“Мертві душі” та псевдокредити лівою рукою: почеркознавець Максим Басюк про цікаві злочини та неймовірні розслідування

“Мертві душі” та псевдокредити лівою рукою: почеркознавець Максим Басюк про цікаві злочини та неймовірні розслідування
  • Кожна людина має унікальний почерк. Забута записка на місці злочину чи магазинний чек із підписом зловмисника, можуть вивести на його слід. Хмельницький графолог Максим Басюк розповів про оригінальні злочини та їх викриття.

Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр - звучить серйозно, але не дуже зрозуміло. Звертаються сюди, як судді, слідчі, так і прості громадяни та цілі підприємства. На замовлення тут проводять різні експертизи та аналізують людські відбитки пальців. Проводять трасологію та встановлюють, кому належить той чи інший відбиток взуття або яким ключем відкрили двері сейфу чи чужої квартири. Роблять балістичні експертизи та дізнаються за допомогою якої зброї був скоєний той чи інший злочин. Досліджують ножі, шаблі, арбалети. Тобто роблять все для того, щоб надати доказову базу слідчим, покарати винного та докопатися до істини.

Сьогодні ми розповімо вам про один із найзаплутаніших напрямків криміналістики - графологію, тобто аналіз почерку людини. А допоможе нам в цьому графолог Максим Басюк.

10 років з лупою та мікроскопом

Максим працює в експертному центрі вже 10 років. Говорить, що за час роботи методика аналізу та й самі завдання трохи змінилися. Запал вже не курсантський, а робота почеркознавця в наш час переповнена рутини. Проте є випадки, які заставляють експертів попотіти не один місяць, трапляється й так, що саме за допомогою почеркознавчого аналізу слідчим вдається розкрити тяжкі злочини та заплутані махінації посадовців.

Відео дня

  • Не буду вихвалятися, але експертиза по почерку - дійсно складна штука. Ми, в основному, опираємося не на техніку, як у інших видах експертизи, а на власні знання та спостереження. Тут не допоможуть жодні формули та експерименти. Все робиться очима, лупами, мікроскопами і на власний розсуд, - розповідає Максим Басюк.

Найскладніше розшифрувати тексти лікарів

В практиці Максима був випадок, коли до відповідальності вдалося притягнути горе-лікаря, лише завдяки експертизі почерку. Правоохоронці затримали наркомана. Під час обшуку у нього знайшли рецепт на наркотичні речовини з підписом  лікаря. А сам лікар сказав, що затриманого не знає і рецепт він не давав. Довелося залучати експертів.

  • Принесли мені медичну карту. А там така шифровка, що кілька днів мучився. Назви препаратів, записи з історії хвороби. Все довелося вивчати, щоб проаналізувати почерк лікаря та його підпис і дізнатися чи давав він рецепт наркоману. Виявилося - давав. І не одному йому, і все за гроші. Лише так вдалося притягнути його до відповідальності, - розповідає Максим Басюк.

Заповнив анкету лівою рукою та набрав кредитів

У практиці Максима була історія, коли кредитного афериста затримали саме завдяки його експертизі почерку. Молодий хлопець влаштувався в магазин мобільних телефонів та вирішив там додатково підзаробити. Проте спосіб обрав  зовсім не чесний.

  • Хлопець сидів на видачі кредитів. Замість однієї копії з паспорта та ідентифікаційного коду робив дві. Назбирав тих копій і через тиждень-два понабирав на ці документи ще по кредиту. Так купив ще 7 мобільних телефонів, тобто надув 7 людей. Щоб заплутати слідство він робив підписи “копія вірна” та ставив дату лівою рукою. Ми помітили “карявий” почерк і попросили у слідства додаткові матеріали для аналізу. Вдалося з’ясувати, що почерк його, але виконаний не звичною для письма рукою. Хлопця спіймали та покарали. Тому завжди слідкуйте, коли берете кредити, за тим скільки копій роблять в магазині, щоб не потрапити в таку ситуацію - наголошує Максим.

Вираховував “мертві душі” у шкільних журналах

Кілька років тому Максиму довелося досліджувати стоси класних журналів. Шукали так звані “мертві душі”. В одній із хмельницьких шкіл дописали в класному журналі кілька учнів, які в реальності до цієї школи жодного відношення не мали.

  • Класний журнал веде класний керівник. Він пише список учнів. Відповідно і всі претензії до нього.  Мені принесли 3 мішки класних журналів на аналіз почерку чи то дійсно класний керівник дописував чи хтось замість нього. З’ясувалося, що класний керівник. А що класний керівник: йому сказали писати - він пише. Далі там всю схему вираховували слідчі. Моя справа була зробити аналіз почерку - я зробив. Хоч і витратив на це чимало часу, - розповідає Максим.

“Після виборів - рік відписуємося”

Найбільший пік загруженості Максима чекає з понеділка. Для партійних агітаторів та рекламних агенцій, гаряча пора триває з початку передвиборчої агітації, а ось для почеркознавця роботи вдосталь після завершення голосування. На дослідження приходять “преміальні” від секретарів та голів виборчих комісій.

  • Після виборів ми ще рік пише експертизи по почерку з виборчих дільниць. Звісно списки виборців до нас не йдуть. Їх відправляють до Києва на експертизу. До нас приходять на експертизу рішення дільничних виборчих комісій. В основному це стосується премій учасників виборчого процесу. Наприклад, голова комісії виписує премію водієві чи своєму заступнику. А іноді виходить, що він взагалі не писав нічого, а за нього секретар підпис поставив чи щось подібне. Попросту “розбазарюють” державний бюджет на свій розсуд, а ми намагаємося потім це довести, - розповідає Максим.

Працював над пенсійними махінаціями понад 3 місяці

Доводилося розбирати гори паперів та працювати понаднормово кілька місяців поспіль. Максим розповідає, що стабільно раз на рік до нього приносять справи, які займають весь робочий час, а іноді доводиться працювати і по вихідних.

  • Мені найбільше запам’яталося, коли довелося розбирати пенсійні справи. Слідчі принесли мені понад 400 пенсійних справ у кожній було десь по 7 документів. В результаті 2800 документів для дослідження. Плюс до кожного підпис директора і бухгалтера - це вже 5600 документів плюс додаткові матеріали. Вийшло понад 7000 документів ми їх порівнювали із зразками почерку ймовірних злочинців і загалом вийшло понад 30 тисяч документів для перевірки. Очі пекли неймовірно та й фізично затрачено понад 3 місяці, - розповідає Максим.

Пістолет до скроні і віджимання - мають один ефект

Сам аналіз по почерку має дві складові: ідентифікація, коли потрібно просто встановити кому належить текст. Та складніший - діагностика. Коли від графолога просять визначити стан людини під час написання.

  • Ідентифікація - це просто визначити: “так” він писав чи “ні”, не він. А при діагностиці ми маємо визначити чи писала людина текст під впливом збиваючих факторів. Тут складність в тому, що таких факторів купа: їй могли до скроні пістолет приставити і це відобразиться на тексті або людина повіджимається 100 разів і це теж зміна тексту. Тому ми можемо сказати, що людина писала це в незвичному стані, але сам фактор впливу визначити не можемо, - розповідає Максим.

В радянські часи в криміналістиці практикували визначення статі та віку за почерком. Зараз таку діагностику не застосовують через те, що почерк став значно гіршим і встановити хто писав практично неможливо.

  • Раніше в школах викладали каліграфію. Люди писали набагато краще, можна було визначити вік з похибкою 1-2 роки. А зараз іноді почерк у п’ятикласника схожий на почерк 30-річного, - розповідає Максим.

Земля та кредити - головна тема для аналізу

Часто до експерта-графолога звертаються через спори, які виникають відносно оренди землі.

  • В нас область аграрна, різні махінації з земельними ділянками досить поширені. Буває таке, що заключили договір, а потім передумали і хочуть його розірвати, а не можна. Тоді починають придумувати, що там не їх почерк чи чужий підпис. Тут і приходить на допомогу графолог. Ми ідентифікуємо, кому належить підпис, - говорить Максим Басюк.

Максим розповідає, що головною темою 2008-2012 років були довідки про доходи. Підробляли і підписи, і дані для кредитів, а для аналізу все приносили почеркознавцям.

  • Тоді якраз кредити видавали кому попало, направо і наліво. Люди приписували собі статки, яких в них  не було. Ми вже досліджували чи дійсно підписував той директор підприємства цю довідку своєму працівнику. Іноді виявлялося, що такого працівника в штаті навіть не існувало. Зустрічалися і підроблені довідки, і навіть відтиски печаток.

Як підробляють підписи

Одне з основних завдань графолога встановити достовірність підпису. Способів для підробки - купа. Але в основному, говорить Максим злочинці обирають найпростіші. Через те швидко потрапляють на гачок експертів.

  • Підробку завжди можна знайти, потрібно лише знати, де шукати. Іноді ми можемо визначити достовірність підпису за допомогою лінійки, лупи та мікроскопа. А іноді доводиться залучати техніку. Хоча в наш час злочинці довго над підробкою не морочаться. Обирають як найпростіше, - говорить експерт.

Поширені способи підробки серед хмельничан:

1. Технічна (олівцева підготовка);

2. Переводять на світлі;

3. Передавлюють із оригіналу;

4. Друкують на принтері.

  • Переважно наші люди навіть не заморочуються. Іноді просто друкують на принтері, сканують підпис і відправляють документ. Таке можна виявити навіть без експертизи. Далі беруть два документа кладуть до вікна і перемальовують.  Іноді передавлюють: кладуть поверх оригіналу лист і передавлюють на нього підпис. Найскладніше виявити олівцеву підготовку. Для цього у нас є спеціальний прилад на якому можна подивитися чи є якісь штрихи перед підписом ручкою. робиться все просто - з листа переводять оригінальний підпис олівцем, а потім поверх наводять ручкою. Без експертизи таке виявити не можна, - пояснює Максим.

У складних задачах допомагає спецтехніка

Розмитий водою текст чи підгорілий документ - також можна відновити. Максим говорить, що треба лише дуже постаратися та й без техніки у таких випадках не обійтися.

  • Є у нас такий прилад під назвою відеоспектральний компаратор. Він допомагає, коли очі нічого не бачать. Наприклад, коли документ було пошкоджено водою. Ми будемо досліджувати його в різних променях і зі світлофільтрами, під різними кутами, - розповідає Максим.

Ще бувають випадки, коли потрібно відновити документ, який піддався дії вогню. З такими Максимові теж доводилося стикатися.

  • Якщо згоріла якась частина і вона відсутня, то тут ми безсилі. А якщо документ цілий, але просто потемнів, адже всі документи темніють під дією високої температури, то такий теж відновити можна, - говорить графолог.

Те саме стосується і чеків. Максим розповідає, що часто на експертизу приносять чеки, яким кілька років. А там використовують спеціальний папір на якому з часом вигорає текст.

  • Бувають чеки з банку чи поповнення, яким вже 2-3 роки і треба такий чек дослідити. Проблема в тому, що на них текст вигорає практично повністю і стає білий аркуш. У мене було кілька випадків, коли вдалося відновити повністю текст із чеку і це допомогло розкрити справу, пояснює експерт.

Не підробляйте підписи та документи, бо швидко чи трохи “повозившись”, фальсифікацію все ж виявить такий графолог, як Максим Басюк.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram, Viber та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up