Заступник мера Василь Новачок пройшов поліграф. Які результати дослідження (ВІДЕО, ФОТО)

Заступник мера Василь Новачок пройшов поліграф. Які результати дослідження (ВІДЕО, ФОТО)
Тут і далі фото зі сторінки Василя Новачка у Фейсбук. Колаж vsim.ua
  • Заступник мера відреагував на інформацію щодо можливого привласнення бюджетних коштів. 

  • Аби запевнити громадськість у своїй правоті Новачок пройшов перевірку на “детекторі брехні”.

  • У себе на фейсбук-сторінці посадовець виставив фрагмент відео з дослідження та результати перевірки. 

Передісторія

На початку цього тижня в хмельницьких медіа почала ширитися інформація, що заступник міського голови нібито організував схему привласнення бюджетних коштів. 

Відомо, що слідчі відкрили кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу:

  • Відео дня
    /li>

Правоохоронці встановили, що заступник мера Хмельницького вступив у злочинну змову із чотирма чиновниками міськради. З ким саме (за версією слідства), яким чином та на яких об’єктах могли привласнювати гроші ми детально розповідали в матеріалі Новачок і мільйон гривень: деталі справи про привласнення бюджетних коштів

У коментарі vsim.ua Василь Новачок повідомив, що жодних підозр чи звинувачень ніхто йому не повідомляв. За його словами, за усі роки роботи Новачка перевіряли дуже багато об’єктів, “проводилися розслідування і так само воно все успішно закривалося. Так, як ніяких слідів злочину там не було”. Читайте розлогий коментар Василя Новачка у матеріалі Новачок прокоментував інформацію про привласнення бюджетних коштів

26 липня у парку імені Чекмана Новачок скликав брифінг на якому зазначив, що розслідування ведеться вже 2 роки і за цей час йому жодних звинувачень правоохоронці не пред’явили. Тож, аби підтвердити свою невинуватість вирішив пройти перевірку на “детекторі брехні”. 

Результати поліграфу

У п’ятницю, 28 липня, заступник мера Хмельницького Василь Новачок пройшов “детектор брехні”. Для цього їздив до Києва. У неділю, 30 липня, він виставив на своїй фейсбук-сторінці уривки відео з процедури, фото та результати дослідження. 

— Як і обіцяв, днями пройшов поліграф, щодо причетності у корупційних злочинах в яких мене звинуватили. Для того, щоб зняти питання про договірняк, порішав і т.д., обрав одного з найавторитетніших поліграфологів України - Ігора Іщука. Ігор має бездоганну репутацію у своїй галузі, тому йому довіряють. Маю сказати - це не дешево. Але правда того варта, — пише посадовець.

Щоправда, скільки довелось заплатити за процедуру не зазначає. Каже, що дослідження тривало понад дві години. Предметом дослідження вказана “підозра у корупціїйному діянні”. 

— У відео я попросив зробити фрагмент, для загального розуміння як то відбувається. І найважливіше - дослідження підтвердило мою невинуватість, — зазначає чиновник. 

Згідно висновку поліграфолога, свідчення Новачка про те, що він не брав “відкатів” від підрядників, від представників “Світ розваг Хмельницький” та не брав хабарів від Олексія Віштала є достовірними. Також поліграф підтвердив, що Новачок не знав про ймовірне штучне завищення цін ТОВ “Світ розваг Хмельницький”. Нагадаємо, детально про це ми писали у матеріалі Деталі справи про привласнення бюджетних коштів

У документах вказано, що висновок склали за результатами дослідження на підставі фізіологічих реакцій з високим ступенем достовірності. 

Результати дослідження, які виставив Василь Новачок


Хто знімав процедуру?..

Додамо, після своєї заяви про проходження перевірки на “детекторі брехні, в одному із коментарів Василь Новачок написав, що процедура проходження поліграфу забороняє присутність у приміщенні сторонніх людей.

Скрін коментаря та допису Василя Новачка

Про це ж зазначено на сайті компанії "Ведмідь, Іщук та партнери”, партнером якої є Ігор Іщук, який перевіряв Новачка. На сайті йдеться, що їхня компанія може робити дослідження під запис та показано кадри, як це виглядає. На них камера стоїть нерухомо на штативі під час процедури. 

Фото з сайту компанії "Ведмідь, Іщук та партнери”

На уривку, який виклав Новачок видно, що відео знімає оператор, який переміщує камеру з постаті посадовця на екран з результатами після його відповіді. 

Нагадаємо, за словами Новачка, правоохоронці не вперше порушують відносно нього справу і надсилають клопотання про доступ до документів. Але раніше все завершувалось на етапі досудового розслідування. 

Також ми розповідали чому може не “спрацювати” дослідження на поліграфі. Окремими науковцями поліграфологія вважається псевдонаукою. Сильні емоції людини, наприклад, гнів, можуть бути трактовані як брехня. Крім того, оцінка результатів сильно залежить від поліграфолога та його кваліфікації. Також є способі «обманути» поліграф, наприклад, з допомогою спеціальної підготовки чи вживання певних речовин. Детальніше про це читайте у статті Поліграф для Новачка. Чому це може не спрацювати?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (77)
  • Емилия Чеснок

    ВСУ  по кримінальній справі №183/3452/19  від 26.01.2023 року  в постанові вказав , що в розумінні ст.84 КПК доказами  є фактичні дані , отримані слідчими, , експертами . Що чинним законодавством НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО  перевірку показань із застосуванням  спеціально- технічного засобу - поліграфу ( детектора брехні ) та використання отриманих даних як доказ.

    Тому результат цього поліграфу, який навіть судом не призначався , хай Новачок і його адвокати нададуть  Симчишину.

    Повішано   чергову  лапшу на вуха хмельничан.
  • Юрій Савіцький

    І тут забашляв.
  • ХУСТ ЛЕНОВ

    Клоун
  • Максим Поляков

    Вася жги!!!!!

keyboard_arrow_up