Хмельницьку блогерку обікрали волонтери. Подробиці справи

Хмельницьку блогерку обікрали волонтери. Подробиці справи
  • Блогерка з мільйонною аудиторією Олена Мандзюк розповіла, як її обікрали волонтери з Вінниччини.
  • Все сталося, коли вона купувала автівки для ЗСУ.
  • Розповідаємо деталі судової справи.

 

Відео дня

По даній справі було відкрито кримінальне провадження й проведено досудове розслідування. Згодом матеріали передали до суду. Обвинуваченим виявився волонтер з Хмільника, що на Вінниччині. Йому винесли вирок - 6 років позбавлення волі. Таке рішення суду нардеп Мар’ян Заблоцький назвав “злочинною тупістю, або свідомим саботажем волонтерського руху”. Його слова обурили хмельницьку блогерку, яка каже, що стала ошуканою. 

Розповідаємо про все це детальніше. 

5,5 тисяч доларів за кожне авто

Блогерка з Хмельницького Олена Мандзюк під час повномасштабної війни активно займається волонтерською діяльністю. Вона відкриває збори на автівки для ЗСУ, військову амуніцію чи гуманітарну допомогу. Зібрати кошти допомагають підписники, яких Олена Мандзюк має 1 мільйон. 

Нещодавно блогерка опублікувала допис, в якому заявила, що її ошукали. Мовляв, сталося все тоді, як вона придбала автомобілі для військовослужбовців. І в результаті - “попала на 22 000$”. Олена Мандзюк також прикріпила в дописі документ із номером судової справи. 

У Єдиному державному реєстрі судових рішень вже опублікований вирок. Справу розглядав Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області. У матеріалах йдеться про благодійний фонд “Разом сила”, що зареєстрований у Хмільнику на Вінниччині. Його керівником, згідно з сервісом YouControl, є Олександр Дороган. Він же фігурує у справі, пов’язаній з автівками. 

Олександра Дорогана ще влітку 2022 року звинуватили  у продажі транспорту, який ввозився в Україну як гуманітарна допомога. Правоохоронці встановили, що чоловік домовився про ввезення з-за кордону шести пікапів. Серед них - три “Nissan Navara”, “Mitsubishi L200” та два “Ford Ranger”. Експертиза показала, що загальна вартість цих вживаних автівок - 1,16 мільйона гривень.

У судовому реєстрі йдеться, що волонтер з Хмільника продав автомобілі у Хмельницькому. Тут він зустрівся з представниками благодійного фонду “Волонтерська спільнота “Шанс на життя” й отримав за шість автомобілів 33 тисячі доларів. За кожне - по 5,5 тисяч доларів. Було це 18 липня 2022 року. За курсом НБУ 1 долар США того дня становив 29,25 грн, що еквівалентно 965 тисячі 250 гривень.

Вирок - 6 років позбавлення волі

Благодійний фонд з Хмільника уклав контракт з латвійським підприємством на доставку 23 автомобілів. Пізніше вони були "продані" через знайомих, а також інтернет-платформи auto.ria, olx.

Для легалізації продажу автомобілів фонд “Разом сила” підписував з покупцями документи, що транспорт переданий військовослужбовцям ЗСУ. Кошти заходили з цільовим призначенням “Благодійна допомога”. Надалі ці кошти, як стверджують правоохоронці, розподілялися між учасниками благодійного фонду як незаконний прибуток.

Волонтера з Хмільника Олександра Дорогана судили за частиною 3 статті 201-2 ККУ (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги).

- В судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав. Після початку повномасштабної війни, почав займатися перепродажем автомобілів, оформивши автомобілі як гуманітарну допомогу. Здійснюючи таку діяльність він мав на меті отримання прибутку. Виручені кошти із продажу автомобілів він спрямовував на фінансування створеної ним організації, де були ще дві особи та на себе, - йдеться у вироку.

4 травня суд визнав Олександра Дорогана винним. Йому призначили покарання - шість років позбавлення волі з конфіскацією майна та забороною обіймати посади, пов’язані з використанням і розпорядженням гуманітаркою, строком на три роки.

Вирок може бути оскаржений протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позиція волонтера з Хмільника і нардепа

На історію з волонтером із Хмільника відгукнувся нардеп Мар’ян Заблоцький. До нього, винний у справі, Олександр Дороган, звернувся із листом. У ньому йдеться: (правопис автора збережено)

- Все звинувачення проти мене базується на контракті підписаному із закордонною компанією де є пункт у якому пишеться що поставляється гуманітарна допомога, от тільки парадокс весь у тому, що цей контракт був підписаний, як вимога Укргаз банка для того, щоб я отримав можливість здійснювати оплату за автівки. Тобто, контракт який створювався для можливості оплати вважається за основний доказ, що я їх отримував безкоштовно і нікому не цікаво розбиратись чому так. 

На зображенні може бути: 1 особа
Фото зі сторінки нардепа у Facebook

На своїй сторінці у Facebook нардеп Мар’ян Заблоцький зазначив наступне:

- Працівники органів видають себе за військовослужбовців ЗСУ, провокують волонтерів на порушення формальних процедур з імпорту авто. Наприклад, пропонують донорські внески готівкою, просять переуступити уже ввезені машини, бо нібито дуже треба. В хід ідуть усі методи: «хлопці гинуть, віддайте поза чергою». Мені до блювоти огидно від методів роботи правоохоронців і загалом від того, проти кого вони воюють у воюючій країні.

Відреагували в Офісі Генерального прокурора

Хмельницька блогерка Олена Мандзюк, яку ошукали, обурена реакцією нардепа Мар’яна Заблоцького. Вона написала: 

В Офісі Генерального прокурора відреагували на вирок Хмільницького міськрайонного суду. На офіційній сторінці у Facebook повідомили, що прокурори готують апеляційну скаргу, вважаючи призначене покарання занадто суворим.

Читайте також: Митрополита УПЦ, який служив у соборі на Володимирській, призначили вікарієм на Київщині

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (25)
  • Читач29

    Злодій на злодії.  Окрім того ще й поголівно страждають на манію величі (шизофренію). За який пе@ніс їм дають регалії?! Це, скорше, братові волонтерів Гринкевичів і Соньки Морозюк ("Золота Ручка") !
  • R Demir

    Видно жіночка хвора.  Косить під леніна.
  • Янна Гловюк

    А вона все піариться, то їй погрожували, то її обікрали... Комедія) 🤣🤣🤣
  • Віталій Посвістак

    "Шахраї  які наживаються на допомозі для ЗСУ обікрали шахраїв,  що наживаються на допомозі для ЗСУ" ©

keyboard_arrow_up