Хмельничани конфліктують зі священником в Гречанах: подробиці

Хмельничани конфліктують зі священником в Гречанах: подробиці
  • Мешканці Гречан з самого ранку зібралися біля собору, що на вулиці Шухевича.
  • До них долучилися поліцейські та представники місцевої влади.
  • Що сталося й у чому звинувачують священника?

Мами з дітьми, пенсіонери та молодь зібралися сьогодні, 31 серпня, на збори. Всі вони є мешканцями будинку на Романа Шухевича, 4. Обурені та розлючені. Кажуть - “Священник з собору, що по сусідству, робить все проти людей”.

Допоки усі спілкуються між собою, до людей долучаться і правоохоронці, і представники місцевої влади. Між усіма зав’язується розмова на підвищених тонах. По сторонах тицяють документи. Кричать про порушення, зневагу та нахабні дії під час війни. 

Нет описания.

Відео дня

Через будівництво немає проїзду екстреним службам, - мешканці

До зібрання підключаються і журналісти. І врешті мешканці будинку діляться тим, що накипіло у них за останні місяці. Зокрема, пані Лариса розповіла, що суть конфлікту полягає в незаконному, на думку жителів, будівництві. Відбувається воно біля собору святого Архистратига Божого Михаїла Православної Церкви України, що поряд із їхнім будинком. Не влаштовує людей те, що територію огородили. Кажуть, через це немає проїзду для автівок та екстрених служб. До того ж замало місця для пішоходів. 

Звинувачують у всьому священника - отця Михаїла. Мовляв, будівництво відбувається за його вказівкою. Пані Лариса розповідає, що за весь час конфлікту священник не спілкувався з людьми. А на прохання показати їм дозволи на будівництво - відмовляв. 

Нет описания.- У нас тут 5 під’їздів і понад 200 квартир. Раніше на місці собору був універмаг “Слов’янка”. Потім з’явився храм. Ми всі були не проти його появи. Мешканці весь час відвідували собор. Ще навесні з іншого боку храму почали загороджувати територію. Там у нас забрали шматок подвір’я й розмістили табличку - “Не паркуватися”. Тоді всі жителі промовчали. Буквально два тижні тому біля собору почали все огороджувати. Ось так, як ви бачите це сьогодні. Тоді священник казав, що дорога буде відкрита. Вийшло все не так. Він облаштував тут ворота. Ми викликали поліцію. Та все без результатно, - розповідає жінка.

На паркані, що зведений біля собору, розміщений паспорт об’єкта. На ньому написано: “Реконструкція нежитлового приміщення під церкву з добудовою дзвіниці та квартирою для священника”. Кінець робіт передбачається на березень 2024 року.

Нет описания.

Мешканці не стримують обурення. Говорять, що по прилеглій вулиці завжди є рух як пішоходів, так і автомобілів. Батьки хвилюються, як діти ходитимуть до школи. Бо через будівництво дзвіниці, пішоходна зона стала обмеженішою. 

“Ми хочемо, щоб в нас була церква з дзвіницею”

Щоб дізнатися позицію священника, журналістка vsim.ua пішла до храму. Проте отця Михаїла на місці не було. Прихожани відповіли, що він поїхав на освячення дитячого будинку. Разом із тим, розповіли, що думають про конфлікт із мешканцями багатоповерхівки. 

Наприклад, пані Людмила говорить: люди спеціально підіймають весь цей галас навколо храму. Мовляв, вони є сепаратистами, які проти української церкви. Каже: священник хоче збудувати дзвіницю для громади. Аби мешканці міста приходили до собору й молилися Богові. 

Нет описания.

- Наш священник - золота людина. Не слухайте цих людей зовсім. Вони тут пакості йому влаштовують. Якось машини біля хреста паркували. Хіба так можна? У нас тут будується дзвіниця із виходом на другий поверх. Це священник робить не для себе. Це для громади. Ми хочемо, щоб в нас була церква з дзвіницею. Тому зібрали гроші, які люди дають на пожертви. І ось, розпочали будівництво. Ці люди, які все це влаштовують - це сепаратисти. І вони проти України, - каже пані Людмила. 

Що про ситуацію кажуть в міській раді

Коли мешканці зверталися до правоохоронців, то отримали відповідь: “Це не наша компетенція”. Саме тому люди стали писати звернення до міської ради. Там відреагували. Тож представники місцевої влади також долучилися до зібрання мешканців.

Керівник управління архітектури та містобудування Максим Дружинін розповів: територію обстежили, документи - перевірили. В результаті - жодних порушень не зафіксували. 

Чиновник каже: огорожа, яка обурює мешканців, встановлена на землі собору. Дозвіл на використання був наданий у 2014 році. Тож земельна ділянка перебуває у постійному користуванні храму. Саме тому - усі норми в рамках будівництва вважають дотриманими. Максим Дружинін говорить, що наразі є незручність лише для пішоходів. Та запевняє, з часом біля собору має з’явитися арка, що дозволить людям вільно пересуватися.

Читайте також: Вона і війна. Хмельничанка Тамара стала вдовою, але досі не поховала чоловіка

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Людмила Єфанова

    Як на мене ,то це і раніш була повна дурня з нежитлового будинку зробити церкву.Церква має стояти окремо має мати доступ зо всіх сторін та  гарним власним двором для обрядів ,  чому було не виділити кусочок землі в небудувати з нуля , а ліпити , тут вже виникає друге питання.
  • Татьяна Тищенко

    Потрібно заборонити попам будувати церкви між будинками. Церка має стояти окремо, на віддалі від тих чи інших будинків а не перетворюватися попами  в збиральні коштів на попівські потреби  де б то їм  не заманилося. .  Таке церковне  попівство немає нічого спільного з вірою в Господа, скорше в д'явольскі потуги .
  • Галина Кошель

    Взагалі то, незручності для жителів будинку створює  "прив"язування" приміщення церкви  до житлового будинку. Якось це дивно.
  • ТАТЬЯНА Куц

    Люди! Схаменіться!
    В Країні продовжується будівництво,не зважаючи на війну,чому ви так реагуюте?
    Ми всі під Богом,та Отец Михаїл робе дуже гарну справу і все це для прихожан.
    Треба трохе почекати,всі незручності тимчасові,не робіть з цього скандалу!!!
    Будьте мілосердними!
    А Отец Міхаїл дуже допомогає військовим і не тільки,та молиться за всіх.
    Бажаю йому Здоров'я,терпіння!
    І дуже Велика Подяка за його добрі справи!!!

keyboard_arrow_up