекторі брехні») працівників міської ради та підпорядкованих їй організацій. Цей прилад призначений для відстеження ряду фізіологічних реакцій людини, як пульсу чи дихання. За цими даними фахівець — поліграфолог — намагається визначити, чи говорить людина правду.

Про плани запровадження тестування на поліграфі стало відомо з проєкту рішення, який опублікований на сайті ради. У документі йдеться, що перевірка може бути тільки добровільною та не стосуватиметься виборних посад, як от міського голови чи депутатів.

Метою перевірки на поліграфі є виявлення таких обставин:

Відео дня

Також перевірка на поліграфі може використовуватися для проведення службового розслідування.

Оцінку результатів тестування на поліграфі проводить спеціально підготовлений фахівець. У документі вказано, що результати «мають виключно ймовірний та орієнтувальний характер». Крім того, вони не мають правових наслідків та не є підставою для прийняття будь-яких адміністративно-управлінських рішень відносно людини, яка пройшла тестування.

Тобто працівника не можна буде, до прикладу, звільнити чи притягнути до дисциплінарної відповідальності у випадку негативних результатів. Відмова від проведення тестування також не тягне за собою будь-яких наслідків.

Серед вимог до проведення тестування є такі:

Під час проведення тестування особа, для якої воно проводиться, може відмовитися відповідати на будь-яке питання або взагалі припинити тестування.

Окремими науковцями поліграфологія вважається псевдонаукою. Перш за все через те, що сильні емоції людини, наприклад, гнів, можуть бути трактовані як брехня. Крім того, оцінка результатів сильно залежить від поліграфолога та його кваліфікації. Також є способі «обманути» поліграф, наприклад, з допомогою спеціальної підготовки чи вживання певних речовин.

На результати тестування можуть впливати й хвороби, наприклад, психічні чи гіпотонія. Навіть самі поліграфологи визнають — точність результатів на «детекторі брехні» складає 92-93%.

Додамо також, що сам поліграф у Хмельницькій міськраді вже є. Його придбало комунальне підприємство «Хмельницькінфоцентр» у лютому цього року за майже 180 тисяч гривень. Постачальником був підприємець з Києва Володимир Ведмідь. Така інформація є у системі електронних закупівель «Prozorro».

Також «Хмельницькінфоцентр» замовляв навчання працівників роботі з поліграфом. Це відбувалося двічі — у грудні 2022 року та у квітні 2023-го. Постачальником також був Володимир Ведмідь. Вартість послуг в обох випадках склала 80 тисяч гривень. Таким чином загалом підприємство витратило майже 340 тисяч гривень.

Серед установ Хмельницького поліграф раніше замовляло управління Служби безпеки. Це було у грудні 2022 року. Вартість приладу склала 134 тисячі гривень. Постачальником був ФОП з Одеси Олексій Дубровський.

Пізніше, у січні цього року, СБУ повідомила про застосування «детектора брехні». Тоді правоохоронці перевіряли храми УПЦ (МП), шукаючи ознаки російського впливу та співпраці з агресором.

— Перевірили більше 40 осіб, які перебували на території цих об’єктів. З декількома із них провели поглиблене опрацювання, в тому числі із застосуванням поліграфа. Тих, хто викликав у нас підозру щодо можливої співпраці з країною-агресором, посилено перевірили. І це не тільки священники, — зазначили в СБУ.

Втім, про результати таких перевірок не повідомили.

Ще одними випадком, коли застосування поліграфа у Хмельницькому привертало увагу ЗМІ, є запрошення фахівців з цим приладом, яке зробив підприємець Віктор Вікарчук. На той час, у березні 2021 року, його звинувачували у сепаратизмі, оскільки за його участі в «СВ-клубі» створили «Хмельницьку міську раду».

Його запитували, серед іншого, про російські зв’язки та плани створити «Хмельницькому народну республіку». Всі відповіді Вікарчука були негативними та, як стверджували організатори, були правдою. Пройти поліграф пропонували й міському голові Олександру Симчишину, але той відмовився.

Читайте також: Активну молодь Хмельницького запрошують на стажування у міській раді

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (85)
  • Руслан Петрович

    Я бачив одного козла якого на виборах на наркоту перевіряли😁😁😁 він до цих пір ніс 👃 з єкрана коломойських каналів чухає.
  • Олександра Колодій

    Особливо сім'ю Лабазюків
  • Світлана Касинова

    Багато залишаться голодними та бідними))
    Риба гниє з голови!
    Почніть з них,а там і війна закінчиться
  • Галина Шмиріна

    Поліграф зашкалить і згорить тільки принесуть.

keyboard_arrow_up