Кохання перемагає. У Хмельницькому жінка організовує безкоштовні весілля для військових

Кохання перемагає. У Хмельницькому жінка організовує безкоштовні весілля для військових
  • Олена Ярошенко під час повномасштабної війни переїхала в Хмельницький із Запоріжжя.

  • Вона безкоштовно організовує весілля для військових - від вбрання до виїзної церемонії.

  • Історію пані Олени та її проєкту “Кохання перемагає” дізнавайтеся в цьому матеріалі.

Запоріжжя. Рідне місто Олени Ярошенко, яке вона мусила залишити під час повномасштабної війни. Робота, захоплення, речі та спогади - все це помістила в один бус і виїхала в незнайомий тоді для неї Хмельницький. 

Протягом 17 років пані Олена працювала у весільній індустрії. Мала в Запоріжжі свою агенцію та організовувала незабутні свята для молодят. Після початку війни у 2014 році вона трансформувала свою діяльність у волонтерську. Започаткувала проєкт “Кохання перемагає” й стала безкоштовно організовувати весілля для військових. Тоді це робила в рідному місті. Згодом продовжила справу в Хмельницькому. Своєю історією Олена Ярошенко поділилася із журналісткою vsim.ua.

Нет описания.

Відео дня

Від вбрання та зачіски до виїзної церемонії

“Це дуже важко”, - із такими словами Олена розповідає про рідне Запоріжжя. Після вторгнення в Україну місто набуло зовсім іншого вигляду, бо ж розташоване неподалік від лінії фронту. Є чимало зруйнованих чи пошкоджених будівель. Більшість улюблених місць для місцевих наразі обмежені в доступі. Як от, острів Хортиця, де раніше Олена часто організовувала виїзні церемонії для молодят. 

- Під час повномасштабної війни я їздила в Запоріжжя двічі. Востаннє була місяць тому. Улюблені місця зараз для нас там закриті. Наприклад, Хортиця, де полюбляли одружуватися наречені. По проспекту ти їдеш і там є багато кривавих ран. Будівлі, в які прилетіло. Один із найбільших і яскравих ТРЦ “Аврора” зараз стоїть, як пам’ятник. Ще на початку вторгнення туди прилетіло. Звісно, люди помалу все відновлюють. Але все одно там все дуже пошкоджене, - розповідає Олена. 

Ще у 2014 році Олена відклала свою основну діяльність на задній план і стала волонтером. Щоб допомогти захисникам усім необхідним, їздила на фронт. Там познайомилася із хлопцями з 23 мотопіхотного батальйону “Хортиця”, до складу якого входять запоріжці. Приїжджаючи у відпустку, вони стали одружуватися. На це військові мали обмаль часу та грошей. Тож тоді Олена стала пропонувати безкоштовну організацію весілля. З того часу справа, на якій вона добре зналася, перетворилася у волонтерський проєкт “Кохання перемагає”. 

Нет описания.

У його рамках Олена Ярошенко допомагає влаштувати військовим виїзну церемонію, зробити декор, забезпечує наречених вбранням, зачіскою та макіяжем. Надає фотографів і відеографів. Дбає про місце проведення фотосесії. Аби все це організувати, пані Олена мала свою команду в Запоріжжі, яка надавала безкоштовно послуги для військовослужбовців. 

- Проєкт “Кохання перемагає” живе з 2016 року. Тоді було створене перше весілля для військового. Я зрозуміла, що хлопці повертаються з фронту на день, два чи на тиждень. За такий короткий термін не можливо зробити гарне весілля. До того ж на той час військові не завжди мали на це кошти. 

- Я звернулася до людей і запитала, хто може нам надати весільну сукню для нареченої. Запорізький весільний салон подарував нам 7 суконь. І від цього пішов старт. Стали передавати вбрання й все необхідне і з інших міст, і з-за кордону. Ми робили весілля не лише для запоріжців, а й для наречених з інших областей. Наприклад, якщо пара була з Донеччини, куди було не можливо приїхати команді через бойові дії, організовували все дистанційно. Надсилали сукню, фату, аксесуари, рушнички й все інше, - каже Олена. 

У 2020 році Олена влаштовувала весілля для військового та його нареченої, яка була родом з росії. Каже - у них було українське весілля за усіма традиціями. Вінчалися вони в церкві ПЦУ на Хортиці. Проводили всі старовинні обряди. Наприклад, молодят вмивали водами “старого батька Дніпра”. Запитували в росіянки, чи вона відрікається від свого коріння та чи обіцяє мати Україну в серці. Та відповіла - “Так”. 

Так, із 2016 року Олена організувала десятки весіль для захисників України. А після лютого 2022 року продовжила займатися цим вже у Хмельницькому. 

Весілля для тероборонівця та звільненого з полону

Повномасштабна війна змусила Олену скласти всі свої речі в бус і перебратися з рідного міста. Розповідає - “було дуже боляче”. Адже все своє життя довелося помістити в машину й перевезти його на іншу частину країни.

У Хмельницькому вона спершу зайнялася пошуком приміщення для весільної атрибутики. Це було першою проблемою, з якою вона тут зіткнулася. Каже - оренду пропонували за захмарними цінами. Та все ж діватися було нікуди. Тож вона  винайняла приміщення в районі “Електроніки”.

На початку вторгнення Олена була однією з тих, хто ініціював відкриття Штабу вимушених переселенців в кінотеатрі Шевченка. Працюючи там, вона знайшла першу пару тих, кому організувала весілля в Хмельницькому. Це був військовий, який записався до тероборони. Вони з коханою вже давно були разом, проте офіційно їхній шлюб не був зареєстрований.

- Хмельничанин тоді йшов в тероборону. Вони із коханою вирішили одружитися. Адже ніхто не знав, що на них чекає далі. От для них я й організувала перше весілля в Хмельницькому. Наречена прийшла до мене, обрала собі сукню. Для неї замовили візажиста, перукаря. Я організувала для них дуже гарну виїзну церемонію в сквері Шевченка. Декоратори поставили там гарну арку. Молодята обмінялися обітницями, проходили під старовинними рушниками. Ми їх посипали жовто-синім рисом. Це було дуже гарно. Також в одному з відомих готелів міста дозволили провести нареченим фотосесію. Це було супер, - говорить Олена. 

- Також у Хмельницькому в мене була пара, де військовий повернувся з полону. Його кохана - хмельничанка, теж військова. Вони звернулися до мене за допомогою в організації весілля. В РАЦСі вона була в формі та з фатою. А згодом переодягнулася у весільну сукню, - пригадує Олена.

Окрім безкоштовної організації весіль для військових, Олена надає свої послуги й для дітей захисників. Зокрема - допомагає зібрати їхніх доньок на випускні вечори. “Вчора в мене була дівчинка, її мати - військова, з хмельницької бригади. Ми підбирали для доньки сукню на випуск. Адже мама може в будь-який час поїхати з міста”, - додає Олена. 

Олена Ярошенко також є авторкою проєкту “Чарівники”. Він передбачає збір подарунків для дітей загиблих на війні, полонених чи зниклих безвісти. Цьогоріч проєкт матиме життя в Хмельницькому вже вдруге. Дізнатися деталі та долучитися до нього хмельничани можуть за посиланням. 

Звернутися до Олени Ярошенко стосовно організації весілля для військових можна за адресою та контактами:

Також до цієї справи запрошують долучитися хмельничан, які можуть безкоштовно надати послуги для влаштування свята захисникам. 

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Читайте також: “Прокидайтеся, війна”. Історія 23-річної херсонки, яка відкрила салон краси у Хмельницькому

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Люда Бартощак

    Молодець!!!
    Щось світле повино бути в житті цих молодих людей!
  • Молодець,Олена. Дарує радість нашим воїнам. Вони того заслуговують. Важливий проект. І на часі.
  • Tamara Stoudent

    Ви подуріли наразі , які весілля сьогодні ? Для чого та кого ? Ви не можете жити без свят , коли ракетами знищують всю Україну ! Ви справді їбануті !!!

    Julia Kushnir reply Tamara Stoudent

    Tamara Stoudent Тамара закриваєте свого рота

    Вера Кобзарь reply Tamara Stoudent

    Inna Huba , здоровий глузд дуже активно за цією людиную бігся в данній ситуації, але вона в марафоні перемогла)

    Вера Кобзарь reply Tamara Stoudent

    Inna Huba , здоровий глузд дуже активно за цією людиную бігся в данній ситуація, але вона в марафоні перемогла)

    Інна Губа reply Tamara Stoudent

    Tamara Stoudent ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ
    Це ти подуріла, Тамара
  • Алёна Полонская

    Шановні учасники групи 🙏🙏🙏https://petition.president.gov.ua/petition/207014
    😭😭Звертаюсь до Вас з проханням підписати петицію нашого полеглого ГЕРОЯ Дениса Граневського 🇺🇦🙏😭 Це єдине що ми можемо зробити для наших захисників в останнє 🙏🙏🙏Кожен підпис важливий, ще трішки лишилося 🙏🙏🙏прошу не будьте байдужі🙏🙏🙏Ваш підпис=Подяка ГЕРОЮ 🇺🇦🇺🇦🇺🇦

keyboard_arrow_up