Хмельницький в цифрах: як змінювалося населення міста протягом 11 років

Хмельницький в цифрах: як змінювалося населення міста протягом 11 років
  • Чисельність населення України з роками стає меншою.
  • А як змінилася кількість хмельничан?
  • Підготували інфографіку з даними протягом 11 років.

Чисельність населення України з роками стає меншою. Про це стверджують в ОНН. За їхніми аналітичними даними, кількість українців скорочується одним із найшвидших у світі темпів. 

Як змінилося населення у Хмельницькому

Станом на 1 січня 1992 року кількість населення України становила 52 056,6 мільйона. А на 1 січня 2022 року - 41 167,3. Тобто - українців стало менше на понад 10 мільйонів. 

Лише за січень 2022 року, населення в країні зменшилося на 36,9 тисячі. Зокрема, на Хмельниччині - на 1,4 тисячі. Такими є дані Державної служби статистики України.

Відео дня

Загалом у Хмельницькій області за даними управління статистики на 1 січня 2022 року налічується 1 228,8 мешканця. А якою є ситуація в Хмельницькому? Підготували інфографіку з даними за 11 років. Переглядайте, скільки хмельничан є в цифрах і як змінилася ситуація.

Причини скорочення населення в Україні

Фахівці зазначають, що демографічні проблеми в країні почалися ще з 1990-х років. Скажімо, протягом 1990-2022 років Україна втратила близько 10,7 млн людей. Це понад 20% населення.

Раніше в ООН давали прогноз: до 2050 року кількість населення України зменшиться до 35 мільйонів. Науковці вважають, що цьому сприяє декілька основних причин. Серед них - міграція. За підрахунками 2021 року, за кордоном перебували понад 3 мільйони українців. 

- Третина нещодавнього зростання рівня міграції відбулася через українців віком до 35 років, які переважно мають кращу освіту, ніж ті, хто залишається в Україні. Зростання кількості українських студентів за кордоном збільшує відтік кадрів, і лише деякі з них планують повернутися, що спричиняє невідповідність кваліфікації та нестачу робочої сили в різних секторах економіки та регіонах країни", - зазначалося в документі ООН.

Ще однією демографічною проблемою вважають старіння українців. Оскільки населення України є одним із тих, що найшвидше старіє у Європі. Відповідно це є прямим наслідком зниження рівня народжуваності. 

Так, більш як п’ята частина українців старша за 60 років. Ця частка, за прогнозами експертів, зросте на 36% до 2050 року. Жінки становлять близько двох третин населення віком понад 65 років і майже 3/4 населення віком понад 80 років. 

Крім того, експерти вважають, що війна в Україні може спричинити демографічну катастрофу. Про це пише видання Економічна правда. Автори дослідження роблять висновок, що населення України може скоротитися на 24-33% залежно від тривалості війни. 

Вважають, що війна впливає і на географічний розподіл населення. Міжнародна організація з міграції оцінює, що понад 7,1 мільйона людей, тобто 16% населення країни, стали внутрішньо переміщеними особами.

Іншими причинами, які можуть загострити демографічні проблеми - зниження народжуваності через наслідки війни, менша кількість жінок репродуктивного віку та втрата території. 

На думку фахівців, країна потребує активної імміграційної політики. Саме вона поверне українців з-за кордону та привабить працівників з інших країн. Все це задля заповнення прогалин у статево-віковій структурі населення. Оскільки демографія - це важливий елемент відбудови України.

Читайте також: Роми, хмельничани і поліція: що відомо про конфлікт на Соборній

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up