Гралися в блокпост — догралися до волонтерів. Історія сімох дітлахів із Старокостянтинова

Гралися в блокпост — догралися до волонтерів. Історія сімох дітлахів із Старокостянтинова
Фото надали батьки команди «Свободівців» для АрміяInform
  • Рік тому семеро дітлахів почали гру у волонтерів. 

  • Відтоді вони зібрали тисячі гривень для ЗСУ. 

  • Отримали посвідчення волонтерів та навіть покатались на трофейному БТРі. 

Все почалось рік тому, 13 липня, у Старокостянтинові. Того літа семеро діток віком від 5 до 12 років створили блокпост на вулиці Свободи. Таким чином вони хотіли збирати кошти та передавати для ЗСУ. 

Лише за перший місяць «служби» команда у складі Олі Савчук, Матвія та Поліни Іванюків, Єгора Богуславського, Емілії Бондар, Владислава Фоміна і Платона Носова зібрали більше як 20 тисяч гривень. Їхню історію розповіли в АрміяInform. 

Відео дня

Блокпост і пароль

Батьки згадують, усе починалося як гра. Діти зорганізувались, виставили блокпост, на гофрованому картоні намалювали фарбою знак STOP і плакат «На ЗСУ!». Вони спиняли машини, вітались «Слава Україні!», отримували у відповідь «Героям Слава!» і просили назвати пароль. 

— Команду дітей назвали «Свободівці» через нашу вулицю, — розповідає Вікторія Бондар, мама дівчинки Емілії з команди малих волонтерів. — Пароль вони міняли щодня, здебільшого це була «Нісенітниця», «Паляниця» або «Укрзалізниця» - наші, українські слова, які неможливо вимовити росіянцям. Мешканці вулиці Свободи теж із цікавістю сприйняли додатковий пункт пропуску на дорозі, а особливо - такий патріотичний потяг дітей зібрати копійчину для наших воїнів на фронт. 

В обмін на правильний пароль діти пригощали водіїв і пасажирів цукерками, співали їм українських пісень, жваво, по-дорослому вели бесіду й давали дозвіл на проїзд. Організувалась дітвора, звісно, під батьківським контролем, адже безпека на вулиці, де в обидва боки рухається автомобільний транспорт, це питання життя й здоров’я дітей.

“Всі ми від 5 до 12 років розуміємо нашу мету”

Найстарша з дівчат у команді волонтерів 12-річна Оля Савчук. Ще до повномасштабного вторгнення вона волонтерила для захисників. 

— На тому блокпосту ми простояли трохи понад місяць. Уже на Спаса і Маковея ми заробляли на донати власними виробами: ярмаркували прапорцями, плетінням браслетів, паперовими та пластиліновими ангеликами, патріотичними картинами з бісеру, листівками тощо. Потім додали до свого асортименту домашню випічку: пиріжки, кекси, печиво, пампушки, тістечка. Все робили з батьками власноруч - тісто місили, форми викладали, прикрашали, посипали, розмальовували, — розказує дівчинка. 

Вона розповідає, що всі діти в команді розуміють мету. Вони радіють і щасливі, коли передають торбинку з грошима Сергію Жмурку — голові ГО "Учасники АТО міста Старокостянтинова".

— А він уже знає кому, скільки й чого потрібно, у нього щотижня бус на фронт до наших воїнів їздить! - каже Оля й додає, що їхня сила в підтримці батьків, які часто самі як діти: і на блокпосту стоять, і з ніг до голови в борошно вимащені, коли пиріжки печуть на мініярмарок. 

Сергій Жмурко — ветеран російсько-української війни, учасник АТО/ООС, військовий журналіст, а нині підполковник у відставці.  Про потреби земляків з багатьох підрозділів Сил оборони України знає з перших вуст, з передової, допомагає воїнам і координує різні напрямки роботи із сім’ями захисників, поранених і загиблих героїв.

— Рік тому вони жартома, граючись, створили дитячий блокпост. Погодьтеся, це не ті ігри, в які грали ми з вами і їхнє попереднє покоління - мами з татами! Утім, саме ці діти, які кожну зароблену колядками, ярмаркуваннням чи на блокпосту копійку віддають на потреби наших воїнів, які ТАМ тримають мирне наше небо ТУТ. Вони обов’язково виростуть справжніми патріотами і хорошими людьми - це правда. Іноді вони отримують у відповідь на свої листівки з підписами замовлення просто від воїнів з фронту. За добро й силу дитячих оберегів військовослужбовці одного з батальйонів окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» передали цим дітям український прапор із вдячними, сердечними підписами, — розказує Сергій Жмурко. 

Дітлахи з вулиці Свободи допомагають і херсонцям. Коли мешканці Херсонщини потерпали від паводка внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, діти швиденько приєднались до заклику про допомогу від об’єднання волонтерів «Захист». Вони оперативно розгорнули знову свій блокпост й за півтора дня передали кругленьку суму коштів на потреби херсонців. 

На броньовику, з посвідченнями волонтерів

Батьки пишаються своїми дітьми. Нагадаємо, ми розповідали як командир бригади тактичної авіації імені Петра Франка військовий льотчик Євген Булацик особисто приїхав до дітей на броньовику, аби подарувати прапор бригади, подякувати за таку активну волонтерську діяльність, покатати їх на броні містом і дати приміряти хлопцям та дівчатам свій льотний захисний шолом.

А Сергій Жмурко вручив персональні справжні посвідчення волонтерів, а батьків нагородив іменними подяками.

Діти всі в один голос кажуть, що допомагатимуть Збройним Силам України до великої української перемоги над російськими окупантами. А коли з війни наші герої повернуться, то збиратимуть кошти на їхню реабілітацію. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up