Хмельничани можуть допомогти мешканцям деокупованих міст: деталі

Хмельничани можуть допомогти мешканцям деокупованих міст: деталі
Світлини зі сторінки Хмельницької міської ради
  • Дізнавайтеся про проєкт «Разом!» та як можете вже зараз допомогти мешканцям деокупованих міст України.

У Хмельницькому 20 жовтня висадився «Культурний десант», аби презентувати проєкт «Разом!».

Його мета - підтримати мешканців деокупованих міст України. Митці збирають речі першої необхідності для жителів звільненого Ізюму. Долучитися до збору може кожен небайдужий українець.

У рамках презентації проєкту біля торгового центру «Дитячий світ» відбувся концерт від представників «Культурного десанту».

Відео дня

Для хмельничан, зокрема, виступали Коля Сєрга та Саша Чемеров. А ще звучали тендітна скрипка й трохи різкуваті акорди  гітари.

Музика війни...

Що таке «Культурний десант»

Як зазначили під час брифінгу в школі мистецтв Коля Сєрга та Саша Чемеров, - це об’єднання відомих митців, які роблять свій внесок в спільну перемогу України.

Колю Сєргу українці знають як музиканта, одного з ведучих програми «Орел і Решка», автора й поета, нині він очолює «Культурний десант».  Сашу Чемерова - як рок-музиканта, композитора й продюсера.

На рахунку «Культурного десанту» вже близько 400 концертів на лінії фронту, у військових госпіталях, в частинах рятувальників, деокупованих містах.

«Ми мріємо, аби люди з центру та заходу країни були ближчими до людей з деокупованих територій: підтримували найнеобхіднішим та ділились теплом з тими, хто зазнав стільки горя в окупації», — зазначив Сєрга.

Що збирають волонтери в рамках проєкту «Разом!»

У рамках проєкту «Разом!» «Культурний десант» за сприяння Хмельницької міської ради збирає для жителів деокупованих територій речі першої необхідності.

Зокрема, це:

  • велосипеди - це єдиний доступний вид транспорту для людей на деокупованих територіях;
  • мобільні телефони, адже у багатьох людей немає зв'язку;
  • теплі речі: ковдри, грілки, спальники, хімічні грілки, туристичні горілки і примуси - все, що допоможе пережити зиму;
  • музичні інструменти, бо музика допомагає внутрішньому світу вийти назовні, щоби змінити зовнішній;
  • українські книги та журнали, адже, пам'ятаємо, як важливо підтримувати наших людей і завдяки культурі.

Організатори проєкту також закликають докладати до речей листівки з координатами та розповідями про передані речі, адже це дасть можливість зав’язати спілкування і таким чином поєднати українців.

Куди можна принести речі

Хмельничани можуть також долучитися до проєкту й вже в ці дні допомогти жителям звільненого Ізюму.

Збір речей відбуватиметься в кінотеатрі ім. Т. Шевченка і триватиме до 10 листопада.

Це буде перша хвиля, адже Хмельницький, наголошують у мерії, й надалі підтримуватиме мешканців деокупованих міст.

Що кажуть про проєкт у Хмельницькому

«Хмельницькому не в новинку допомагати іншим містам. Ми направляли гуманітарні вантажі до Бучі, Ірпеня, Охтирки та інших міст, наші комунальники їздили до Чернігова, де відновлювали житловий фонд, але допомога деокупованим містам є надзвичайно важливою, - наголосив заступник міського голови Микола Ваврищук. - Хмельницький готовий долучитися і до культурного десанту, і до комунального десанту, який допомагатиме цим містам відновлюватися».

Чиновник акцентував на важливості такої допомоги мешканцям звільнених міст України.

«Ті речі, які для нас є буденними, для міст, які побували в окупації, є надзвичайно важливими, адже там є потреба як в інструментах, так і в робітниках, які зможуть відновлювати комунальну сферу, - підкреслив. - Плануємо найближчим часом відправити комунальний десант до одного із деокупованих міст. Великою українською родиною ми зможемо допомогти цим населеним пунктам відновитися».

До слова, в рамках проєкту «Разом!» міста з центру та заходу України отримають статус міст-друзів деокупованих міст: Куп’янська, Балаклії, Ізюму, Вовчанська та інших.

Окрім Хмельницького, представники «Культурного десанту» відвідають також Вінницю, Рівне, Житомир.

А ви долучитеся до проєкту?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Галина Чеговец

    Українці  завжди  готові  допомогти  кожному,  хто  потребує  цієї  допомоги.  Але,  в  мене  велике  питання  до  влади,  що  зробили  вони,  щоб  примусити  Росію   компенсувати  кошти  на  відбудову  зруйнованої  інфраструктури  наших  міст  і  сіл,  майже  (  років  Росія  знищує  Україну,  проводить  фактичний  геноцид  українців.  Коли  нарешті  Росія  буде  притягнута  до  відповідальності  за  вчинені  безчинства?

    Lilia Molotai reply Галина Чеговец

    Чеговець Галина цікаво, яким чином взагалі хоч хтось може на на це вплинути?

keyboard_arrow_up