Мама двох дітей з Хмельницького виїхала в Польщу: дорога, зустріч та умови

Мама двох дітей з Хмельницького виїхала в Польщу: дорога, зустріч та умови
  • Хмельничанка Олена виїхала із двома дітьми в Польщу.
  • Там планує чекати закінчення російської агресії проти України.
  • Розповіла про ситуацію на кордоні, поселення та умови. 

З перших днів війни хмельничанка Олена не могла знайти собі місця у своїй багатоповерхівці. Жінка не могла ані їсти, ані спати. Тримаючи 2-річну доньку на руках, молилася. А від кожного сигналу тривоги - у жилах холонула кров. 

Одного дня жінка прийняла рішення - поїхати за кордон. Розповідає, що на цьому наполягав і її чоловік, який працює в екстреній службі. Запланувала їхати до Польщі. Ще тоді вона й не здогадувалася, яка важка дорога чекає попереду.

Стояли на кордоні 16 годин

Відео дня

Виїхавши з Хмельницького, першою зупинкою була Тернопільщина. Саме там чоловік Олени пересадив її з дітьми на автобус, який прямував до Польщі. За словами жінки, за Тернополем зупиняється чимало транспорту, що їде за кордон.

Дорога була важка. На кордоні величезні черги. Жінка розповідає, що перед ними налічувалося щонайменше 30 автобусів. Загалом довелося чекати протягом 16 годин. Олена каже, що пасажирами були лише жінки з маленькими дітьми, дехто з немовлятами. Спостерігати за цим було найболючіше. 

“Путін - сволота”

Олена з дітьми знала, куди їде. Пунктом їхнього призначення було місто Познань. Там сім’я з Хмельницького має знайомих, які й обіцяли допомогти з житлом. Проте автобус, яким добиралися, мав іншу кінцеву точку. У ній висадили всіх пасажирів.

Нет описания.

Олена розповідає, що українців зустріли польські волонтери. Вони пропонували допомогу й тимчасовий нічліг. Олені з дітьми запропонували зупинитися в невеликому номері. Там, згадує, було все необхідне: гаряча вода, їжа та інша гуманітарна допомога. 

Вже наступного дня хмельничанка з дітьми рушила до Познані на потязі. Оскільки жінка не знає польської, їй допомогли із квитками українські студенти, які навчаються в Польщі. Вони йдуть на зустріч усім біженцями, аби не було мовного бар'єра. 

Нет описания.
Волонтери допомогли продуктами на перший час

Житло хмельничанці обходиться не безоплатно. Суму жінка не називає. Говорить, взяла із собою всі заощадження. Мовляв, годувати дітей за щось потрібно. Каже: поляки цікавилися, чи має вона кошти на проживання й пропонували в разі чого допомогу. 

Польські кафе й супермаркети перераховують частину прибутку на ЗСУ

Хмельничанка говорить, що на вулицях Познані висить чимало жовто-блакитних прапорів. На вивісках багатьох кафе та супермаркетів написи про те, що відсоток прибутку перераховується на ЗСУ.

Нет описания.

Жінка каже: поляки надзвичайно гостинно приймають українців. І навіть пропонують курси вивчення польської мови. Також в Познані функціонує чимало пунктів допомоги для біженців. В одному з таких жінка щиро подякувала волонтерці, обійнявши її.

Нет описания.
Фото помешкання хмельничанки в Польщі

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (48)
  • Татьяна Педосюк

    Це не в iнетi сидiти...
  • Anastasia Babiy

    Ооо, почалось - хто найгеройськіший герой. Огидна поведінка, огидна реакція на природній інстинкт збереження і захист дітей.

    На превеликий жаль, знайомі, що не виїхали з дітьми з кількох міст, де було «спокійно», наразі перебувають у облозі і тепер виїхати не можуть.
    Не бачу особливого «геройства» мамам з дітьми, особливо маленькими, залишатись у небезпеці. Цивільні люди у «руках» загарбників перешкоджають нашій армії вибивати ворога.
  • Боже, допомагай всім людям, хто має БОГА в серці.
  • Тетяна Тарновська

    Поляки  ,молодці в нас добрих людей мало.

keyboard_arrow_up