Кам'янчанин Ігор Гуменюк, який скоїв теракт у київському суді, 2 роки збирав вибухівку в СІЗО (ВІДЕО, ФОТО)

Кам'янчанин Ігор Гуменюк, який скоїв теракт у київському суді, 2 роки збирав вибухівку в СІЗО (ВІДЕО, ФОТО)
Колаж vsim.ua
  • У день суду Ігор Гуменюк підірвав вибуховий пристрій. 

  • Внаслідок вибуху він сам загинув, двоє спецпризначенців було поранено. 

  • З’ясувалось, що кам’янчанин усі 2 роки, які провів в слідчому ізоляторі, виготовляв вибухівку. 

  • А компоненти для неї йому передавали товариші. 

На початку липня у Шевченківському районному суді Києва мало відбутися засідання у справі обвинуваченого у теракті 2015 року колишнього бійця батальйону "Січ" Ігоря Гуменюка. У день суду, 5 липня, у вбиральні закладу прогримів вибух

Підсудний Ігор Гуменюк підірвав вибуховий пристрій. Внаслідок вибуху він загинув, а двоє бійців КОРДу отримали травми нижніх кінцівок. Більше про це читайте у матеріалі Вибух у Шевченківському суді Києва: загинув “свободівець” Гуменюк з Хмельниччини

Державне бюро розслідувань стверджує, що впродовж 2-х років, які Гуменюк провів під вартою, він готував вибухівку, щоб втекти. Про це повідомила радниця зі стратегічних комунікацій ДБР Тетяна Сапьян в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

Відео дня

— Йому впродовж 2 років невеличкими порціями передавали під виглядом ліків речовини, які стали основою до того, що він виготовив вибухівку, з якою, власне, і потрапив до Шевченківського суду, — розповіла Тетяна Сапьян. 

 

За її словами, Гуменюк готувався до втечі тривалий час, спільники передавали йому в слідчий ізолятор вибухівку невеликими частинами. Таким чином він кустарно зміг виготовити так званий "пояс шахіда" і кілька саморобних вибухових пристроїв.

Довідка:
Пояс шахіда, або пояс смертника — саморобний вибуховий пристрій, що терорист-смертник одягає на тіло під одяг для вчинення вбивства (зазвичай масового) шляхом самопідриву.

Слідство припускає, що підсудний планував їх підірвати у приміщенні суду і втекти, використовуючи паніку. Але це йому не вдалося. Гуменюк загинув. 

Слідчі ДБР повідомили про підозру пʼяти правоохоронцям через службову недбалість. Правоохоронці встановили, що під час перебування в СІЗО та перевезення підозрюваного до суду відповідальні посадовці "Київського слідчого ізолятора" та Нацгвардії не проводили його особистий обшук та не перевіряли речі.

У камері, де утримувався Гуменюк, знайшли залишки двох вибухових речовин, зокрема гексогену. Вони ідентичні тим, що були використані у приміщенні Шевченківського суду.

Наразі п’ятьом правоохоронцям повідомлено про підозру. Три працівника СІЗО підозрюються у службовій недбалості за ч. 2 ст. 367 КК України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 2 до 5 років.

Два військовослужбовця нацгвардії підозрюються у порушенні статутних правил вартової служби за ст. 418 ч.3. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 3 до 7 років.

Хто такий Ігор Гуменюк

Ігор Гуменюк народився та жив у Кам'янці-Подільському. Був керівником міського осередку ВГО "Сокіл". Брав участь у Революції Гідності. Після Майдану став добровольцем батальйону "Січ", захищав Україну в Курахово та Пісках, неподалік Донецького аеропорту. 

Його затрмали після сутичок під Верховною радою ще в серпні 2015 року. Тоді внаслідок вибуху гранати постраждало 130 людей. Загинуло 4 нацгвардійці.

За версією слідства винним у загибелі є саме Ігор Гуменюк із Кам’янця-Подільського, який тоді також був бійцем батальйону “Січ”. Вважається, що він вчинив терористичний акт, кинувши гранату в натовп. Один із основних доказів - знайдена в нього чека та ще одна граната. Про це заявляв тодішній глава МВС Арсен Аваков.

Також є відео, де чоловік у масці дістає із сумки гранату й кидає її. Чи був це саме Гуменюк, на відео чітко не видно. Разом із Гуменюком тоді затримали ще 10 “свободівців”.

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (27)
  • Алена Лесик

    Мені одній здається, що коментарі пишуть із-за "поребріка"?
  • Юрій Щербина

    Те саме, що і з Сашком Білим.
  • Юрій Щербина

    Ви що там, подуріли зі своїми заявами?!
  • Читач77

    Можливо він був німецьким шпійоном? А чому би його не оголосити ворогом народу, якщо він, можливо, був китайський шпійоном? )))Може краще кожного ворога народу оголошувати загальними  "шпійонами"?  Коротко і зрозуміло ))))

keyboard_arrow_up